Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

69. Взаємозв’язок ціни та іміджу підприємства і товару.

Логікою ціни іміджу є подати сигнал про якість слабо інформованим споживачам і використ. отриманий при цьому додатковий прибуток на підтримання продажу дешевих моделей.

Суть у тому, що реальні відмінності між марками незначні, вони різняться тільки за позиціонуванням, тобто сприйняттям споживачами.

Ціна іміджу традиційна для ринків косметики, одягу, солодощів, там, де для споживача важливі соціальні, естетичні чи емоційні цінності.

70. Вплив конкурентоспроможн. На рівень цін.

72. Основні чинники, що впливають на процес ціноутворення в умовах ринку.

На процес формув. ціни впливають багато чинників, осно­вними з яких є: потенційні можливості підприємства щодо вир-тва конкурентоспроможної продукції, особливості кон'юнк­тури ринку та конкурентного середовища, психологічний фактор у поведінці споживача при реалізації продукції, державне регу­л-ня економіки . На практиці розглянуті чинники часто виступають як відповідні обмеження для підприємства, з якими воно стикається в процесі реалізації продукції :

Зупини­мося детальніше на сутності цих обмежень і характері їх впливу на процес формув. ринкової ціни.

Виробничі потужності дають змогу підприємству форм. пропозицію продукції на ринку. Якщо підприємство встановлює доступну для >ості споживачів ціну і продукція має успіх, то це може стати причиною значної пропозиції з боку конкуруючих підприємств. В результаті виникне необхідність подальшого на­рощування підприємством вир-тва продукції, а виробничі потужності за певних умов можуть стати для цього обмеженням. Тому підприємство повинно вжити відповідних заходів щодо за­довол. попиту на дану продукцію. Важливе значення в процесі ринкового ціноутворення мають витрати на вир-во — один з основних елементів ціни. Від рівня витрат на вир-во значною мірою залежить величина доходу від реалізації продукції, а відпові­дно, і ефективність усієї підприємницької діял-ті підприємства.

Підприємство, орієнт. на ціни конкурентів, формує від­повідну ціну на свою продукцію. При цьому воно може встанов­л. > високі або низькі ціни порівняно з цінами конку­рентів. Основну роль у даному випадку відіграють позиція під­пр-тва на ринку та його імідж.

При формуванні ринк. ціни залежно від типу споживача відповідним чином можуть змін.підходи до визначення її рівня. При цьому врахов., що товари вир-ого при­значення поділ. на матеріали та комплектуючі, продукцію для капітального будівництва, допоміжні матеріали та послуги, а товари широкого вжитку залежно від характеру їх придбання по­діл. на товари попереднього вибору та товари повсякден­ного, особливого і пасивного попиту. Важливе значення також має стадія, на якій перебуває продукція в процесі її життєвого циклу. На самому початку ЖЦП підприємс­тво встановлює таку ціну, яка забезп. проникнення продукції на ринок. Залежно від конкретних обставин рівень ціни на кож­ній стадії даного циклу певним чином змінюється.

Тип ринку визнач. типом конкуренції на ньому. Згідно з характером дії конкурентних сил на ринку вирізн. досконалу (чисту) конкуренцію, монополістичну конкуренцію, олігополію та монополію. При цьому кожний тип конкуренції та відповідно ринку визначає підходи до процесу формув. ціни на продук­цію в умовах підприємства.

Підприємство в процесі реалізації продукції постійно стикається з різного роду проблемами при встановл. ціни на продукцію за­лежно від рівня попиту та пропозиції. Кон'юнктура ринку хар-зує співвіднош.між цими 2 показниками. Причому рі­вень попиту на продукцію підприємства накладає відповідні обме­ження на обсяг її реалізації при заплан-му рівні ціни. Психологічні чинники визнач. поведінку покупця в процесі купівлі продукції. Певним чином вони є базою при формуванні попиту на продукцію. Викор-ня граничних цін, рівень яких визнач. з урахуванням дійсного психол. порогу або «зони блокування», дає змогу підприємству впливати на процес формування попиту на ринку

Законодавство в системі державної екон. визначає чис­ленні закони, що накладають обмеження на процес ринк. ці­ноутворення. Це стос.монопольного становища на ринку, дискримінаційної діял-ті підприємств, продажу товару зі збит­ком, прихованих пільг, мінімальних цін, а також цін або націнок, що встановл. адміністративним шляхом.

71. Особливості провед. аналізу при формув. ціни.

При визнач. рівня ціни на основі викор-ня результатів дослідження кон'юнктури ринку важливо, щоб в основу форму­вання ціни були покладені ті результати досліджень, які дозво­ляють здійсн.ефективну реалізацію продукції при заданих цінах. > того, необхідно також ураховувати, що на кон'юн­ктуру ринку окрім ринк. ситуації певною мірою впливають стан та перспектива розвитку вітчизн. економіки, особливості вир-тва продукції, відповідність споживчих властивостей продукції потребам і вимогам споживачів . Послідовність даного процесу та формув. на його основі прогнозного рівня ціни представл. у вигляді алгоритму : Попередній аналіз попиту на продукцію та її пропозиції→Комплексне дослідж.ринку

Ана­ліз конкурентоспроможності продукції та процесу її вир-т­ва→Прогноз-ня динаміка кон'юнктури ринку→Визнач.прогнозного рівня ціни на продукцію

Попередній аналіз попиту на продукцію та її пропозиції пови­нен бути зорієнт. на вивчення особливостей існуючої кон'юнктури ринку. При цьому розглядаються всі чинники, що форм.

рівень пропозиції та попиту на продукцію підприємства в умовах його маркет. діял-ті. Окрім дослідження показників ринку вивчаються також особливості впливу маркет. середовища на формув. попиту в даних умовах та в заплан. перспективі. Продукція та процес її вир-тва розгляд. насамперед з точки зору зміни її конкурентоспроможності відповідно до вимог кон'юнктурного ринку. Розгляд. та порівн. споживчі хар-ки продукції та особливості вир-тва як на під­приємстві, що аналізується, так і на основних підприємствах-конкурентах. В процесі аналізу форм і методів конкурентів при реалі­зації своєї продукції максимальна увага приділ. появі та ін­тенсивності виходу на ринок конкуруючих видів. При цьому вра­хов. чинники, що впливають на динаміку пропозиції про­дукції підприємства та конкурентів на ринку. Вивч-­ся також відомості про появу нових видів продукції на ринку та удосконалення конкурентами аналогів цієї продукції.

Комплексне дослідження ринку в основному зорієнтоване на визначення попиту на продукцію підприємства в існуючих умо­вах та особливостей його динаміки у плановій перспективі.

Ана­ліз конкурентоспроможності продукції та процесу її вир-тва спрям. на формування пропозиції в аналогічних умовах. У зв'язку з цим подальші дії спрямовані на визнач. відповідності попиту на продукцію підприємства його потенційним мож­ливостям по забезп. необхідного обсягу вир-тва про­дукції із заданими споживчими властивостями.

З урахуванням розглянутих особливостей та на основі ре­з-тів досліджень попередніх етапів прогнозується динаміка кон'юнктури ринку. При цьому аналізуються види продукції з точки зору динаміки змін загальнодерж. споживання та причини, що зумовл. попит на них. Особлива увага приділя­ється загальнодержавній програмі щодо з> або скоро­чення споживання конкретної продукції, вивч. відповідні плани основних її споживачів. Ураховуються також зміни вимог до споживчих хар-тик продукції відповідно до досягнень науково-технічного прогресу у сфері її вир-тва, реалізації та сервісного обслуговування. Вивчається комплексна хар-ка економ. стану держави та законодавчий комплекс з питань, що стосуються процесу ринкового ціноутворення в країні та особливостей формування ціни на підприємстві.

Для визначення прогнозного рівня ціни на продукцію необхідно врах-ти, що ціна поряд із попитом і пропозицією є найваж­ливішим елементом кон'юнктурного аналізу. Такий під­хід дає змогу виявити основні причини зміни рівня ціни відповід­но до особливостей динаміки пропонування підприємством і конку­рентами продукції на ринок, а також попиту споживачів на неї.