Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

87. Метод ціноутвор. На основі закритих торгів.

У закритих торгах бере участь обмежена кількість фірм, з технічним рівнем, надійністю, репута­цією яких організатори добре обізнані. Оголошення про проведення закритих торгів не публікується. Запрошення надсилаються в інди­відуальному порядку. Напруга боротьби тут набагато нижча, ніж на відкритих торгах. Закриті торги проводяться на поставки; найновіших, найсучасніших і дорогих виробів з високими техн. хар-ками, а також на складні підрядні роботи, де потрібна висока виконавська кваліфікація. Закриті торги оголош. на спорудження об'єктів «під ключ», виконання комплексних промислових замовлень.

Також варто зазначити, що торги поділ. на гласні та негласні, а також перекваліфі­каційні. За негласних торгів дізнатися про все це надто складно. Такі торги проводять замовники, що розміщ. повторювані замов­лення, аби не знижувати конкуренції між підрядниками та поста­чальниками. Що ж до перекваліфікаційних торгів, то вони є, по суті, пер­шим етапом, за яким вже почин. закриті торги. На цьому етапі учасники торгів надають не технічно-комерційні пропози­ції, а кваліфікаційні документи, які підтверджують високу компе­тентність виконання, досвід у здійсненні складних поставок, до­дають відгуки замовників. Споживачі отримують пропозиції і зіставляють їх. Зазвичай замовлення отримує той продавець, який призначив найнижчу ціну і задовольнив найкращим чином вимоги покупця. Продавці вимушені балансувати між намаганням призначити низьку ціну, щоб отримати замовлення, і необхідністю дістати цільовий прибуток. При цьому вони повинні врах-ти пропо­зиції конкурентів.

+

Цей метод можна розглядати як різновид методу "на рівні поточних цін". У цьому випадку має місце конкурентна боротьба товаровиробників за підряди в ході торгів, тобто за контракт на виконання виробничо-техн. проекту. У закритих торгах беруть участь 2-3 великі фірми, що мають великий авторитет на ринку. Ціль кожного конкурента — виграти тендер. Тому цей метод ще назив. методом тендерного ціноутворення. У подібних ситуаціях при призначенні ціни фірма відштовхується від ділових відносин конкурентів, а не від співвідношення між цією ціною й показниками власних витрат або попиту. Вона має намір завоювати контракт, а для цього потрібно запросити ціну нижче, ніж в інших. Але ця ціна не може бути нижче рівня собівартості, за винятком ситуації, коли необхідно завантажити виробничі потужності підприємства, а раніше накопичені кошти дозволяють якийсь час працювати без прибутку. Ціллю участі в конкурсі можуть бути формування портфеля замовлень для стабільного обсягу вир-тва й продажу товарів; збільш.вир-тва, продажу й прибутку; одержання максимал. прибутку; забезп. виживаності підприємства й ін. Поставлена мета впливає на рівень ціни.

89. Реакція конкурентів на зміну цін.

За наявності на ринку конкуренції прийнятність для споживача цін продавця значною мірою визнач. тим, якої компенсації вимагає конкурент. У цьому зв‘язку для продавця є доцільним стежити за відносною привабливістю цін на свої послуги.

В якості провідної ціни розглядається ціна на ринковий товар-лідер (щодо рівня продажних цін) чи сформований рівень середньогалузевих цін. При цьому індивідуально обумовлений продавцем розмір ціни може як збігатися з провідною ціною, так і відхилятися від неї у бік зменшення.

Вплив фактора конкуренції на ухвалення рішення про встановлення ціни на товар залежить від структури ринку, тобто від кількості і типу підприємств, що працюють на ньому. Підприємства, які визначаючи ціну на свій товар виходять винятково з умов конкуренції, встановлюють її нижчою за ринкові ціни, на рівні ринкових чи вищою за них залежно від лояльності споживачів, наданого сервісу, образу товару, реальної чи передбачувальної відповідної реакції конкурентів. Відмінні риса таких підприємств полягає в тому, що вони не прагнуть зберегти постійну залежність між своїми цінами і витратами і рівнем попиту.

Найбільш пошир. методами встановл.цін з орієнтацією на умови конкуренції є: 1-метод поточної ціни; 2-метод слідування за лідером; 3-ціноутворення з урахуванням реакції конкурентів; 4-тендерне ціноутворення.

Для під­приємства в кожному конкретному випадку підвищення рівня конкуренції є небажаним, а тому запропонована ціна не повинна приваблювати конкурентів на цей ринок.