Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

77. Особливості викор-ня ціни в умовах маркетингового комплексу.

Ціни й цінова політика – найсуттєвіші елементи маркетингу підприємства. Саме від цін залежать досягнуті комерційні результати, а правильна або, навпаки, помилкова цінова політика робить довгостроковий й часом вирішальний вплив на всю діял-ть фірми.

Ціна безпосередньо визначає рівень попиту, обсягу продаж. прибутку й рентабельності всієї діяльності, а також фіксує умови, у яких досягається окупність витрат у межах заданого тимчасового горизонту.

Ціна нерозривно пов'язана з якістю, оформленням і пакуванням товару, впливає на сприйняття й позиціонування товару і його марки в очах потенційних покупців, є однією з основних компонентів формування й підтримки їхнього іміджу. Ціноутворення безпосередньо впливає на становище товару на ринку.

Проблема ефективного ціноутворення залишається актуальної й однією з найбільш складних у діял-ті фірм на ринку в сучасних умовах. Актуальність здійснення ефективної цінової політики обумовлюється тим, що:• ціна в значній мірі визначає рівень попиту й, отже, обсяг продажів. Занадто висока або низька ціна може підірвати збут товару; ціна визначає рентабельність діяльності, задаючи рівень прибутку й через вплив на рівень попиту - динаміку досягнення окупності витрат; ціна вносить свій внесок у присохлий марки. Покупці реагують на ціну як на сигнал, сприймаючи її як критерій оцінки якості. Ціна, отже, є однією із складників іміджу марки; • ціна є змушена точка контакту між конкурентами, а також зручна база для порівняння конкуруючих товарів або марок;

• правове й соці. регулювання в ціновій сфері обмежує самостійність фірми.

Таким чином, можливість оперативної зміни цін, сильний вплив цін на збут товарів перетворює ціноутворення в потужний і гнучкий маркетинговий інструмент, використання якого може значно підвищити економічну ефективність підприємства, що працює в ринкових умовах

78. Аспекти галузевого та регіонального ціноутворення у вітчизняній економіці.

79. Економічні форми управл.Ціноутворенням.

Методи, за допомогою яких держава впливає на процеси ціноутворен­ня, умовно поділ. на екон. та адміністративно-командні.

До економ. методів належать такі:

• Насичення ринку споживчими товарами. Коли на ринку виникає дефіцит окремих товарів, ціни на них підвищ. Держава, закупов. ці товари з різних джерел, сприяє насиченості ринку, а це зумовлює зниження цін на ці товари. Так, коли навесні з'явл. перші овочі, ціни на них високі, але коли вони масово з'явл. у продажу, ціни зниж. й стабілізуються. У > країн з розвиненою екон. діє тенденція, коли ринкові ціни не перевищують ті, що встановл. державою. • Надання податкових пільг. Іншими словами, виробникам товарів, у виготовл. яких держава зацікавлена або бажає з> обсяг їх реалізації, встановл. різні пільги або пільгові ставки оподаткуван­ня. З окремих випадках виробники на деякий час взагалі звільн. від оплати якогось податку. • Система кредитування підприємств. •Суворе дотримання чинного антимонопольного законодавства. Особливо це стос. державних підприємств-монополістів.

• Державна інвестиційна політика. Передбачає формування таких умов, які б сприяли нормал. інвестиційному клімат; забезп. недоторканність інвестицій зарубіжних партнерів, громадян. Іноземне інвестування вигідне для Укр., оскільки задовольняє потреби у гро­шових ресурсах для розвитку вир-тва, дає змогу організовувати вир-во з викор-ням нових технологій, упроваджувати нове обладнання, однак за умови, що воно залиш. в Укр. Крім того, за нормальної організації виробничо-комерційної діял-ті українські підприємства також мають змогу отримати прибуток.

• Виважена імпортно-експортна та митна політика. Передусім це стосується встановл. виважених і диференційованих тарифів і ста­вок мита. Потрібно уникати подвійного оподаткування між державами, тобто спрощувати процедуру завезення товарів на територію Укр. • Державне замовлення. Держава укладає з окремими виробниками угоди, згідно з якими зобов'яз. купити у виробника продукцію за певною ціною у певні строки за умови дотримання ним правил і техно­логічних вимог вир-тва. У > країн з розвиненою екон. підприємства прагнуть отримати державне замовлення, тому що з умовах, коли ринок, особливо споживчих товарів, насичений, перед ними може постати проблема збуту своєї продукції. Розв'язання цієї проблеми бере на себе держава.