Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Чинники пропозиції в ціноутворенні.

  1. Чинники ціноутворення, що зумовлені альтернативними виробничими можливостями.

97. Сутність та особливості визначення концепції ціноутворення.

Відповідно до маркетингової концепції формується концепція ціноутворення, яка визначає роль і місце ринкової ціни в марке­тинговій політиці підприємства. При цьому мається на увазі, що ринкова ціна є досить ефективним засобом досягнення маркетингової цілі в процесі реалізації продукції. Слід зазначити, що концепція ціноутворення — це не окремий документ у системі стратегічних та оперативних планів, а базовий методичний підхід до визначення рівня ринкової ціни на продукцію підприємства.

Як свідчить аналіз маркетингової діял-ті зарубіжних фірм, сьогодні не існує загальноприйнятої методики розробки концеп­ції ціноутворення. Кожна фірма з урахуванням особливо­стей своєї підприємницької діял-ті має свою концепцію форму­вання ціни на продукцію. На основі аналізу зарубіжних під­ходів до рішення даної проблеми та досвіду маркетингової діял-ті вітчизняних підприємств розроблений алгоритм вибору концеп­ції ціноутворення відповідно до умов розвитку вітчизняної економі­ки::

Загальний огляд умов маркетингової діял-ті підприємства→Аналіз маркетингових стратегій→

Визначення особливостей

товарної стратегії→→Дослідження процесу реалізації продукції в умовах ринку

ВИБІР КОНЦЕПЦІЇ ЦІНОУТВОРЕННЯ

Формування цінової політики

підприємства

Розглянемо особливості кожного з його етапів.

Загальний огляд умов маркетингової діял-ті підприємства дає можливість створити уявлення про фінансовий стан підпри­ємства та його економічне становище в галузі, а також визначити стратегію поведінки на ринку.

У процесі аналізу маркетингової стратегії підприємства роз­глядається діюча у вітчизняній економіці маркетингова концеп­ція, корпоративна місія підприємства та визначені відповідно до них основна і другорядні (допоміжні) маркет. цілі, уточню­ється стратегічний напрям цінової політики. Аналізуються також можливості та шляхи досягнення поставлених завдань у процесі маркет. діял-ті підприємства. Визнач. роль ціно­вої політики в даних умовах та розглядаються альтернативні цілі ціноутворення. На основі проведених досліджень формулю­ється основна ціль, що відповідає вимогам маркетингової стратегії.

Процес визначення особливостей товарної стратегії зорієн­тований на дослідження конкурентоспроможності продукції в ре­альних умовах ринку. З ура­хуванням цих особливостей вибирається відповідний сегмент ри­нку для збуту продукції. При дослідженні процесу реалізації продукції враховуються динаміка кон'юнктури ринку та еластичність попиту на продук­цію, особливості конкурентного середовища, характер поведінки споживачів і конкурентів при зміні підприємством рівня ціни на його продукцію, інші чинники, які впливають на даний процес. Важливим моментом є визначення прогнозного обсягу реалізації продукції та величини відповідного доходу.

Проведені дослідження створюють можливість формулюва­ти концептуальний підхід до процесу вітчизняного ціноутво­рення з урахуванням особливостей маркетингової діял-ті підприємства. Згідно з визначеною концепцією ціноутворення та відповідно до основної цілі підприємства формується його цінова політика.