Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

138. Основні економіко-математичні методи ті підходи, що використовуються при формуванні цінової стратегії.

Оцінка діючої цінової стратегії, попередній розгляд і прорахунки альтернативних стратегій, вибір і формування нової стратегії потребує викор-ня великого обсягу інформації, виконання трудомістких розрахунків і значних витрат часу. Автоматизація економічних розрахунків на основі застосовування інформаційних систем зна­чно спрощує вирішення цих та інших завдань у процесі форму­вання стратегічного напряму цінової політики підприємства. При цьому використовуються економіко-математичні методи з метою моделювання даного економічного процесу .

У загальному вигляді економіко-математична модель у ціно­утворенні являє собою логічний комплекс елементів і функцій, який базується на математичному описі процесу формування ціни з ура­хуванням реальних або прогнозних змін ринкових закономірностей при реалізації продукції та особливостей маркетингового середо­вища.

В процесі моделювання цінової стратегії можуть успішно використ.ся множинна регресія, теорія ігор, динамічне та імітаційне мо­делювання. Кожний з цих методів характеризується своїми особливостями. Так, метод множинної регресії дозволяє про­вести кількісний аналіз впливу кожного чинника на процес ціно­утворення та спрогнозувати рівень ціни з урахуванням їх сукупного впливу в умовах конкретної ринкової ситуації. В основі теорії ігор лежить процес моделювання цінової стратегії з урахуванням оцінки впливу прийнятого цінового рішення на поведінку суб'єктів марке­тингового середовища. Динамічне моделювання дає можливість під­приємству зі значною мірою достовірності спрогнозувати ринкову ситуацію та рівень ціни на продукцію в довгостроковій перспективі.

Особливе місце серед даних методів займає імітаційне моде­лювання. Воно дає можливість вирі­шувати будь-яке завдання в процесі формування цінової політики підприємства. Сутність імітаційного моделювання при формуванні цінової стратегії полягає в конструюванні моделі реальної системи з ме­тою експериментування на ній вибору та оцінки цінової стратегії, а також визначення прогнозного рівня ціни на продукцію, що за­безпечує прибуткову діял-ть підприємства в умовах постійних змін конкурентного ринку. Викор-ня даного методично­го підходу при моделюванні цінової стратегії дозволяє:

- на ранній стадії проведення досліджень визначитися у ви­борі ефективної цінової стратегії серед альтернативних її варіан­тів, уникнувши відповідної помилки та подальших втрат;

- прогнозувати стратегічний напрям цінової політики та осо­бливості проведення цінової тактики згідно з даним напрямом;

- експериментувати елементи процесу реалізації продукції на ринку при заданому рівні ціни в умовах, які складно досліджува­ти в реальній ситуації;

- коригувати модель цінової стратегії в процесі її розробки завдяки винятковій гнучкості процесу імітаційного моделювання.

При імітаційному моделюванні цінової стратегії формується її концептуальна модель і логічна структурна схема. В процесі роз­робки концептуальної моделі визначаються та в математичній формі описуються всі чинники, що характеризують процес реалі­зації продукції на ринку. При формуванні логічної структурної схеми розробляється блок-схема цієї моделі, відповідно до якої формулюються та вирішуються конкретні завдання цінової стра­тегії. Все це зумовлює високу уні­версальність даного методу. При вирішенні складних завдань цінової політики він може виявитися єдиним реальним методом, що дає можливість формувати її стратегічний напрям.