Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

110. Критерії вибору методу ціноутворення.

Выбор цено­вой стратегии и, соответственно, вида цен нужно основывать не столько на сиюминутных интересах поставщика, сколько на удоб­ствах и предпочтениях потребителя. Иногда конкуренция устанавливает на соответствующем рынке своеобразный ценовой стандарт (вид цен), с которым потребитель свыкся, но который не обеспечи­вает ему значительных выгод. В таких случаях любая компания, работающая на принципах маркетинга, исследующая через свои и/или привлекаемые специализированные организации особен­ности местных условий и характер сложившихся предпочтений и предлагающая более удобную для потребителя ценовую схему, будет иметь серьезные преимущества перед другими участника­ми рынка в борьбе за объемы продаж и размер рыночной доли.

Выросшее значение ценообразования с начала 90-х гг. определялось такими факторами, как экономическая неста­бильность, инфляционные процессы, неблагоприятная дина­мика цен на сырьевые и финансовые ресурсы, обострение кон­курентной борьбы, снижение покупательной способности, мощь консьюмеристского движения. И если до последнего времени решения по ценам принимались в основном исходя из финансовых соображений (издержки, рентабельность), то с середине 90-х гг. заметной стала переориентация продуцен­тов-продавцов на иные стратегии ценообразования, которые сводятся к:

Стратегии

( Доминирование / Дифференциация/Концентрация )

Желательное позиционирование

(рынок товара, схема сбыта)

Цели стратегии ценообразования

(физ. объем, масса прибыли, иные цели)

Анализ издержек

(Цены: внутренние, предельные, технические, целевые)

(Процедура демпингования в рамках законодательства)

(Пороговая чувствительность показателя рентабельности )

Анализ спроса

(Исследование ценовой эластичности)

(Измерение потребительской ценности)

(Поиск наиболее приемлемой цены)...

111. Метод ціноутворення з орієнтацієй на ринковий попит.

На думку деяких фахівців, рівень попиту має бути єдиним фактором, який варто врах-ти за встановлення цін. Здійс­нювати це необхідно на основі суб'єктивного оцінювання покупцем цінності товару. Оцінка залежить від багатьох факто­ра, зокрема від одержуваної споживачем віддачі в результаті викор-ня товару, додаткових психологічних переваг, рівня післяпродажного обслуговування . За подібного підходу до встановлення ціни на свій товар підприємство виходить з того, що споживач визначає співвідношення між даною їм оці-кою цінності товару і ціною, а також порівнює його з такими показниками для аналогічних товарів, що випускаються ін­шими підприємствами.

Залежність ціни від показників якості (параметрів) виробу називається параметричною. Визначення цін на основі такої залежності здійснюється за параметричними методами розра­хунку цін. До елементарних параметричних методів належать метод пито­мої вартості і метод, заснований на викор-ні формули «Берим»

Метод питомої вартості, який правильніше було б назвати ме­тодом питомої ціни, полягає в тому, що ціна виробу ділиться на вели­чину потужності, продуктивності чи маси або іншого параметра, який вважається головним для даного товару. Отримана при цьому ціна одиниці головного параметра (питома ціна) може бути викор-а для орієнтовного розрахунку цін аналогічних виробів з іншими величинами головного параметра. Тут необхідно мати на увазі, що питома ціна знижується в міру зростання параметра.

Французька фірма «Берим», ґрунтуючись на статистичних да­них щодо ринкових видів продукції, запропонувала метод розра­хунку цін на основі такої залежності їх від головного параметра:

де Ц — розрахункова ціна;

Цб — ціна базисного товару;

П — значення параметра товару, ціну якого необхідно визначити;

Пб — значення параметра базисного товару;

п показник, який враховує залежність питомої ціни від змі­ни головного параметра і називаний коефіцієнтом гальмування.

Для розрахунку цін складних виробів на практиці застосовують­ся різного роду емпіричні залежності, у тому числі математичні па­раметричні моделі, засновані на кореляційно-регресійному методі. Вони дають змогу врах-ти у розрахунку цін багато параметрів, що характеризують споживчі властивості товарів.

Установлення цін, орієнтуючись на попит, базується також на вимірюванні чи оцінюванні взаємозв'язку між цінами продажу і відповідними обсягами купівлі товарів. При цьому, як правило, виходять з того, що попит зростає за зниження цін і зменшується за зростання цін. У цьому випадку, розраховуючи ціни, користу­ються коефіцієнтами еластичності попиту.