Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

64. Роль договірної ціни в умовах вітчизн. Ринку.

Договірна ціна – це один з видів оцінки продукції будівництва. 1й - кошторисна вартість – граничний розмір витрат на будівництво кожного об'єкта. 2й – прейскурантна ціна – усереднена кошторисна вартість одиниці кінц. продукції типового будівел.об'єкта (за 1 кв.м житлової площі, 1 кв.м. корисної площі, 1 кв.м малярських робіт тощо)

Договірна ціна – встановл. за домовленістю між замовниками та підрядчиками; сфера дії цієї ціни все > розшир. з розвитком ринкових відносин, відповідно зниж. сфера дії інших цін на будівельну продукцію.Договірні та контрактні ціни встановл. між виробником і споживачем продукції, між підприємством і посередником, між посередницькою структурою та покупцем у разі досягнення згоди відносно процесу купівлі-продажу продукції на момент 2стороннього підписання договору. Зараз сфери дії договірної ціни все > розшир. з розвитком ринк. відносин, отже відповідно звужується сфера дії інших видів цін на буд. продукцію.

65. Методика визнач. Ціни споживчого сегменту.

Ціни споживчого сегмента ринку встановлюються на приблиз­но аналогічні види товарів і послуг, які реалізуються різним гру­пам споживачів продукції. Залежно від купівельної спроможності кожної із груп визнач. різні рівні ціни на дані види продук­ції. Основна проблема при викор-ні таких цін полягає в уста­новленні обґрунтованих співвідношень цін на різноманітні види аналогічної продукції.

Споживачі товарів впливають на прийняття підп-вом цінових рішень.Тому для найбільш вірного рішення при встановлення ціни необхідно розуміти взаємозв”язок між ціною, покупками споживачів та їх уявленнями. Він визнач. тим, що ціна товару в умовах ринкових відносин встановл. в рез-ті взаємного тиску продавця і покупця. Першого цікавить вартість, що обумовлена витратами, другого – споживча вартість, що визначає, чи є ці витрати суспільно необхідними, тобто чи здатний товар задовольнити суспільні потреби. Якби за встановл. цін можна було обмежитися розрахунком загальної економічної цінності товарів, то цей процес був би дещо простішим, т.к. розрахунки ціни лише в тих випадках, коли ми маємо справу з висококваліфікованими і добре обізнаними покупцями. Розрахунок економ. цінності обов”язково повинен бути доповнений аналізом тих основних факторів, які впливають на сприйняття ціни покупцями, що належать до тієї чи іншої групи та утворюють відповідну нішу на ринку.

66. Гранично допустимі ціни та їх роль в формуванні цп підприємства.

Граничне ціноутворення як метод грунт. на калькуляційних оцінках собівартості (витрат). Метод граничного ціноутворення полягає в такому: як тільки досягнуто рівень продажу, що забез­п. покриття всіх витрат, включаючи накладні, продавець мо­же дозволити собі знизити продажну ціну. Необхідно лише по­крити собівартість обслуговування 1 додаткового клієнта чи продажу 1 додаткової одиниці товару. Будь-яка ціна, що перевищує цю додаткову собівартість, дає додатковий прибуток, особливо за умови, що > низька ціна стимулює підвищення попиту на товар чи послугу. Якщо ж уся торг.-збутова діял-ть базується на принципі граничного ціноутворення, ком­панія ніколи не компенсує свої накладні витрати і зрештою поне­се збитки. І, крім того, у багатьох випадках однакові товари / пос­луги пропонуються за зовсім різними цінами.

У політиці граничного ціноутворення безсумнівне одне: про­дажна ціна ні в якому разі не повинна бути нижчою за гранич­ну собівартість вир-тва однієї додаткової одиниці продукції. У противному разі для підприємства виникає реальна загроза по­нести збитки, і вони зростатимуть з кожною додатковою одини­цею продукції, призначеною для продажу.