Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

7. Функціональні аспекти цп п-тва.

Функції ЦП-ки конкретизовані щодо процесу реалізації продукції на ринку. Вони зумовлені в основному особ­ливостями її прояву в умовах марк-ової д-сті п-тва та її функц-ним признач. Основні види функціонального призначення ЦП-ки в умовах марк-нгу: 1) ЦП-ка – це основний інструмент в конкурентній боротьбі; 2) ЦП-ка – це механізм формування попиту на продукцію; 3) ЦП-ка – це елемент марк-ого інструментарію п-тва в досягненні поставлених цілей. 4). ЦП-ка – це головна передумова процесу реалізації продукції. 5). ЦП-ка – це механізм одержання п-вом прибутку.

Залежно від конкретних марк-ових цілей та цілей ціноу-ня для ви­конання поставленого завдання вибирається вид функці-но­го призначення ЦП-ки п-тва та визначаються відповідні її функції. Звичайно, існує група функцій, на які необ­хідно завжди зважати при формуванні будь-якого напряму ЦП-ки.

Функції:*Збір та аналіз інф-ції про стан марк-ого середовища та зміну кон’юнктури ринку;*Визначення цілей і завдань; *Визначення стратег-го і тактич-го напрямів ціноу-ня;

*Контроль за цінами; *Розробка заходів по забезпеченню процесу реаліз-ії прод-ії;*Урахування потреб споживачів

8. Заохочувальна цінова політика та її сутність.

Заохочення – це відносно невисокі ціни, які формують за рахунок середньої якості тоавру, імідж(стереотип) низької ціни. Реклама збуту значною мірою орієнтована на низьку(нижчу за середній рівень) ціну і чутливість покупців щодо ціни. А активна, з погляду ціни, позиція на ринку справляє значний рекламний вплив на споживача. Прикладами можуть слугувати політика цін агресивних торгових фірм, у сфері реалізації продуктів харчування чи розпродажу залишкових партій товарів або пол-ка цін для спеціальних пропоз-ій у профільних магазинах, супермаркетах, на спеціалізованих базарах.

9. Сутність політики виснаджуючих і проникаючих цін.

Пол-ка виснажливих цін, чи пол-ка вилучення коштів населення харак-ться тим, що продавець-монополіст запитує на етапі введення продукту-новинки відносно високу ціну за обмеженого фіз-го обсягу товарів, що збуваються, і високих штучних цін. Потім, у міру освоєння і насичення ринку на тлі зрост.конкуренції, встановлена первісна висока штучна ціна поступово знижується.

Пол-ка виснажливих цін варто застосовувати за наявності таких умов:1) на ринку існує “еліта” споживачів, відносно байдужна до зміни, а зниження ціни у майбутньому дає змогу проникнути у ширші прошарки покупців з еластичнішою реакцією; 2) короткий життєвий цикл товару , звідси існує небезпека його раннього старіння

3) спочатку низький обсяг товарної маси не потребує занадто вис-их витрат на в-тво її та збут (у противному разі мож­ливе часткове чи повне викор-ня виручених засобів на по­криття високих витрат); 4) проведення пол-ки виснажливих цін має бути прихованим від споживчої громадськості, інакше компанія може набути не­бажаного іміджу «ринкового визискувача».

Пол-ка проникливих цін дає змогу за рахунок відносно низької стартової ціни на товар-новинку за значного фіз-го обсягу продуктів, признач-их для збуту, та низьких штучних витрат швидко завоювати масовий ринок. Наступне підвищення продавцем продажної ціни можливе тільки за наявності визначених сприятливих умов.

Політику проникливих цін можна рекоменд., якщо:

- попередній аналіз ринку показує високу цінову еластичність попиту на товар-новинку;

- спож-чі не готові заплатити > високу ціну за право володіння «самим новим» товаром;

- ситуацію з прибутком в умовах в-тва капіталомісткої продукції можна поліпшити за рахунок зниження витрат і підви­щ. Ефек-сті викор-ня устаткування.

10. Пол-ка цін при вертик-ому і горизон-ому розподілі ринку.

Диференціація цін має місце, якщо продавець за однакові чи приблизно однакові послуги (набори послуг) у межах визначеного інтервалу часу запитує в різних груп покупців високі ціни, що відрі­зняються одні від одних по своїх запланованих дискретних рівнях. Дієвість пол-ки диференційованого ціноу-ня визнач. наявністю таких передумов:

1) Продавець через низку об'єктивних причин виходячи з ін­тересів свого бізнесу знаходить не пов'язані один з одним регіо­нальні чи загальнодержавні ринки з різними закономірностями формування і тенденціями розвитку купівельного попиту. Ця си­туація припускає так звану вертикальну диференціацію цін.

2) Єдиний ринок товару з об'єктивних причин, а також у зв'язку зі специфічними заходами продавців розчленовується на окремі споживчі сегменти та однорідні прошарки покупців, що відрізня­ються як пред'явленою купівельною спроможністю, так і ін. факторами, що формують попит. Ці значимі особливості ринков. середовища визнач. так званий гориз-ний розподіл ринку.