Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

67. Особливості викор-ня прейскурантної, контрактної та розрахункової цін на підприємстві

Прейскурантні ціни застос. при купівлі-продажу товарів як на внутрішньому ринку, так і в міжнародній торгівлі, і утримуються в прейскурантах, видаваних підприємствами (фірмами). Вони ставл. до категорії довідкових цін, публикуемых продавцем. Прейскуранти фірм є інформацією неперіодичного характеру, досить деталізованої й достовірної. Ці ціни широко використ. 8 автомобільної промисловості, с/г машинобудуванні, виробництві електронно-обчислювальної техніки й т.п.

Договірні ціни встановл. в договорі між продавцем і покупцем за узгодженням сторін. Коли такий договір уклад. між суб'єктами різного громадянства, а платежі викон. в іноземній валюті, він назив. контрактом, а ціни, зазначені в ньому, -контрактними. Договірні (контрактні) ціни ще назив. цінами купівлі-продажу (цінами реалізації, ринк. цінами); вони визнач. умовами поставки товару.

Розрахункові ціни постачальника застос. в контрактах на нестандартне спец. устаткування, вироблене, як правило, по індивідуальних замовленнях. Різниця такого обладнання у конструкції, експлуатаційних властивостей характеру виконання, якості, ваги настільки велика, що стає неможливим порівняння його з іншим аналогічним обладнанням того ж призначення. Тому ціни на спеціальне устаткування розрахов. й обґрунт-ся постачальником для кожного конкретного замовлення з урахуванням технічних і комерційних умов даного замовлення, а в деяких випадках остаточно встановл. лише після викон.замовлення.

68. Основні ціни, що використ. На споживчому ринку.

— зведений індекс споживчих цін на товари і послуги (ІСЦ) — систематично розрах. Держкомстатом Ук­р. і є, відповідно до прийнятої методики більшості країн із розвиненою економікою, основним показником рівня інфляції. Систематично публікується Держкомстатом України і коментується в засобах масової інформації. Розраховується ор- ганами статистики щотижня за даними оперативної звітності, за уточненими даними щомісяця щодо грудня попереднього року. Врахуван­ня ІСЦ особ­ливо важливе для підприємств, що працюють на споживчий ринок. Цей індекс відбиває (в сукупності) зміну цін не тільки на продукти, а й на послуги, надавані населенню;

— індекс цін виробників промислової продукції — систематично публікується Держкомстатом України і необхідний для оцінювання інфляції цін на продукцію, вироблену промисловістю. Підприємствами промисловості він застосовується для оцінювання інфляції в зіставленні з можливою зміною цін на продукцію, вироблену підприємством. Розраховується щомісяця щодо грудня попереднього року, а також у зіставленні періоду поточного року до відповідного періоду попереднього року;

— індекс тарифів на вантажні перевезення — відбиває динаміку тарифів на вантажні перевезення, здійснювані всіма видами транспорту загального користування;— індекс цін на матеріально-технічні ресурси — розраховується органами статистики на основі даних про середні ціни по групах продукції виробничо-технічного призначення, що купується підприємствами та організаціями для поточного споживання. У цьому індексі відбиваються не тільки зміни цін на продукцію, що відпускається підприємством-виробником, а й витрати на транспортування продукції, постачальницько-збутові витрати, вклю­чаючи посередників, а також податки, що носять акцизний характер. Іноді різниця між цінами виробника і споживача досить значна. Так, у 1995 р. споживчі ціни на автобензин перевищували ціни виробника приблизно в 2 рази.

— індекс цін на сільськогосподарську продукцію — відбиває зміну цін реалізації виробниками сільськогосподарської продукції. Через сезонність сільськогосподарського виробництва найбільш достовірним індексом є індекс, обчислений по товарній продукції звітного року до попереднього року, тобто в середньому за відповідні роки;

— індекс цін на послуги для населення — має особливе значення для підприємств, що працюють у сфері обслуговування населення.