Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

114. Метод ціноутворення з одночасним урахуванням витрат вир-тва і ринкової ситуації.

Метод беззбитковості є перехідним від витратного методу до ринкового. З одного боку, він базується на обліку витрат, з іншо­го — враховує залежність попиту від рівня ціни. За допомогою Цього методу можна отримати відповідь на такі запитання: Якою має бути ціна, щоб за заданого обсягу вир-тва отримати цільовий прибуток? Яким має бути обсяг вир-тва, щоб отримати цільовий прибуток, якщо на ринку вже склалася певна ціна? Якщо підприємство зіткнулося з дефіцитом ресурсів (сиро­вини, матеріалів, обладнання, робочої сили) і змушене скоротити обсяг вир-тва, то яка має бути ціна, щоб забезпечити цільо­вий прибуток?

Аналіз беззбитковості досліджує співвідношення між суку­пним доходом від реалізації випущеної продукції і загальною її вартістю (повними витратами на вир-во та реалізацію).

Тут основним є розрахунок самої точки беззбитковості Тб, тобто такої кількості продукції, за якої сукупний дохід і загальна вартість продукції однакові, а за межами якої можливий прибуток :

Кількість продукції

Графік беззбитковості продукції

Беззбитковий обсяг вир-тва за певної ціни розраховуєть­ся за формулою:q = П /( р - З ) ,

де qобсяг вир-тва;П — постійні витрати на весь обсяг вир-тва;р — ціна одиниці продукції;

З — змінні витрати на одиницю продукції.

Ціна, що забезпечує беззбиткову реалізацію певного обсягу продукції, визнач. за формулою

Р= (П+q*3)/q,

деП + q3 – собівартість, qобсяг вир-тва;

Установлюючи ту чи іншу ціну, необхідно оцінювати отрима­ні беззбиткові обсяги випуску та реалізації продукції, їх реаль­ність з погляду можливостей підприємства, а також розмірів і по­ведінки цільового ринку. Якщо отриманий обсяг випуску та реалізації продукції нижчий за точку беззбитковості або вищий за місткість ринку, то така ціна є непридатною. Остаточно розра­х. ціна має бути такою, яка забезпечує най> за даних умов прибуток.

116. Врахування розміру витрат та особливостей організації вир-тва при формуванні ціни.

Важливими для формування вартості продукту вели­чинами є розмір витрат та їх структура (в частині постійних і змінних витрат). Якщо підприємство не одержує яких-небудь субсидій, субвенцій і дотацій, то гарантією його тривалого існу­вання на ринку має бути такий рівень продажних цін, який би, принаймні, компенсував загальні штучні витрати в тривалому періоді. На рівні цих вартісних вимог, що гарантують повне покриття витрат, знаходиться довгострокова нижня границя ціни продавця.

З огляду на короткострокові та середньострокові перспективи ринкової діял-ті підприємства, необхідно також брати до ува­ги й можливість часткового покриття майбутніх витрат. У цьому випадку в ціні враховуються тільки змінні штучні витрати вир-тва та обігу або, понад це, й частина постійних витрат.

Продаж за цінами, що не покривають навіть змінні штучні ви­трати можливий для фірми тільки у разі відповідних фінансових резервів. Такі дії в рамках політики цін і з оглядом на антимонопольне законодавство можуть сприя­ти досягненню рекламного ефекту і / чи витисненню конкурентів з конкретного товарного ринку з прицілом на з>ення маси прибутку в перспективі та необхідній компенсації втрат. Як правило, підприємствам сфери малого і навіть середнього бізнесу рідко надаються можливості використ. ці напрями в умовах твердої цінової конкуренції з боку >их компаній, в яких питомі витрати на одиницю продукції чи послуг з урахуван­ням масштабів їх вир-тва менші. І проблема для малих під­приємств полягає в тому, щоб забезпечити, вдаючись до тактики завойовування споживача привабливими цінами, достатній при­буток без ризику власного руйнування.