Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Цінова тактика підприємства та її роль в системі оперативного управління цінами.

Тактична форма цінової політики передбачає зміну даного рівня ціни згідно з умова­ми реальної ринкової ситуації. При цьому вона включає в себе відповідні методи вирішення поставлених завдань. Для цінової тактики є характерним постійне коригування рівня ціни пропозиції з урахуванням особливостей зміни ринкової кон'юнктури, зниження інтересу споживачів до продукції під­приємства, загострення конкурентної боротьби, коливань індек­сів цін і змін інших ринкових обставин. При цьому тактичні ас­пекти цінової політики включають в себе заходи короткострокового і разового характеру, що спрямовані на усунення відхи­лень між пропозицією та попитом внаслідок непередбачених обставин у процесі реалізації продукції підприємства. Цінова тактика являє собою процес коригування рівня ціни пропозиції на основі оцінки поточної ринкової ситуації в конкретному коротко­строковому періоді з метою досягнення поставленої стратегічної цілі цінової політики. Основне завдання її полягає в забезпеченні запланованої величини прибутку від реалізації продукції на рин­ку. Досягається це активним реагуванням підприємства на зміну ринкової ситуації з використ. адекватних цінових заходів.

При використ. тактичних заходів цінової політики відбувається усунення деформації в діял-ті товаропровідної мережі, що виникає внаслідок непередбачених змін на ринку, а також відповідна адаптація ціни пропозиції до умов платежу, обсягу за­мовлення, типу посередника, вимог споживача тощо. При цьому залежно від ситуації на ринку ціну треба так змінювати, щоб опанувати визначеною часткою ринку, одержати намічену величину прибутку та розв'язувати інші оперативні завдання, що пов'язані з реалізацією продукції у визначеній фазі її життєвого циклу, по суті, забезп. рішення відповідних стратегічних завдань.

При проведенні тактичних заходів цінової політики може ви­корист. система знижок і надбавок до ціни пропозиції. Вона в основному зорієнтована на врахування поведінки суб'єктів товаропровідної мережі та кінц. споживачів продукції.

Цінова тактика дозволяє підприємству врахову­вати всі особливості конкретної ринкової ситуації в процесі реа­лізації продукції. Реально це дає йому змогу залежно від характеру коливань кон'юнктури ринку та особливостей поведінки суб'єк­тів маркетингового середовища змінювати рівень ціни та відповідно орієнтуватися на випуск конкурентоспроможної продукції при оптимальному використанні виробничих потужностей.

32. Сутність та структура оптової ціни підприємства.

Оптова ціна п-тва (відпускна ціна) - ціна виробника продукції, за якою п-ство реалізує вироблену продукцію оптово-збутовим організаціям чи ін. п-твам. В умовах переходу до ринку ці ціни покликані забезпечувати п-твам та організаціям можливість подальшої д-сті. Ін. словами, реалізуючи свою продукцію за оптовими цінами, п-тво має відшкодовувати свої витрати в-тва і реалізації та одержувати прибуток такого розміру, який би дав йому змогу вижити в умовах ринку. Прибуток є найважливішим елементом ціни.

Необхідний для п-тва розмір прибутку визнач. потребами його розвитку і не може бути менше мінімально допустимого рівня, що забезпечує нормальний процес відтворення. На основі оптових цін п-тва здійснюють план-ня, аналіз і розрахунку вартісних показ-ків роботи п-тва. Оптова відпускна ціна склад. із собівартості(витрат в-тва і реалізації), прибутку, акцизу(по підакцизних товарах) і ПДВ.