Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

137. Оцінка стратегії ціноутворення.

При формуванні цінової стратегії підприємства важливо ви­значити не тільки рівень ціни пропозиції та сформулювати стра­тегічну лінію цінового поводження підприємства, а також оціни­ти ефективність вибраного стратегічного напряму цінової полі­тики.

Оцінка цінової стратегії відбувається на основі вибраного підприємством крите­рію оптимальності. Алгоритм оцінки цінової стратегії та оптимізації рішення при її виборі:

Уточнення корпоративної місії підприємства

Вибір критерію оптимальності

Визначення основної цілі цінової стратегії

Відбір альтернативних варіантів цінової стратегіїВибір методу для оцінки цінової стратегіїФормування бази інформаційних даних

по кожному варіанту цінової стратегії

Оцінка альтернативних цінових стратегій

Вибір оптимальної цінової стратегії

Відповідно до корпоративної місії критерій оптимальності може мати різне спрямування. Най> часто в практичній діял-ті підприємств він зорієнтований на одержання максимального прибутку при планованому рівні ціни на продукцію, що відповідає основній вимозі підприємницької діял-ті. У подальшому на основі вибраного критерію оптимальності визнач. основна стратегічна ціль цінової політики підпри­ємства. Вона може охоплювати як один напрям маркетингової діял-ті підприємства в процесі реалізації продукції на ринку, так і декілька. Бажано в даному разі орієнтуватися на комплекс маркетингу (marketing-mix). Відповідно до визначеної стратегічної цілі проводиться відбір альтернативних варіантів цінових стратегій. Після цього аналі­зуються існуючі методичні підходи. Для оцінки альтернативних стратегій вибирається той метод, який най>ою мірою відпо­відає вимогам до характеру та рівня оцінки цінової стратегії в умовах конкретної ринкової ситуації. Зумовлено це тим, що оцінка цінової стратегії здійснюється на основі проведення від­повідних досліджень, якість яких суттєво впливає на надійність підсумкових висновків і кінцевий результат.

Існуючі методи досліджень, що використовуються в даному разі, можна згрупувати по чотирьох основних напрямах:

1. метод портфельного аналізу

2. експертний метод

3. економіко-математичні методи

4. методика розрахунку зміни прибутку

Відповідний аналіз особливостей викор-ня цих методичних підходів та конкретної ринкової ситуації дає можливість підпри­ємству реально визначитися щодо вибору конкретного методу.

На заключному етапі даного дослідження, попередньо оцінивши на основі одного з розглянутих методів альтернативні цінові стратегії та відповідно проаналізувавши одержані результати, приймається рішення відносно вибору оптимального стратегічного напряму цінової політики підприємства. Якщо ж виявляється декілька близьких до оптимуму цінових стратегій, то необхідно спробувати об’єднати їх, скомбінувавши їх відповідні характеристики. Перед прийняттям остаточного рішення обов’язково слід з'ясувати, чи не створює обрана підприємством цінова стра­тегія серйозних перешкод для просування на ринок інших видів його продукції.