Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

19. Функціональні аспекти цінової політики підприємства.

Функції ЦП-ки конкретизовані щодо процесу реалізації продукції на ринку. Вони зумовлені в основному особ­ливостями її прояву в умовах марк-ової д-сті п-тва та її функціональним призначенням . Основні види функціонального призначення ЦП-ки в умовах маркетингу: 1)ЦП-ка – це основний інструмент в конкурентній боротьбі; 2)ЦП-ка – це механізм форм-ня попиту на продукцію; 3)ЦП-ка – це елемент марк-ого інструментарію п-тва в досягненні поставлених цілей. 4)ЦП-ка – це головна передумова процесу реалізації продукції. 5)ЦП-ка – це механізм одержання п-вом прибутку.

Залежно від конкретних марк-ових цілей та цілей ціноу-ня для ви­конання поставленого завдання вибирається вид функціонально­го призначення ЦП-ки п-тва та визначаються відповідні її функції. Звичайно, існує група функцій, на які необ­хідно завжди зважати при формуванні будь-якого напряму ЦП-ки. Функції:* Збір та аналіз інф-ції про стан марк-ого середовища та зміну кон’юнктури ринку;*Визначення цілей і завдань;

*Визнач. стратегічного і тактичного напрямів ціноутворення;*Контроль за цінами;

*Розробка заходів по забезпеченню процесу реалізації продукції; *Урахування потреб споживачів

20. Цілеспрямованість цінової політики.

ЦП-ка п-тва харак-ться певною ціле­спрямованістю при вирішенні конкретних стратегічних і тактич­них завдань. Вона проявляється в установленні на продукцію пев­ного рівня ціни та в його коригуванні. Відповідно до цілей ціно­вої політики формується її стратегічний напрям на перспективу. Цілеспрямованість ЦП-ки в процесі прийняття тактич­ного цінового рішення визнач. її зорієнтованістю на вибра­ний напрям цінової стратегії. У даному разі процес фор­м-ня ціни на продукцію при розробці цінової стратегії та її коригуванні залежно від змін ринкової ситуації повинен відбува­тися згідно з визначеною метою.

Механізм процесу форм-ня та викор-ня цілеспрямо­ваної цінової пол-ки в умовах п-тва можна виразити графічно:

Корпоративна місія п-тва

Залежно від орієнтації ціни на довгострокову або короткострокову перспективу його дія проявляється таким чином. Якщо ціна зорієнтована на довгострокову перспективу, то в процесі визначення конкретної цілі використ. тільки стратегічний підхід. При викор-ні ціни в короткостроковій перспективі повинен врах-тися стратегічний напрям марк-ової пол-ки п-тва.

21. Проведення політики цінової або нецінової конкуренції.

Для товарів з високою ціновою еластичністю прийнятнішими є методи цінової конкуренції. Для товарів, у яких низька цінова елас­тичність, доцільно використ. методи нецінової конкур-ції.

За цінової конкуренції продавці впливають на попит головним чином через зміни в ціні. Це досить гнучкий інструмент марк-гу. Водно­час такий метод може призвести до так званих «цінових війн», під час яких конкуруючі фірми прагнуть встановити якнайменші ціни для залучення споживачів. Унаслідок цього прибуток зниж-ся до мінімуму, хтось з конкурентів, не витримуючи боротьби, полишає ринок, стає банкрутом. Захисну позицію тут може зайняти уряд, від­повідним чином регулюючи підприєм-цьку д-сть.

Ключовими факторами успіху заведено називати ті, що випли­вають з вимог ринку і можуть дати фірмі переваги над її конкурен­тами. Таким фактором, напр., може бути «ек-на ніша», тобто потреби, не до кінця задоволені існуючими вир-ами, які можна задовольнити запропонованим товаром або, що буває час­тіше, заради яких слід розробляти зовсім новий товар.

Пол-ка нецінової конкуренції (нееластичний попит) орієнтує фірми на з>. товарного збуту, на визначену ціну або продаж з наголосом на високу якість нової продукції за > високими цінами. У такий спосіб зв'язок між зміною продажних цін і купівель­ним попитом може бути показаний простими співвідношеннями