Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

59. Взаємозв'язок попиту і ціни.

Вплив ек-го закону попиту виявл. у такому: як­що ціни на товари зростають (за інших рівних умов), то попит, зменш-ся; коли ж вир-во пропонує до продажу >у і к-сть товарів, то зростає к-сть їх, яка може бути продана і тільки за > низькими цінами.

Отже, між ринк. ціною товару і тою його к-стю, на яку пред'являється купівельний попит, завжди існує певне співвідно­ш-ня, яке можна унаочнити кривою ринкового попиту.

Крива ринкового попиту не просто відбиває зворотну залеж­ність між ціною і кількістю товару, що купується, а й харак-зує надзвичайно важливу закономірність — поступове зниження попиту. Ця закономірність полягає в тому, що за підвищення ці­ни товару і незмінних ін. умов попит на товар знижувати­меться. Скорочуватимуться й обсяги його продажу. Розш-я ринку товару викликає необхідність зниження ціни на нього, оскільки інакше він не буде реалізований. Разом з тим, така зага­льна тенденція для конкретних виробів за ринкових умов може і значно змінюватися. Зокрема, для престижних товарів крива рин­кового попиту матиме такий вигляд

Пояснюється це тим, що споживачі престижних товарів відно­сять підвищення в ціні до показників підвищ-ї якості товарів. Товари з високими цінами найчастіше мають особливу, снобіст­ську привабливість, як це має місце у випадках з розкішними мо­делями автомобілів, хутром, високомистецькими модними виро­бами. Куплені за високою ціною товари розглядаються як «необ­хідні», щоб підкреслити особисту репутацію покупця.

60. Основні чинники, які необхідно врах-ти при формуванні ринкової ціни.

На процес форм-ня ціни вплив. багато чинників, осно­вними з яких є: потенційні можливості п-ства щодо вир-ва конкурентоспроможної продукції, особливості кон'юнк­тури ринку та конкурентного середовища, псих-ий фактор у поведінці споживача при реалізації продукції, держ. регу­л-ня ек-ки . На практиці розглянуті чинники часто виступають як відповідні обмеження для п-тва, з якими воно стикається в процесі реалізації продукції. Розглянемо детальніше на сутності цих обмежень і характері їх впливу на процес форм-ня ринкової ціни.

Виробничі потужності дають змогу п-тву формувати пропозицію продукції на ринку. Якщо п-тво встановлює доступну для >ості споживачів ціну і продукція має успіх, то це може стати причиною значної пропозиції з боку конкуруючих п-ств. В рез-ті виникне необхідність подальшого на­рощування п-вом в-тва продукції, а виробничі потужності за певних умов можуть стати для цього обмеженням. Тому п-тво повинно вжити відповідних заходів щодо за­доволення попиту на дану продукцію.

Важливе значення в процесі ринк. ціноу-ня мають витрати на в-тво — один з основних елементів ціни. Від рівня витрат на в-тво значною мірою залежить величина доходу від реалізації продукції, а відпові­дно, і ефек-сть усієї підпр-кої д-сті п-тва.

П-во, орієнтуючись на ціни конкурентів, формує від­повідну ціну на свою продукцію. При цьому воно може встанов­л. > високі або низькі ціни порівняно з цінами конку­рентів. Основну роль у даному випадку відіграють позиція під­пр-тва на ринку та його імідж.

При форм-ні ринк.ціни залежно від типу спож-ча відповідним чином можуть змін-ся підходи до визнач. її рівня. При цьому враховується, що товари виробничого при­знач. поділ. на мат-ли та комплектуючі, продукцію для капітального буд-тва, допоміжні мат-ли та послуги, а товари широкого вжитку залежно від хар-ру їх придбання по­діл. на товари попереднього вибору та товари повсякден­ного, особливого і пасивного попиту. Важливе значення також має стадія, на якій перебуває продукція в процесі її ЖЦ. На самому початку ЖЦ продукту п-­тво встановлює таку ціну, яка забезпечує проникнення продукції на ринок. Залежно від конкретних обставин рівень ціни на кож­ній стадії даного циклу певним чином змін.

Тип ринку визнач. типом конк-ії на ньому. Згідно з хар-ром дії конкурентних сил на ринку вирізняють досконалу (чисту) конк-цію, монополістичну конк-ію, олігополію та монополію. При цьому кожний тип конк-ії та відповідно ринку визначає підходи до процесу форм-ня ціни на продук­цію в умовах п-тва.

П-тво в процесі реалізації прод-ії постійно стикається з різного роду проблемами при встановленні ціни на прод-ію за­лежно від рівня попиту та пропоз-ії. Кон'юнктура ринку хар-зує співвіднош. між цими двома показниками. Причому рі­вень попиту на продукцію п-тва накладає відповідні обме­ження на обсяг її реалізації при заплан. рівні ціни. Психологічні чинники визнач. поведінку покупця в процесі купівлі продукції. Певним чином вони є базою при форм-ні попиту на продукцію. Викор-я граничних цін, рівень яких визнач. з урахуванням дійсного псих-го порогу або «зони блокування», дає змогу п-тву впливати на процес форм-ня попиту на ринку

Законодавство в системі держ-ї ек-ки визначає чис­ленні закони, що накладають обмеження на процес ринк. ці­ноу-ня. Це стосується монопольного становища на ринку, дискримінаційної д-сті п-тв, продажу товару зі збит­ком, прихованих пільг, мінім-х цін, а також цін або націнок, що встановлюються адміністративним шляхом.