Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

53. Зу “Про обмеження монополізм та недопущення недобросовісної конкуренції у підпр-цькій д-сті”.

Значний вплив на процеси ціноутворення справляє ЗУ «Про обмеження монополізму та не­допущення недобросовісної конкуренції у підпр-цькій д-сті» від 18.02.1992 р. 2132-ХІІ. Цей Закон визначає правові основи обмеження монополізму і запобігання йому, недопу­щення недобросовісної конк-ції у підпр-цькій д-сті та здійснення державного контролю за додержанням норм антимонопольного законодавства. Стаття 4 Закону дає визна­чення діям, що вважаються зловживанням монопольним стано­вищем на ринку. Згідно з цією статтею зловжив. монопо­льним становищем вваж.:

- обмеження або припинення в-тва, а також вилучення 3 обороту товарів, що призвели або можуть призвести до ство­рення або підтримки дефіциту на ринку чи встановл. моно­польних цін;

- часткова або повна відмова від реалізації чи закупівлі товару за відсутності альтернативних джерел постачання або збуту, що призвели або можуть призвести до створ. або підтримки де­фіциту на ринку чи встановлення монопольних цін;

- установлення дискримінаційних цін (тарифів, розцінок) на свої товари, що обмежують права окремих споживачів;

- установлення монопольно високих цін (тарифів, розцінок) на свої товари, що призвело або може призвести до порушення прав споживачів;

- установлення монопольно низьких цін (тарифів, розцінок) на свої товари, що призвело або може призвести до обмеження конк-ції.

Додатково до статті 4 Закону стаття 5 визначає, що антиконкурентними узгодженими діями визнаються погоджені дії (уго­ди), що призвели або можуть призвести до встановлення (під­тримання) монопольних цін (тарифів), знижок, надбавок (до­плат), націнок.

54. Маркетингові цілі і цілі ціноутворення.

До внутріш. чинників, шо впливають на ціноу-ня, ми відносимо марк-ові цілі.

Перш ніж встановити ціну, компанія має обрати стратегію збуту свого товару. Якщо ком­панія правильно обрала цільовий ринок та правильно позиціює товар, вона не матиме проблем з формув. марк-ого комплексу, з встановл.ціни, в тому числі. Стратегія ціноу-ня значною мірою визнач. рішенням про позиціювання товару на ринку.

Компанії також можуть застос. ціноут-ня для досягнення інших, специфічних цілей. Напр., можна встановити низькі ціни для попередження проник-ня на ринок конкур-ів чи встановити ціни на рівні ціп конкур-ів для стабілізації ринку. Ціну можна використати для утримання рівня прихильності певній торговій марці, для підтримки посередників чи для попередження держ-го втручання. Ціни можна тимчасово знизити з метою популяризації товару чи залучення > кіл-ті спож-ів. Ціни на певні види товарів можуть встановлюватися таким чином, що вони будуть сприяти збуту ін. товарів в рамках однієї асортиментної гру­пи. Ін. словами, ціноу-ня відіграє важливу роль у досягненні тимчасових та перспективних цілей, поставл.компанією.

55. Розкрийте сутність трансфертної ціни.

Різновидом оптової ціни п-тва-вир-ка є транс­ферна ціна. Трансферна ціна застос. за здійснення коме­рційних операцій між підрозділами однієї і тієї ж фірми (підпри­ємства). Вона може використ-тися як щодо готових виробів, напівфабрикатів, сировини, так і щодо послуг, зокрема управлін­ських платежів і відсотків за кредит. В останні роки трансферні Ціни набувають значного поширення, оскільки внутріфірмова то­ргівля стає усе важливішим елементом міжнародної торгівлі. Так, внутріфірмова торгівля широко здійсн.між америк. компаніями та їх філіями, що знаходяться в ін. країнах. У такий же спосіб діють й ін. країни на території США. Викор-ня трансферних цін може впливати на конкурентоспромож­. фірми на ринку. Так, шляхом зниж. цін на сировину і мат-ли, що поставляються дочірніми п-вами, можна помітно підвищити конкурентоспромож. кінц. товару. Знижені трансферні ціни іноді застос-ся й для зменшен­ня мита , однак це суперечить антимонопольному законо­давству.