Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

22. Основні недоліки цінової політики вітчизняних підприємств.

Керівники вітчизняних підпр-в змушені приймати рішення з ціноутворення в умовах невизначеності наслідків таких рішень. Невизначеність часто пов’язана не стільки з недосконалістю господарського механізму і законодавства, скільки із браком економічних, комерц. знань і практичного досвіду. Така ситуація призводить до того, що багато підпр-в внаслідок недостатнтого аналізу критичних для виживання факторів зовнішнього середовища постійно змушені працювати в умовах підвищ. ризику.

Компанії, що пропонували одну марку на масовому ринку, програвали порівняно з фірмами, які пропонували дорогі і дешеві товари різним сегментам ринку.

Недоліки вітчизняного ціноу-ня в основному зумовлені двома основними причинами. По-перше, дається взнаки спадщина планової ек-ки, при якій ціна на продукцію визначалась тільки на основі витрат і встановлювалась кожному п/п директивно відповідно до діючих прейскурантів. По-друге, п-тва не мають певного досвіду у форм-ні цінової пол-ки і у викор-ні ринкової ціни в процесі реалізації продукції.

Все це значною мірою ускладнюється недостатнім методичним забезпеченням процесу формування цінової політики п/п з урахуванням специфіки вітчизняної економіки, що потребує проведення відповідних досліджень з даної проблеми та підготовки методичних розробок.

23. Особливості формування цінової політики підприємствах в умовах регіонального ціноутворення.

Проблема форм-ня цінової пол-ки п-тва з ураху­ванням особливостей регіональних ринків має особливе значення в сучасних умовах. Як показали проведені дослідження, керівни­цтво п-ств у процесі марк-ової д-сті при реалі­зації продукції на регіональних ринках стикається з багатьма но­вими чинниками.

> того, регіональні обмеження, що впли­в. на процес форм-ня цінової пол-ки через загальноде­рж. механізм управління ек-кою, деякою мірою скову­ють діял-ть п-тва по маневруванню цінами.

При реалізації на різних регіональних ринках існує багато варіа­нтів рівнів ціни на продукцію однієї споживчої якості. Особливо це стосується промис-их товарів, які можуть бути реалізовані не тільки п-твам, а й населенню. В той же час >ість вітчи­зняних п-ств, не маючи стійкого фін-ого становища, в умовах існуючої конкуренції та постійних держ-их обмежень до­сить часто намагаються використ-вати єдині ціни в межах свого впливу на цільову аудиторію споживачів. Незначний практичний досвід марк-ової д-сті таких п-ств в умовах ринку значно спрощує процес визнач. рівня ціни на продукцію, але ускладнює її реалізацію. При цьому кожне п-ство як конкре­тний господарюючий об'єкт апелює такими критеріями в ціновій політиці, як єдині ціни, знижена ціна та умови продажу

Звичайно, в сучасних умовах д-сть регіонал. ринків значною мірою залежить від загальнодерж. підходу до роз­витку вітчизняної ек-ки. Урахування розглянутих особливо­стей процесу реалізації продукції на регіональних ринках при ви­борі конкретного виду цінової пол-ки дозволить п-ству наблизити ціну пропозиції до споживача в умовах вітчизняного ринку, який перебуває ще на стадії формування.