Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

80. Ціна та рівновага ринку.

Розглянемо спільний вплив попиту та пропозиції на ціну. Якщо пропозиція перевищує попит, то ціна буде нижче вартості товару. При перевищенні попиту над пропозиціями ціна опиниться вище вартості товару. При відповідності попиту та пропозиції ціна буде дорівнює вартості.

Різний вплив попиту та пропозиції на ціну обумовлює й різну динаміку цих величин. Графічне зображення впливу зміни попиту та пропозиції на ціну показано на малюнку

При низькій ціні на товар величина попиту буде максимал., у міру підвищення ціни попит буде падати. Динаміку зміни попиту характеризує лінія CD.

Максим. ціна буде стимулювати виробників у збільшенні випуску товару; пропозиція буде зростати. У міру зниження ціни на товар буде скорочуватися обсяг його вир-тва й, отже, упаде розмір пропозиції. Лінія АВ характеризує зміну пропозиції.

При певній ціні (Ц1) і кількості товару (В1) інтереси виробників і споживачів збігаються, тобто при цій ціні реалізується весь обсяг пропозицій і задовольняється весь наявний попит. Цей стан називається ринковою рівновагою, а ціна, що врівноважує попит та пропозицію, - рівноважною ціною, або ціною рівноваги.

  1. Формування ціни на конкурентному ринку.

Ринок чистої конкуренції склад. з безлічі продавців і покупців якого-небудь схожого товарного продукту. Жоден окремий покупець чи продавець не справляє великого впливу на рівень поточних ринкових цін. Продавець не в змозі запросити ціну, вищу за ринкову, оскільки покупці можуть вільно придбати будь-яку необхідну їм кількість товару за середньою ринковою ціною. Не будуть продавці запитувати й ціну, нижчу за ринкову, оскільки можуть продати все, що потрібно, за існуючою ринковою ціною. В умовах вільної конкуренції попит найбільш еластичний щодо ціни. Причиною цього є те, що на ринку діє велика кількість підприємств, причому жодне з них не контролює скільки-небудь значну частку ринку. Однак залежність між попитом і ціною на ринку чистої конкуренції є обернено пропорційною в рамках галузі, тобто зниження ці­ни викликає збільшення попиту. Іншими словами, якщо пропозиція товару в галузі зросте, то ціна знизиться, причому для всіх підприємств, незалежно від їх обсягу виробництва. Продавці на цих ринках не витрачають багато часу на розроблення стратегії маркетингу, оскільки допоки ринок залишається ринком чистої конкуренції роль маркетингових досліджень, діяльності з розроблення товару, політики цін, реклами, стимулювання збуту та інших маркетингових заходів мінімальна.

  1. Альтернативні методи визначення попиту і оцінки витрат.

Оцінка  витрат. Мінімальна ціна визнач. витратами фірми.Компанія  прагне призначити на товар таку ціну, щоб вона  повністю покривала  всі  витрати  з його виробництва,  розподілу  і  збуту,включаючи  прибуток.  

Тому в процесі формування  цінової  політики важливого  значення набуває процес формування прогнозної  величини витратної  частини ціни. 

Спростити виконання цього  процесу  можна шляхом використання результатів стратегічного аналізу собівартості родукції.  

Під   час  проведення  такого  аналізу   відбув. прогнозування  кожної  витратної складової  частини  собівартості, аналізуються її прогнозні 

рівні та плануються заходи щодо зниження витрат  підприємства  на  виробництво  і  реалізацію  продукції  в прогнозованому періоді. Для забезпечення раціональної цінової політики необхідно зіставити структуру витрат із

запланованими обсягами виробництва і 

розрахувати короткострокові середні витрати 

(на одиницю продукції).При збільшенні випуску 

одиниці товару витратне початку знижуються до досягнення визначеного обсягу виробництва. 

Однак, якщо нарощувати виробництво і

далі, виникають додаткові витрати через перевантаження обладнання, додатковий його 

ремонт, порушення виробничого ритму.