Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
«Огляд ринку готельної інфраструктури в Україні....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4.37 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана»

Кафедра регіональної економіки

Реферат

Тема: «Огляд ринку готельної інфраструктури в Україні до Євро-2012»

Студента

фінансово-економічного факультету

Групи 13

Київ-2010

План

Вступ………………………………………………………………...…..3

Стан ринку готельної нерухомості до євро 2012

а) Києва……………………...…4

б)Львова…………………...……6

в) Харкова …………………...…8

г) Донецька …………………….9

Загальні тенденції у сфері готельного бізнесу…………………………......12

Сприяння Уряду в підготовці інфраструктури до Євро 2012………….…..12

Іноземні оператори готельних послуг в Україні………………………. …13

Висновок………………………………………………………………...16

Проблеми та пропозиції…………………………………………..……..17

Джерела……………………………………………………….………...18

Додатки………………………………………………………………...19

Вступ

Готельний бізнес практично повністю залежить від туризму в широкому розумiннi цього слова. Саме готельні підприємства виконують одну з найважливіших функцій у сфері обслуговування туристів: забезпечують їх сучасним житлом і побутовими послугами. Витрати на готельні послуги становлять приблизно від 30% до 50% усіх витрат у кошторисі туристів. Статистика показує, що світ з кожним роком все більше подорожує, прагне відкрити для себе нові місця в джунглях, територіях покритих льодовиками, пустелях і навіть у космосі, але, як і раніше, кожен день світу потрібне зручне ліжко та дах над головою, щоб відпочити після нових вражень.

Через своє географічне розташування і кліматичні умови Україна має великі шанси стати одним з найбільших туристичних центрів Європи. Останні політичні події в країні «Помаранчева революція» та конкурс «Євробачення-2005» привернув до України увагу багатьох шанувальників туризму. За минулий рік кількість туристів, що відвідали Україну значно збільшилася.

За даними Держкомстату України, кількість іноземців, які відвідують країну, зростає з року в рік. Так, за 6 місяців 2008 р. Україну відвідали 11,3 млн. іноземних туристів, що на 19% або на 1,8 млн. більше ніж за аналогічний період 2007 року. В цілому в різних кінцях України приблизно 70 тисячам подорожніх щодня доводиться проводити ніч поза домом. Крім того, значна частина мандрівників не потрапили у статистичні звіти.

Головним фактором, що залучає в Україну іноземні компанії в готельний бізнес, залишається низький рівень насичення і високий попит на готельні послуги. Український ринок тільки увійшов до стадії розвитку, і конкурентна боротьба на цьому незоране поле розгорнеться ще не скоро.

На сьогоднішній день Україна займає одне з останніх місць в списку європейських країн по кількості готелів. У нашій країні на тисячу жителів доводиться в середньому два готельні номери, тоді як у Європі цей показник становить не менше 14-18. Дисбаланс попиту і пропозиції зумовив високий рівень цін в готельному бізнесі.

Фінал чемпіонату Європи з футболу, який пройде в Україні і Польщі в 2012 році, також матиме істотний вплив на долю нашої готельної індустрії. За даними Ради з питань туризму і курортів, відповідно до вимог УЄФА до 2012 року в країні повинно з'явитися 34 нових або реконструйованих готелів. Вісімнадцять з них доводиться на сегмент чотири і п'яти зірок, а шістнадцять - на дешевшу категорію. Передбачається, що для будівництва готелів верхнього цінового сегменту знадобиться $ 300 млн.

Проте готельні оператори, так само, як і девелопери, скептично відносяться до тієї думки, що Євро-2012 буде вирішальною подією в житті українських готелів. На їхню думку, четирьохтижневий захід не заслуговує того ажіотажу, який спостерігається сьогодні. Його цінність не в одночасному напливі маси туристів, які заповнять готелі на певний період часу, а у «розкручуванні» бренду «Україна» та підвищенні туристичного потенціалу нашої країни в майбутньому.

Київ

Готельний ринок столиці вже майже два роки перебуває в режимі очікування. З тих пір, як стало відомо про майбутній футбольний чемпіонат Євро-2012 в Україні та Польщі, малювалися захмарні перспективи про розвиток спортивної, готельної, транспортної інфраструктури. Здавалося, що на підході десятки інвесторів, які готові зробити фінансовий вплив в новий готельний сегмент, а архітектори розробляли проекти один фантастичніше іншого. У лютому 2008 року була розроблена Схема розміщення готелів до ЄВРО-2012 в Києві, і що існуючий в столиці номерний фонд у 14800 місць повинен був «підрости» до 368900 місць (правда, більша частина з яких за планом повинна була потім перепрофілюватися в житлову функцію) . Але минув рік, і що за цей час зроблено? Чи то занепастила всіх інвесторів горезвісна криза, чи то непрозорість будівельних угод відлякала, чи то політична нестабільність і загальна недорозвиненість економіки зіграла свою роль, але особливих змін 2008 рік готельному ринку не приніс. Хоча декілька міжнародних готельних операторів виявили інтерес до Києва (Sheraton, Intercontinental, Rezidor Hotel Group) тепер необхідна ідентична віддача з боку українських забудовників, і влади.

На жаль, на даний момент готельний сегмент не входить в основну групу інтересів українських і зарубіжних інвесторів і девелоперів. Якщо вже вони й готові розвивати нові проекти, це скоріше будуть бізнес центри або торгові об'єкти. І раніше рентабельність готельної нерухомості була нижчою, ніж БЦ і ТЦ. Зараз в умовах кризи ліквідності ситуація погіршилася. В останні місяці заповнюваність у київських готелях впала приблизно на 30%. Якщо раніше заповнення було близько 70%, то зараз вона складає не більше 40-45%. (додаток 4)

Фахівці компанії «Соцмарт» в процесі актуалізації бази готелям Києва, що будуються і проектуються, здійснили рейд по існуючим будівництвам, а також перевірили ділянки з заявленими до початку будівництва найближчим часом готелям. І що ж ми дізналися за адресами з Схеми розміщення готелів до ЄВРО-2012 - у більшості випадків і натяку на початок будівництва немає, іноді ведеться будівництво, але зовсім іншого об'єкта, або ж готель зводився, але будівництво заморожено. У 2008 році в столиці було введено в експлуатацію лише 2 готелі, в 2009 році будувалися ще 17 готелів. На стадії оздоблювальних робіт зараз знаходиться трьохзірковий готельний комплекс на Брест-Литовському шосе. У 2009 році були введені в експлуатацію 2 невеликі готелі - Слов'янський Двір і ГК на Костянтинівській (у жовтні). Також в 2009 заявлені до відкриття 2 готелі, під керуванням Інтерконтиненталь (бренд Intercontintal на Б. Житомирської та Holiday Inn на Горького), ще один готель на Оболонської набережної. Планується ввести в експлуатацію Fairmont і Пересвет Плаза Готель. Більшість із заявлених готелів планують відкрити безпосередньо в 2012 році, в рік проведення футбольного чемпіонату. Втім, це представляється малореально, адже майже всі ці готелі поки на стадії проекту, багато хто навіть не отримали схвалення на містобудівній раді Києва. Навряд чи, в кризовій ситуації, що склалася на економічному ринку, решту пару років до чемпіонату «з нуля» будуть побудовані 42-х поверховий МФК на Микільсько-Слобідській, 35-ти поверховий Міжнародний центр на Дніпровській набережній, 42-х поверховий комплекс Столичний на Європейській площі, т.д. Навіть начебто з більш легкими проектами ситуація не радує - в комплексі на Харківському шосе 201-203 готелю не буде (тільки офіси), про створення готельної складовою власники планують подумати через півтора року при зведенні 2-ої частини будівлі в комплексі на Солом'янській, 11 (в першу чергу - офіси). Обидва цих проекта є у схемі розміщення готелів до ЄВРО-2012, але, як ми бачимо, тут далеко не все так однозначно. У ще одному побудованому об'єкті, адреса якого є в списку готелів до чемпіонату, готелів вже й немає. Це колишній готельний комплекс Театральний, тепер - бізнес центр Рент Хаус

Голова Державної служби туризму і курортів України (станом на 2009 рік) Анатолій Пахля заявив про уповільнення темпів підготовки інфраструктури для проведення чемпіонату Європи з футболу в Україні в 2012. Згідно з даними Київської Міської Державної Адміністрації (КМДА), поточні вимоги УЄФА за кількістю номерів у київських готелях складають: 3840 номери - у готелях категорії 5 зірок, 4250 - в 4-зіркових, 400 номерів в 3-зіркових. Всі заявлені плани і графіки по зведенню обіцяних готелів поки можна демонструвати лише на папері, реальність сильно відрізняється.

За інформацією з баз даних «Соцмарт» по комерційним будівництвам та проектам, у Києві на лютий 2009 року велося будівництво 17 готелів, 60 бізнес-центрів, 38 торговельних комплексів. Будуються житлові будинки та комплекси - в сумі більше 213 об'єктів.

Львів

Впродовж березня 2009 року готелі Львова і області, внесені до Генерального плану інфраструктури розміщення, перевіряє спеціально створена моніторингова група. Її основним завданням є перевірка і сертифікація послуг, які надають готелі, повідомили УНІАН в прес-службі Львівської міськради.

Як відзначив директор Департаменту Євро-2012 Олег Засідка, аналіз українських вимог стандартизації готелів показав, що вітчизняне законодавство передбачає більшість тих стандартів, які хоче бачити в Україні УЄФА. Тому завдання готелів лише дотримуватися українських стандартів, а також звернути увагу на незначні особливості, які вимагає УЄФА. Крім того, в ході перевірки готелів, запланованих до реконструкції, фахівці сподіваються відстежити, наскільки плани реконструкції збігаються з вимогами УЄФА і порекомендувати внести виправлення ще на стадії проекту.

До складу моніторингової групи увійшли представники департаменту Євро-2012 міської ради, управління містобудування архітектури і просторового розвитку Львівської ОГА, а також служби, які сертифікують конкретні готельні послуги, – Львівський регіональний державний центр стандартизації, метрології і сертифікації, обласна санітарно-епідеміологічною служба, управління МНС в Львівської області та Служба безпеки України в Львівській області.

Львів запропонував готелі, в яких зможе розміститися міні штаб-квартира УЄФА та футболісти національних збірних, що проживатимуть у місті під час проведення фінальної частини Євро-2012. Загалом запропоновано 6 готелів, по два на кожну пропозицію, для того, щоб УЄФА мало можливість зробити вибір. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Департамент Євро-2012 отримав чіткі вимоги, яким має відповідати готель, щоб виконувати функції штабу для УЄФА або тимчасового помешкання для футбольної збірної. "Готель під міні-штаб-квартиру буде задіяний під час проведення Євро-2012 та впродовж 5 днів після проведення останнього матчу у місті у рамках чемпіонату. Рекомендований готель має бути п’ятизірковим, мати не менше 63 стандартних двомісних номерів, 15 номерів-люкс, 2 президентські люкс-апартаменти, конференц-зал, паркінг на 25 автомобілів, а також надавати певний перелік послуг. Наразі тільки "Леополіс" і "Дністер" зможуть забезпечити виконання цих вимог. Тому ми запропонували обидва ці готелі, а УЄФА має зробити вибір на користь одного з них", - розповів директор департаменту "Євро-2012" Олег Засадний.

Для розміщення команд-учасниць турніру Департамент Євро-2012 спільно із головним управлінням містобудування та просторового розвитку ЛОДА пропонують готелі "Євроготель", "Древній Град", "Ріксос" та "Женева-Променада Готель".

"Вибираючи готель для команди, ми насамперед, враховували його наближеність до стадіону та тренувального поля. Відповідно до вимог УЄФА, окрім 4-5 зіркових стандартів, готель має знаходитися у 100-кілометровій зоні від основного стадіону та в межах 20 хвилин їзди від тренувального поля", - наголосив директор департаменту "Євро-2012".

За його словами, лише з кращими із запропонованих готелів буде підписано угоди. Інші готелі пропонуватимуть для поселення так званої сім’ї УЄФА: VIP- гостей, рефері, служби допінг-контролю, представників та партнерів УЄФА. Окрім того, для поселення цих гостей буде запропоновано ще 49 готелів Львова та області 4-5 зіркового класу.

Кількість готельних закладів на Львівщині сягнула 150-ти, але серед них немає жодного 5-зіркового. 75 готелів, 11 мотелів, 22 турбази та низка інших закладів можуть прийняти для тимчасового проживання понад 11 тисяч гостей.

Загалом постійно зростає кількість туристів, які зупиняються у готельних закладах області. Упродовж 2008 року послугами підприємств готельного господарства скористалися 370 тисяч осіб, що майже на чверть більше, ніж попереднього року. Кількість іноземних громадян у готелях Львівщини за цей період зросла майже на третину, розширилася й "географія" гостей. У 2008 році послугами готельних закладів області скористалися громадяни 113 країн світу (проти 100 країн у 2007 році). Найбільше приїжджих було з Польщі, Російської Федерації, Німеччини, Білорусі, США, Великобританії.

За словами начальника управління адміністрування і розвитку інфраструктури департаменту "Євро-2012" Львівської міської ради Олега Вілюри, відповідно до нових вимог, Львів повинен забезпечити наявність 1020 номерів 5-зоряної категорійності, 1315 номерів 4-зоряної категорійності і 210 – 3-зоряною категорійності".

Пан Вілюра сказав, що кількість 4-5-зоряних номерів зменшена майже удвічі: згідно з попередніми вимогами Львів повинен був забезпечити 2350 номерів в 5-зоряних готелях і 2050 номерів в 4-зоряних

«Готельний ринок Львова - надзвичайно привабливий і перспективний сектор, тому міжнародна готельна мережа «Хілтон» має бажання зайняти тут свою нішу», - про це під час зустрічі із міським головою Львова повідомила Магдалена Секутовська, директор з розвитку готельної мережі «Хілтон» в Східній Європі.

«Сьогодні готельний ринок міста і регіону ще не освоєний міжнародними готельними компаніями. Проведення у Львові ЄВРО 2012 збільшує динаміку розвитку готельного сектору та робить його дедалі привабливішим для престижних іноземних готельних компаній. Прихід до Львова такої відомої готельної мережі як «Хілтон» - це тільки початок», - вважає радник міського голови з готельного розвитку Іван Лунь.

За словами, Магдалени Секутовської найперспективніша ніша у Львові для «Хілтона» - це 3* та 4*-зіркові бренди – Hilton Garden Inn, DoubleTree by Hilton - які входять до портфеля The Hilton Family.

Наразі представники компанії ведуть переговори з власниками готельних проектів та земельних ділянок у Львові щодо можливого управління «Хілтоном» цими готелями в майбутньому.

Харків

Ринок якісних готельних послуг Харкова перебуває в стадії формування. Сьогодні в місті діють 27 готелів на 1800 номерів. Забезпеченість готельними номерами в розрахунку на 1000 жителів складає 1,2 номера. Це чи не найнижчий показник серед міст-мільйонників України, не кажучи вже про Парижі, Мілані, Берліні, Празі, де показники забезпеченості складають 10-30 номерів. (Додаток 6)

Готелі категорії 3 * і 1 * займають майже 60% номерного фонду Харкова. Готелі категорії 5 * у місті відсутні (планують почати будівництво літом 2010 року) і лише 18% номерного фонду міста формують готелі 4 *.

Характерна особливість регіонального ринку - хаотичність ціноутворення, яка проявляється у встановленні високу вартість номерів, що не відповідає рівню сервісу та комфорту.

Заступник голови Харківської міськдержадміністрації Віктор Христоєв заявив 31 березня 2009, на прес-конференції в Києві, що, згідно з вимогами УЄФА, місто має забезпечити 2765 номерів, в тому числі 1240 - у п'ятизіркових готелях, 1315 - у чотиризіркових і 210 - у тризіркових . В цілому, підкреслив він, на реалізацію програми з підготовки Харкова до Євро-2012 потрібно 10,6 млрд грн, у тому числі 7,2 млрд грн планується залучити за рахунок коштів інвесторів. Практично половина коштів інвесторів - 3,5 млрд грн, каже пан Христоєв, можливо, будуть направлені на підготовку готелів до прийому гостей і учасників Євро-2012.

Проте для розміщення гостей та учасників Євро-2012 в Харкові планується задіяти 62 готелі, в яких всього 5984 номери. Про це повідомив перший віце-мер, керівник програми підготовки Харкова до ЧЄ-12 Олександр Кривцов на семінарі за участю власників готелів та представників УЄФА.

Передбачається використовувати 6 п'ятизіркових готелів з сумарним фондом 796 номерів, 32 - чотирьохзіркові на 2808 номерів та 24 тризіркові - 2380 номерів, - підкреслив Олександр Кривцов. - Вони будуть у Харкові (включаючи 8 студентських гуртожитків, реконструйованих під готелі), Чугуєві, Ізюмі, а також у Полтаві.

Представник англійської компанії TUI Travel PLC, визначеної рішенням Наглядової ради УЄФА офіційним агентством по розміщенню Євро-12, Натан Вільсон ознайомила власників готелів з завданнями, особливостями та вимогами УЄФА. (додаток 5)

Найбільш довгостроковими, а значить, і найбільш вигідними постояльцям готелів напередодні та в період проведення фіналу Євро-12 стануть цільові групи, без яких змагання пройти не зможуть, - підкреслив Натан Вільсон. - Це команди, судді, співробітники УЄФА, спонсори та офіційні партнери.

Власники готелів Харкова і Полтави отримали проекти договорів для подальшого підписання попередніх контрактів з конкретними туроператорами на закупівлю і бронювання місць. Після підписання компанія TUI Travel PLC представить звіт по об'єктах розміщення на засіданні виконкому УЄФА в травні, де і будуть визначені ті міста, які візьмуть участь в ЧЄ.

Для міста ж збільшення готельного фонду в ході підготовки до Євро-2012 стає передумовою для підвищення якості готельних послуг, появи нових гравців на ринку, що в сукупності дасть поштовх для розвитку бізнес-туризму в Харкові, а також підсилить ділову активність і інвестиційну привабливість регіону в цілому.

Донецьк

Для розміщення гостей "УЄФА. Євро-2012" донецька міська влада збирається використати зафрахтовані судна зі стоянкою в порту Маріуполя. Про це сказав на прес-конференції Донецький міський голова Олександр Лук'янченко. За словами міського голови, такий захід дозволить значно спростити "житлову проблему" в розміщенні іноземних уболівальників. Для цих цілей можуть бути використані пасажирські лайнери з Греції і Росії. Попередні переговори з однією з грецьких фірм, яка займалася розміщенням гостей Олімпіади в Афінах, вже відбулися. Наразі з’ясовуються технічні параметри. Олександр Лук'янченко відзначив, що подібний захід добре зарекомендував себе також під час святкування тисячоліття Казані, де численні гості жили на пришвартованих пароплавах, і "все стало на свої місця". Він також додав, що для стоянки суден необхідно провести роботи в порту Маріуполя, який сьогодні функціонує тільки як вантажний торговий порт.

Наталя Шинкаренко, заступник начальника управління моніторингу реалізації, додала, що гості також будуть розміщені у гуртожитках вищих навчальних закладів міста. Гуртожиток Донецької національної академії будівництва та архітектури вже відремонтований. Інші - Донецький національний університет, Донецький державний університет управління, Донецький національний університет економіки та торгівлі імені Туган-Барановського зараз продовжують ремонт гуртожитків.

Крім того, як повідомляв УКРІНФОРМ, донецька міська влада збирається ввести в дію готельний комплекс найбільших міст південного сходу України для розміщення гостей " Євро-2012". Усього, на вимоги УЄФА, Донецьк повинен забезпечити 3150 номерів класу 4-5 "зірок". Програмою підготовки до "УЄФА. Євро-2012" в цьому місті передбачено спорудити 12 готельних комплексів. Частина з них будується на власні кошти власників, частина - потребує інвестицій.

Сергій Никітенко, начальник головного економічного управління Донецької міської ради повідомив журналістам, що УЄФА знизила вимоги до міст- учасників ЄВРО-2012. Тепер дефіцит п’ятизіркових номерів компенсують наявністю чотирьох-зіркових у шахтарській столиці. Відвідувачів ЄВРО-2012 прийматимуть 12 готелів Донецька.

Як відзначив Сергій Дергунов, поки дефіцит місць у п'ятизіркових готелях залишається, однак інспектори УЄФА не наполягають на необхідності жорсткого виконання цієї вимоги. Проте, область розробила договори з іншими великими містами, такими як Харків і Запоріжжя, на використання їх номерного фонду у п'ятизіркових готелях. Що стосується номерів класу три зірки і нижче, то їх у області навіть більше, ніж необхідно. "Донбас - це регіон ділової активності. Тому готелі будуть запитані і до, і у час, і після Євро-2012", - упевнений заступник голови Донецької ОДА.

Згідно з цими планами, усього до 2012 року в Донецьку буде збудовано 10 нових готелів.

Так, готель «Атлас» вже відповідає всім вимогам Євро-2008, проте продовжує переоснащення і розширення номерного фонду до Євро-2012. Персонал готелю проходить тренінги, вивчає англійську мову.

Готель «Дружба» планує розширити номерний фонд з 74 до 187 номерів, добудувати два поверхи і конференц-зал на 138-180 чоловік. Імовірно, готель буде введений в експлуатацію в 2011 році, і за рівнем комфортності відповідатиме чотирьом зіркам.

Також на чотири зірки претендуватиме готель «Україна», що розширює свій номерний фонд з 79 до 240 номерів. Управлінням генерального плану м. Донецька готелю вже видано містобудівне обгрунтування, на даний момент вирішується питання про відведення землі.

Готель «Централь» збільшить кількість номерів з 97 до 199, добудує конференц-зал на 350 місць і розширить комплекс послуг. До закінчення реконструкції в 2011 році готель розраховує одержати 4 зірки.

До першого кварталу 2011 року буде завершена і друга черга готелю «Вікторія». До послуг гостей будуть 172 комфортабельні номери і новий конференц-зал. Готель претендує на 5 зірок.

Готель «Прага» зосередиться на реконструкції існуючого номерного фонду (41 номер). Планується провести ремонт ресторану. Також у готелі вже є конференц-зал, аквазона і тренажерний зал. Готель претендує на 4 зірки.

Крім того, до кінця 2011 року планується ввести в експлуатацію готельний комплекс «Пушкінський», три готелі по вул. Овнатаняна (готель «Флоріа» на 400 номерів, і два готелі на 120 і 144 номери), і готель на розі пр. 50-річчя РКК і вул. Кобозєва.

У Донецьку почалися будівельні роботи по зведенню трьох готелів до Євро-2012. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, про це розказав заступник голови Донецької облдержадміністрації Сергій Дергунов.

За словами Сергія Дергунова, виділено також 10 майданчиків під будівництво готелів. Завершення будівництва намічене на 2010-2011 роки. Всі три готелі матимуть клас 4-5 зірок і знаходитимуться у центрі міста.

Французькі компанії в рамках підготовки України до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року готові брати участь в модернізації інфраструктури аеропорту і особливо готелів у Донецьку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам під час візиту до Донецька Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Жак ФОР.

Ж.. ФОР зазначив, що в ділових колах Франції зростає інтерес до України, і "сьогодні всі наші зусилля і увага зосереджені на Донецькому регіоні". Французький готельний оператор Accor підписав з Універсальною інвестиційною групою (УІГ) угоду про спорудження в Україні мережі з 25 бюджетних готелів Etap (дві зірки) на 2,8 тис. номерів до 2012 року.