Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
«Огляд ринку готельної інфраструктури в Україні....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4.37 Mб
Скачать

Висновок

Україна, володіючи численними історичними та культурними цінностями, унікальними рекреаційними ресурсами, зможе досягти значного економічного ефекту в туристичному бізнесі. Якщо в розвинених країнах ця галузь діяльності перетворилась на індустрію туризму, то Україна робить лише перші кроки в цьому напрямі. Особливе місце в інфраструктурі займають підприємства готельного господарства.

На сьогоднішній день конкуренція на українському ринку готельних послуг слабка окрім сегменту трьох зірок, оскільки платоспроможний попит приходиться саме на цей клас готелів, і таких готелів в Україні більшість. Посилює конкуренцію на ринку готельних послуг поява зарубіжних готельних операторів. Прихід до України зарубіжних операторів примусив деяких місцевих власників готелів задуматися про свій імідж і рівень якості послуг з розміщення.

Ще в минулому році стало відомо про проведення футбольної першості - інвестиційна привабливість вітчизняного ринку нерухомості почала зростати в геометричній прогресії.

В результаті за досить короткий проміжок часу на ринку з'явилося багато нових компаній і проектів, які переслідували головну мету - отримання прибутку в найкоротші терміни. При цьому далеко не всі замислювалися про життєздатність та якісну сторону проектів.

Однак, сьогодні ситуація докорінно змінюється. Настала криза ліквідності, яка змусила багато компаній внести корективи в плани розвитку і призупинити частину проектів, у першу чергу - готельних, оскільки вони відрізняються високою капіталомісткий і тривалим періодом окупності. Але це зовсім не означає, що готельний ринок перестав користуватись попитом.

Темпи підготовки сповільнилися, оскільки свої гарантії інвестори надавали під ту ситуацію на кредитно-грошовому ринку, яка була до кризи. Проте, основні інвестори, які реалізують свої проекти, виконують свої зобов'язання. Вичікувальну позицію зайняли потенційні інвестори, які ще вчора були повністю готові вкладати кошти в Україні.

Держтуркурортслужба шукає можливості для стимулювання потенційних інвесторів. З цією метою відомством розроблений законопроект по сприянню розвитку туристичної інфраструктури. Раніше цей законопроект був відкладений. Проте, зараз уряд планує до нього повернутись.

За даними профільного парламентського комітету, в 2009 році програми по підготовці готельної інфраструктури до Євро-2012 виконуювалися на 33-50% від запланованих.

Проблеми та пропозиції

Ми розглянули стан готельного бізнесу та рівень його підготовки до Євро 2012. Він є далеким від досконалості, тому Україні досить важко готуватись до проведення такого відповідального чемпіонату. Щоб покращити ситуацію треба ретельно готуватись до Євро 2012, особливо в плані інфраструктури, оскільки Євро по-перше, забезпечить сто відсоткову наповненість готельного сектору на період проведення чемпіонату, по-друге, це приплив іноземних інвесторів, які очікують більше ніж на 50 відсотків повернути вкладені кошти лише за час чемпіонату. Вже існуючі готельні мережі можуть збільшити попит на свої послуги шляхом удосконалення сервісу та рівня підготовки робочих кадрів. Наприклад, не всі готелі мають в своєму приміщенні кафе, залу відпочинку, конференційні зали, тренажерні тощо.

Для того, щоб досягти європейського рівня необхідно, щоб працюючі володіли принаймні англійською мовою, а також серед них проводилися тренінги в підвищення кваліфікації.

Дисбаланс попиту і пропозиції зумовив високий рівень цін в готельному бізнесі. Така ситуація зумовила високий рівень прибутковості готелів. Однак девелопери навіть не замислюються, що пересічні громадяни не в змозі заплатити по 200-400 доларів за одну ніч в готелі, які б умови їм не пропонували. Зменшивши ціну вони б збільшили попит, і відповідно рівень заповнюваності готелю одразу ж скакнув вгору, а значить і рівень доходів підріс би.

Звернемо увагу і на економічний спад, що все ж таки почав впливати на готельний ринок в Україні. Як вважають експерти міжнародної консалтингової компанії Knight Frank, унаслідок скорочення кількості туристів вже в кінці 2008 р. учасники ринку відчули зниження попиту, а на початку 2009 р. на ринку і зовсім було зафіксовано рекордне зменшення заповнюваної і прибутковості готелів. Саме через це Уряд не пропонує будувати нові готелі рівню 4 та 5 зірок в такій кількості, щоб задовольнити умови УЄФА. По-перше, можна використовувати вже існуючі, однак привівши їх до ладу, по – друге, залучити лайнери та кораблі(де це можливо). Також звичайно свою гостинність запропонують фізичні особи та мотелі нижчого рівня комфортабельності.

Цієї кількості спальних місць навряд вистачить, тому Уряд має більше сприяти залученню інвесторів, як українських, так і іноземних. Наприклад, встановити пільги при оподаткуванні, режим сприяння при ввозі будівельних та інших необхідних матеріалів ,яких не має в розпорядженні Україна, спрощених механізм отримання ділянок під забудівлю, пріоритетність при отриманні дозволу на будівництво та утвердження проектів, тощо.

Важливим для України є також об‘єднання зусиль працівників туризму і наукових працівників різних профілів з метою створення програмного матеріалу для подальшого розвитку інфраструктури туризму в країні.