Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра педагогіки та психології

З В І Т

З педагогічної практики

у ВП НУБіП України « Немішаївському

агротехнічному коледжі»

студентки 3-го курсу 18- ї групи

фінансово-економічного факультету

Кузьменко Любові Валентинівни__

Керівник від бази практики

___Мазуренко Андрій Андрійович

Київ — 2012р.

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

Розділ 1.Критичний аналіз бази практики……………………………………..5

Розділ 2. Особливості навчального контингенту…………………………….10

Розділ 3 . Критичний аналіз відвіданих занять……………………………….12

Розділ 4. Викладацька діяльність………………………………………………17

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..33

ХАРАКТЕРИСТИКА З БАЗИ ПРАКТИКИ…………………………………..35

Додатки…………………………………………………………………………..36

ВСТУП

На мою думку у формуванні педагогічної техніки та майстерності виняткова роль належить педагогічній практиці. Саме педагогічна практика збільшує самореалізацію майбутніх учителів, мобілізує особистісний потенціал та виявляє приховані здібності студента. У процесі практики відбувається інтенсивне озна-йомлення з усіма аспектами майбутньої роботи, проявляється критичне та осмислене ставлення до дисциплін, що вивчаються, включаються механізми педагогічної рефлексії, формуються основи професійної самооцінки.

« Якщо вчитель поєднує в собі любов до

справи і до учня, він — досконалий учитель.»

Л. Толстой

Знання законів економіки, розуміння процесів і явищ, які відбуваються у ринковій економіці, має стати запорукою успіху економіки України, фундаментом успішної діяльності всіх суб’єктів підприємницької діяльності. Ці обставини й зумовлюють об’єктивну необхідність набуття грунтових знань основних положень економічної теорії майбутніми фахівцями. Важлива роль у підготовці фахівців нового покоління та формуванні їх економічних знань належить викладачу. Педагог повинен не тільки надати студентам знання про закономірності розвитку суспільного виробництва і механізм розподілу його результатів на основі ефектив-ного використання економічних законів з метою найповнішого задоволення матеріальних, соціальних і духовних потреб народу, а й навчити студентів економічно мислити, розуміти економічні процеси та категорії та застосовувати отримані знання на практиці.

Мета педагогічної практики полягає в оволодінні студентами сучасними технологіями навчання, основами педагогічної діяльності з економічних дисциплін, формуванні педагогічних умінь, навичок і здібностей, особисто-індивідуального стилю поведінки, необхідних для майбутньої професії в оптимально наближених до роботи умовах.

Проведення занять виховує у молодого викладача дисциплінованість і відповідальність, бо є зразком для студентів, тобто якщо він буде допускати помилки, це обов’язково вплине на ставлення студентів до практиканта як до особистості. Саме тому необхідно продумувати свої слова, дії, щоб отримати бажані результати.

Я вважаю, що педагогічна практика має забезпечити закріплення суттєвих теоретичних знань і досягнення наступних цілей:

1) Ознайомлення студентів безпосередньо у ході навчального процесу з основними формами, принципами і методами викладання економічних дисциплін, з передовим педагогічним досвідом і його практичним опануванням.

2) Набуття професійних якостей майбутнього викладача, які відповідають вимогам сучасного суспільства, а також формування особистих людських якостей фахівців.

3) Виховання у студентів творчого, дослідницького підходу до педагогічної, наукової й виховної діяльності.

4) Формування потреб у самоосвіті, самовихованні, підвищенні свого професійного рівня, педагогічної майстерності та загальної культури.

Завдання педагогічної практики:

  • Дослідити систему навчальної роботи та методичного досвіду у базі проведення практики;

  • Ознайомитись з плануванням та організацією навчальних занять, оволодіти методикою організації та контролю роботи студентів у навчальному процесі;

  • Оволодіти методикою підготовки до навчальних занять і методикою викладання лекцій та проведення семінарів викладача-керівника;

  • Провести психологічні дослідження та надати характеристику навчальної групи;

  • Провести навчальні заняття під керівництвом та у присутності викладача-керівника;

  • Ознайомитись з розробкою навчальних завдань і матеріалів для поглибленої самостійної роботи студентів, що входять у систему забезпечення навчального процесу. На мою думку педагогічна практика відіграє важливу роль в системі формування професійно-педагогічної культури та відкритті для себе шляхетної професії – професії викладача економіки.

РОЗДІЛ 1. Критичний аналіз бази практики.

Я проходила педагогічну практику в Немішаївському агротехнічному коледжі з метою отримання певних навичок у навчанні студентів, навчитись володіти аудиторією, орієнтуватися в будь-яких ситуаціях, які виникають в процесі спілкування з студентами, а також навчитись викладати матеріал цікаво, застосовуючи різноманітні прийоми і методи навчання, які я вивчила в курсі

« Методика викладання».

І. 1) Основна мета діяльності Немішаївського агротехнічного коледжу – забезпечення умов, необхідних для отримання особою спеціальної освіти, підготовка провідних фахівців для забезпечення розвитку України.

Головні завдання коледжу:

  1. Здійснення освітньої діяльності певного напряму, яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів.

  2. Здійснення творчої, мистецької, культурно-виховної, спортивної та оздоровчої діяльності.

  3. Забезпечення виконання державного замовлення та угод на підготовку фахівців з спеціальною освітою.

  4. Вивчення попиту на окремі спеціальності на ринку праці і сприяння працевлаштуванню випускників.

  5. Забезпечення культурного і духовного розвитку особистості, виховання осіб, які навчаються у коледжі , в українського патріотизму і поваги до Конституції України.

  6. Підвищення освітньо-культурного рівня громадян.

2) ВП НУБіП України « Немішаївський агротехнічний коледж» свою діяльність розпочав 1912р. відкриттям Мироцької сільськогосподарської школи з реалізації столипінської реформи. Навчальна база школи складала 68 га землі, один будинок, де навчались і жили 60 учнів та двох підсобних приміщень.

3) На сьогоднішній день заклад у своєму складі має такі основні структурні підрозділи:

  • 7 відділень: агрономія, ветеринарна медицина, економіка і підприємництво, електрифікація і автоматизація сільського господарства, механізація сільського господарства, технологія виробництва та переробки продукції тваринництва, заочної форми навчання.;

  • 12 циклових комісій: гуманітарних дисциплін та іноземних мов, природничих дисциплін, суспільних дисциплін, математики, інформатики та комп’ютерної техніки, фізвиховання та захисту вітчизни, агрономічних дисциплін, ветеринарних дисциплін, економічних дисциплін, електротехнічних дисциплін, технічних дисциплін, транспортних технологій, технологічних дисциплін та рибництва і аквакультури;

  • Адміністративно-господарську частину;

  • Навчально-виробничий підрозділ: навчально-виробнича лабораторія тваринництва, навчально-виробнича лабораторія тваринництва.

4) Навчальний процес в аграрному коледжі здійснюється у 9 навчальних корпусах загальною площею 22903 м , навчальною площею 14327 м, що складає при даному контингенті студентів 10 м на одного студента навчальної площі, 16,2 м загальної, 65 лабораторій, 60 кабінетів, обладнаних сучасним обладнанням, технічними засобами навчання, комп’ютерною технікою; бібліотека з книжковим фондом 125 тис. примірників, чит.зал на 120 місць, де працюють 5 комп’ютерів з сучасним програмним забезпеченням; 3 гуртожитки на 1120 місць; актовий зал на 360 місць; їдальня; спортивно-оздоровчий комплекс.