Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до вивч. дисц..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Методичне забезпечення

Комплект навчально-методичних матеріалів для забезпечення і супроводу робочої програми включає сучасну вітчизняну і закордонну навчальну і наукову літературу, статистичні дані, тематичну добірку матеріалів до завдань, перелік тем рефератів; комплекти контрольних питань для перевірки знань студентів;

навчальний посібник «Міжнародний менеджмент» / Білозубенко В.С., Озаріна О.В., Семенов А.А.; за ред. проф. О.Б. Чернеги. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 592 с.; методичні вказівки з організації самостійної роботи з дисципліни «Міжнародний менеджмент» для магістрів денного відділення факультету економіки, управління та міжнародних економічних відносин спеціальності 8.050103 «Міжнародна економіка» / Укл.: к.е.н., доц. Семенов А.А. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – 40с.; методичні вказівки до практичних та семінарських занять з дисципліни «Міжнародний менеджмент» для магістрів денного відділення факультету економіки, управління та міжнародних економічних відносин спеціальності 8.050103 «Міжнародна економіка» / Укл.: к.е.н., доц. Семенов А.А. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – Ч.І. – 29с.; методичні вказівки до практичних та семінарських занять з дисципліни «Міжнародний менеджмент» для магістрів денного відділення факультету економіки, управління та міжнародних економічних відносин спеціальності 8.050103 «Міжнародна економіка» / Укл.: к.е.н., доц. Семенов А.А. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – Ч.ІІ. – 30с.; електронний конспект лекцій, комплекти індивідуальних завдань, законодавчі та нормативні документи, що регламентують діяльність міжнародних корпорацій.

Частина 2. Методичні рекомендації з підготовки до практичних і семінарських занять змістовий модуль 1. Введення до міжнародного менеджменту

Тема 1. Міжнародний менеджмент та міжнародні корпорації

План заняття:

  1. Міжнародний бізнес – основа міжнародного менеджменту.

  2. Сутність і вимоги міжнародного менеджменту.

  3. Міжнародні корпорації: сутність, організаційна структура.

  4. Принципи діяльності менеджерів міжнародного бізнесу.

  5. Концепції і моделі міжнародного менеджменту.

  6. Цілі міжнародного менеджменту.

  7. Основні вимоги до виконання завдань міжнародного менеджменту.

Питання і завдання:

  1. Сутність поняття і особливості сучасного міжнародного бізнесу.

  2. Характеристика етапів розвитку міжнародного бізнесу.

  3. Сутність поняття «міжнародний менеджмент», основні вимоги міжнародного менеджменту.

  4. Міжнародні корпорації, транснаціональні корпорації

  5. Організаційна структура міжнародної корпорації.

  6. Основні принципи сучасного міжнародного менеджменту.

  7. Концепції міжнародного менеджменту.

  8. Моделі міжнародного менеджменту.

  9. Основні цілі міжнародного менеджменту.

  10. Завдання міжнародного менеджменту і вимоги до їх виконання.

Ситуації для обговорення

Ситуація 1. Компанія Nestle – світовий лідер у виробництві продуктів харчування. На 467 фабриках і промислових підприємствах, що входять в корпорацію Nestle і розташованих в 96 країнах світу виробляється понад 15  тис. різних видів продуктів харчування більш ніж 8500 торгових марок, працюють близько 250 тис. осіб. Нік Сочовськи, аналітик компанії Merrill Lynch, в Лондоні говорить, що «це, ймовірно найбільш комплексний бізнес в світі». В рамках стратегії довгострокових інвестицій компанія активно вкладає засоби в місцеве виробництво, розробку продуктів, що відповідають смакам і традиціям населення в різних країнах, а також використовує місцеву сировину і компоненти. Таким чином, Nestle поєднує міжнародний досвід і лідерство в харчовій індустрії з потребами і смаками споживачів.

Компанія дозволяла своїм міжнародним підрозділам в певних межах діяти самостійно, особливо в сфері маркетингу, з урахуванням місцевих умов і ділових культур. Іншими словами, управління Nestle здійснювалося як управління сукупністю окремих місцевих підприємств. Вважається, що зі всіх крупних харчових компаній світу Nestle – сама децентралізована. Вона важче, ніж її конкуренти переходить на модель централізованого управління, яка, в свою чергу, допомагає істотно знизити витрати в таких сферах, як системи постачань або продажів, де бажаний ефект досягається за рахунок економії на масштабах. ІТ-інфраструктура Nestle була своєрідною вавилонською баштою з десятками різних інформаційних систем, з яких багато що було успадковане в результаті поглинання різних компаній. В компанії був відсутній корпоративний інформаційний центр.

Керівництво компанії прийшло до висновку, що така хаотична інформаційна система приводила до неефективності і додаткових витрат, що, у свою чергу, перешкоджало ефективній конкуренції у сфері електронної комерції. Наприклад, відсутність стандартних бізнес-процесів не дозволяла компанії використовувати її ринкову владу покупця на світових сировинних ринках для досягнення нижчих цін сировини і інгредієнтів. Навіть якщо окремі підприємства Nestle використовували одних і тих же глобальних постачальників, вони укладали контракт самостійно з різними умовами постачань і закупівельними цінами. Або із-за неможливості налагодити обмін інформацією між підрозділами компанії одна і та ж продукція, наприклад, батончик «Kit-Kat», продавалася в різних країнах під десятьма різними штрих-кодами, що помітно ускладнювало завдання з відстеження продажів одного з найбільших шоколадних брендів Nestle.

Питання:

  1. Яку концепцію міжнародного менеджменту використовує компанія?

  2. Яку модель міжнародного менеджменту використовує компанія? Чи існує необхідність зміни або реорганізації даної моделі?

Ситуація 2. Сучасною продукцією концерну Electrolux є побутова техніка, а саме: пральні й посудомийні машини, холодильники і морозильники, газові і електричні плити тощо. На українському ринку концерн представляє такі товари, як пральні машини і холодильники (Electrolux, Zanussi), газові та електричні плити (AEG). Ця продукція є затребуваною та поступає до України переважно зі Швеції та Італії (де розміщено виробнича філія концерну Electrolux).

На українському ринку побутової техніки в 2000 році ціна і якість продукції концерну Electrolux за більшістю моделей перевищувала ціну і якість товарів конкурентів. Ціна на техніку концерну Electrolux вважається достатньо високою, оскільки більшість населення України не має адекватної спроможності її купувати. У країнах Західної Європи та Північної Америки ціна на побутову техніку концерну Electrolux вважається середньою.

Загальна частка ринку концерну Electrolux в Україні складає близько 16%. Регіональне керівництво ставить за мету збільшити таку частку, проводячи єдину політику концерну, яка підтвердила свою успішність у минулому.

Основними конкурентами Electrolux в Україні є такі компанії як LG Electronics (Південна Корея), Bosch, Siemens (Німеччина), Philips Electronics (Нідерланди), Ariston, Indesit, Ardo (Італія). Так, на Ariston і Indesit, які входять до альянсу, доводиться 22% українського ринку; на Bosch і Siemens, які теж створили альянс – 19%, Ardo – 12%, LG Electronics, Samsung Electronics, Philips Electronics – 20%

Показники міжнародної діяльності Siemens (Німеччина) – одного з головних конкурентів концерну такі: обсяг закордонних активів – 74,6 млрд. дол., загальний обсяг активів – 119,8 млрд. дол.; обсяг закордонних продажів – 74,9 млрд. дол., загальний обсяг продажів – 109,6 млрд. дол.; чисельність зайнятих за кордоном – 314,0 тис. осіб., загальна чисельність зайнятих – 475,0 тис. осіб.

Індекс транснаціоналізації діяльності концерну Electrolux дорівнює 93,2%.

Питання:

  1. Яка модель міжнародного менеджменту використовується концерном? Назвіть її переваги та недоліки.

  2. Прокоментуйте можливості корпорації Electrolux у конкурентній боротьбі за український ринок.

  3. Підрахуйте індекс транснаціоналізації діяльності компанії Siemens, порівняйте його з аналогічними показником концерну Electrolux, зробіть висновки.

Ситуація 3. Торговельна марка Carlsberg має всі атрибути глобальної марки: вона присутня у 130 країнах світу, її смак, етикетка і формат пляшки однакові і пізнавані в усьому світі. Оскільки вона має справу з культурою пива, що істотно змінюється від країни до країни, компанія вимушена надавати певну автономію регіонам.

Компанія Volvo Truck випускає товари добре відомі й ідентичні (якщо не вважати другорядних варіацій) на всіх ринках даного виду продукції. Вирішальним локальним елементом для неї є дилери, що забезпечують післяпродажне обслуговування і відповідають за гарантії.

Питання:

  1. В чому полягає основна відмінність менеджменту Carlsberg і Volvo Truck?

  2. Чому автономія зарубіжних підрозділів в Carlsberg має вирішальне значення?

  3. Чи необхідно змінювати модель міжнародного менеджменту корпорації Volvo Truck для покращання економічних показників?

Ситуація 4. Коли американська міжнародна компанія МсDоnаld's відкривала свій перший ресторан у Москві (ще за часів СРСР), вона помістила оголошення про прийом на роботу. При наявності 605 вакансій було подано майже 27 тис. заяв.

З відібраних претендентів 6 керуючих-громадян СРСР були направлені на навчання в університет Hamburger біля Чикаго і ще 30 осіб, що повинні були стати менеджерами в ресторанах компанії, в Канаду і європейські країни для підвищення кваліфікації. Завершивши навчання, вони зайнялися інструктуванням нових найманих працівників. Заробітна плата була визначена на середньому для країни рівні, але керівники могли заробляти більше, якщо проявляли ініціативу.

Крім того, у США компанія негативно відноситься до профспілок, однак у СРСР відносини керівництва з трудовим колективом були урегульовані відповідно до трудового законодавства країни.

Питання:

  1. До якої групи цілей міжнародного менеджменту слід віднести направлення на навчання та підвищення кваліфікації нових робітників?

  2. Яка модель міжнародного менеджменту сповідується МсDоnаld's?