Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до вивч. дисц..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Змістовий модуль 3 «етика бізнесу і розвиток глобального менеджменту»

Тема 13. Етика та міжнародний бізнес

План заняття:

  1. Теорія конфліктів і конфліктологія на рівні міжнародних корпорацій.

  2. Корпоративна етика міжнародних корпорацій.

  3. Сторони етичних конфліктів макрорівня.

  4. Соціальна відповідальність підприємницької діяльності міжнародних корпорацій.

  5. Екологічна політика міжнародних корпорацій.

  6. Корпоративна культура й етичні стандарти.

  7. Соціальна етична політика в міжнародних корпораціях.

Питання та завдання:

  1. Сутність поняття «конфлікт», види конфліктів.

  2. Етапи динаміки конфлікту.

  3. Причини конфліктів в міжнародних економічних відносинах.

  4. Кодекси поведінки в бізнесі.

  5. Наслідки діяльності міжнародних корпорацій.

  6. Принци­пи всесвітньої етики.

  7. Основні порушення етики бізнесу і їх характеристика.

  8. Основні складові ділової репутації міжнародної компанії.

  9. Сутність і учасники етичних конфліктів макрорівня.

  10. Концепція соціальної відповідальності бізнесу.

  11. Підходи до аналізу й оцінки соціальної відповідальності бізнесу

  12. Формування економічної політики міжнародних корпорацій.

  13. Поняття корпоративної культури. Особливості формування і розвитку корпоративної культури

  14. Етична політика міжнародної компанії, її основні цілі.

  15. Етапи формування соціально-етичної політики міжнародної кор­порації.

Ситуації для обговорення

Ситуація 1. Три міжнародні нафтові корпорації – Royal Dutch, Shell Texaco і TotalFinaЕlf – оголосили, що припиняють свої операції у важливому нафтовому районі дельти ріки Нігер на невизначений термін через зіткнення між двома групами місцевих племен – іджо та іцекірі.

Приводом для конфлікту стало те, що іджо вважають себе обділеними, хоча вони складають більшість у районі дельти Нігеру. На їхню думку, нафтові компанії й уряд президента Нігерії зробили іцекірі своїми «улюбленцями»: їх частіше наймають на роботу, їхні міста і села одержують більше коштів з бюджету на розвиток.

Напередодні виборів у Нігерії іджо стали нападати на села іцекірі з вимогами змінити межі виборчих округів. Нігерійські військові зробили ряд каральних рейдів. У відповідь іджо захопили кілька десятків промислових об'єктів, що належать цим міжнародним корпораціям, і пред'явили ультиматум, вимагаючи задовольнити вимоги. У випадку відмовлення іджо збираються підірвати нафтопереробні станції і трубопроводи.

Питання:

  1. Яким чином можна розв’язати конфліктну ситуацію?

  2. Опишіть задачі міжнародних корпорацій та уряду Нігерії з вирішення кризи та передбачення етнічних протиріч у майбутньому.

Ситуація 2. У жовтні 2003 року Citroen оголосив про відкликання 180 тис. автомобілів Citroen 35, тому що в ободу їхніх коліс можуть виникнути тріщини. Цей дефект був виявлений на спеціальних іспитах при твердих режимах експлуатації – тріщини з'являються після 120 тис. км пробігу. І хоча до цього ніхто на якість Citroen 35 не скаржився, керівництво компанії вирішило перестрахуватися, щоб уникнути будь-яких проблем. Переустановка нових коліс буде зроблена за рахунок заводу виготовлювача.

Питання:

  1. Оцініть наслідки рішення, що прийняла компанія.

  2. Наведіть аналогічні приклади, що пов’язані з необхідністю здійснення превентивних заходів з підвищення якості й безпеки продукції.

  3. Які служби та підрозділи корпорації винні в ситуації, що склалася, та які мають бути прийняті заходи керівництвом з недопущення подібних проблем?

Ситуація 3. Міжурядова робоча група експертів з міжнародних стандартів обліку і звітності розглянула питання про облік природоохоронних за­ходів. Було здійснено обстеження промислових компаній у розвинутих країнах та країнах, що розвиваються.

Об'єктом аналізу були 20 підприємств Німеччини і Швей­царії, серед яких тільки 7 надають інформацію про витрати на природоохоронні заходи в значному обсязі. При визначенні розмірів затрат на природоохоронну діяльність підприємства використовували: галузеві керівні принципи; внутрішні керівні принципи; облік виробничих затрат з вичленовуванням витрат на природоохоронну діяльність в рамках рахунків по окремих обліково-калькуляційних об'єктах або рахунків у загальній бух­галтерській книзі; розподіл затрат на основі частки в загальних витратах; складання матеріального й енергетичного балансу; аналіз природоохоронної діяльності.

Аналогічне дослідження було проведено на п'яти дочірніх підприємствах німецьких і швейцарських компаній, а також на 5 підприємствах бразильських ТНК. Єдиним критерієм при виборі цих підприємств було те, що вони мають бути великими і впливати на навколишнє середовище. Були вибрані ті економічні сектори, у яких існує проблема забруднення (видобуток і переробка нафти, видобуток корисних копалин, виробництво продуктів харчування, металургія, вироб­ництво паперу, сталі, фармацевтичних і хімічних товарів).

Лише одна бразильська компанія не надала жодної інформації про природоохоронні заходи. У звітах трьох із чотирьох ком­паній, що залишилися, цьому питанню було присвячено 5-15 рядків, а в одному звіті – ціла сторінка. Звичайно, підприємства виявляли заклопотаність у зв'язку зі станом справ в Амазонії і дотриманням державних вимог щодо боротьби із забрудненням. Що стосується німецьких і швейцарських фірм, то жодна з них у своїх звітах не надає відповідної інформації незважаючи на те, що у країнах їх створення така інформація надається.

Під час обговорення питання про переваги профілактичних заходів порівняно з наступними заходами для очищення, пред­ставники бразильських підприємств відзначили, що вони керу­ються міркуваннями щодо надання великих сум на превентивні заходи, створення міцної репутації та охорони здоров'я праці­вників з метою недопущення зниження продуктивності. Німецькі і швейцарські підприємства відзначили меншу вартість профілактичних заходів порівняно з вартістю заходів для вип­равлення ситуації і створення міцної репутації. Крім того, за їхніми словами, за відсутності витрат, пов'язаних з проведен­ням профілактичних заходів, їхні шанси залишитися серед «діючих підприємств» зменшаться.

Усі 10 підприємств зазначили у звітах, що поточні і капі­тальні витрати, пов'язані з охороною навколишнього середови­ща, здійснювалися в основному з метою дотримання екологіч­них норм, а не на добровільній основі.

Питання:

  1. Сформулюйте основні напрями підвищення ефективності роботи Міжурядової робочої групи експертів з міжнародних стандартів обліку і звітності.

  2. Оцініть природоохоронну діяльність наведених у звіті компаній з точки зору дотримання етичних норм.

  3. Запропонуйте заходи для стимулювання міжнародних корпорацій у сфері вдосконалення екологічної політики.

Ситуація 4. У таблиці наведена інформація щодо оцінки прибутку у 2001 році міжнародними компаніями та агентством Standard & Poor's

Таблиця

Оцінка прибутку деяких міжнародних компаній в 2001 р., млрд.. дол. США

Компанія

За даними компаній

За даними агентством Standard & Poor's

Різниця в оцінці

DuPont

4,328

-0,049

-4,377

IBM

7,723

4,854

-2,869

Microsoft

7,721

5,459

-2,262

General Electric

14,128

11,896

-2,232

Verizon

0,590

-1,285

-1,875

Motorola

-3,937

-5,493

-1,556

Cisco

-1,014

-2,517

-1,503

FOL-Time Warner

-4,921

-6,197

-1,276

SBC Communication

7,260

6,051

-1,209

Boeing

2,826

1,712

-1,114

Питання:

  1. Розкрийте причини такої значної розбіжності інформації, наданої міжнародними корпораціями і рейтинговим агентством.

  2. Опишіть наслідки завищення даних у фінансовій звітності для акціонерів корпорації, вищих керівників, персона­лу, приймаючих держав і світової економіки в цілому.

  3. Наведіть приклади, коли перекручування звітності про­тягом тривалого часу призвело до фінансової кризи і краху корпорації.

  4. Запропонуйте заходи з боку приймаючих держав, міжна­родних організацій, які б дозволили запобігти подібній по­рочній практиці.