Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до вивч. дисц..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 8. Особливості звітності міжнародних корпорацій

План заняття:

  1. Міжнародні стандарти фінансової звітності. Фінансова звітність міжнародних корпорацій.

  2. Сутність і особливості складання бухгалтерського балансу міжнародними корпораціями.

  3. Особливості складання звіту про прибуток і збитки.

  4. Структура звітів про рух грошових коштів і про зміни у власному капіталі.

  5. Необхідність складання та структура приміток до фінансової звітності міжнародних корпорацій.

  6. Система фінансового контролю діяльності міжнародних корпорацій та її рівні.

  7. Особливості контролю за діяльністю міжнародних корпорацій у країнах світу.

Питання і завдання:

  1. Сутність і значення міжнародних стандартів фінансової звітності.

  2. Сутність, ціль складання, види фінансової звітності міжнародних корпорацій.

  3. Стандарти фінансової звітності в різних країнах світу.

  4. Бухгалтерський баланс як основний документ фінансової звітності міжнародних корпорацій.

  5. Звіт про прибуток і збитки в системі міжнародної фінансової звітності.

  6. Звіт про рух грошових коштів міжнародної корпорації.

  7. Звіт про зміни у власному капіталі міжнародної корпорації.

  8. Примітки до фінансової звітності.

  9. Система фінансового контролю та її рівні.

  10. Особливості контролю за діяльністю міжнародних корпорацій у країнах світу

Ситуації для обговорення

Ситуація 1. У середині 1980-х років найбільша промислова компанія Іспанії Telefonica стала першою в світі фірмою, що пропонувала свої акції одночасно в багатьох країнах. Чистий прибуток компанії у 1990 р., за її даними, згідно з американськими стандартами обліку, становив 176 млрд. песет, що більше ніж удвічі перевищувало цифру в 76 млрд. песет, одержану згідно з іспанськими стандартами. Різницю спричинило головним чином «додавання заднім числом» прирощеної амортизації активів, здійснене за принципом традиційної вартості у США, тоді як у складеному за іспанськими стандартами звіті більше відбивалася поточна ринкова цінність цих активів. Наслідки такої відмінності в оцінках акціонерного капіталу мали зворотній вплив: його вартість за американськими стандартами була на 15% нижча від вартості, розрахованої за іспанськими нормами.

Питання:

  1. Дайте оцінку ситуації з точки зору міжнародного менеджменту.

  2. Яким чином узгоджуються стандарти обліку у різних країнах?

  3. Чи може дана ситуація негативно вплинути на положення іспанської компанії на міжнародному ринку?

Ситуація 2. У Швейцарії не існує традицій дуже деталізованих норм бухгалтерського обліку. Через це опубліковані фінансові звіти таких найбільших швейцарських компаній, як Ciba Specialty Chemicals Corp., Roche Group та Nestle, приховували стільки ж інформації, скільки й оприлюднювали.

Швейцарські компанії почали схилятися до прийняття принципів Комітету міжнародних стандартів обліку (КМСО) на початку 1990-х років. Каталізатором став дедалі глибший інтерес закордонних інвесторів до акцій найбільших швейцарських корпорацій. На початку 1990-х років іноземним інвесторам належало близько 40% пакета акцій багатьох з цих компаній. Інвестори вимагали від компаній деталізованих фінансових звітів, які можна було б порівняти зі звітами, опублікованими іншими міжнародними корпораціями.

Однією з перших фірм, що відреагували на ці вимоги, стала Ciba Specialty Chemicals Corp. – найбільша у Швейцарії фармацевтична й хімічна компанія, велике міжнародне підприємство з підрозділами в різних країнах світу. У 1993 р. ця компанія оголосила, що фінансова звітність за 1994 р. буде складена відповідно до інструкцій КМСО. Водночас компанія переробила свою звітність за 1992 р. згідно з цими принципами. Завдяки цьому її чисті прибутки зросли на 18%, і так само зросли обсяги складських запасів, готівки та цінних паперів. Рішення Ciba Specialty Chemicals Corp. мотивувалося бажанням догодити закордонним інвесторам, котрим у 1994 р. належало понад 1/3 пакета акцій компанії, і позиціювати себе для реєстрації на Лондонській та Нью-Йоркській фондових біржах.

Ciba Specialty Chemicals Corp., крім того, вирішила скористатися єдиними міжнародними стандартами для внутрішньої фінансової звітності. Для розробки та впровадження своєї нової системи Ciba Specialty Chemicals Corp. створила невелику групу фахівців міжнародного рівня. При втіленні цієї системи спочатку траплялися деякі проблеми, однак сьогодні вона функціонує безперебійно і, за спостереженням, дає неабиякі вигоди.

Ciba Specialty Chemicals Corp. заощадила чималі кошти завдяки впровадженню таких змін, як жорсткіше управління потоками готівки, ефективніше інвестування в капітал, новий підхід до придбання інших фірм та жорстке управління активами, що, за оцінками компанії, дозволило зменшити вартість складських запасів на 6%. Нова система, крім того, дала змогу Ciba Specialty Chemicals Corp. вперше поліпшити результати порівняно з її глобальними конкурентами.

Питання:

  1. Що спричинило необхідність переходу до стандартизованої міжнародної системи обліку?

  2. Оцініть дії швейцарської міжнародної корпорації Ciba Specialty Chemicals Corp. відносно переходу до стандартизованої міжнародної системи обліку?

  3. Які ще наслідки такого переходу для компанії, з точки зору міжнародного менеджменту, можна назвати?