Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНЖ.ГЕОД.кн.(Міхєльов)перекл.укр.-Мацко.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
4.88 Mб
Скачать

9.3. Прилади вертикального проектування

Завдання прямовисної лінії (вертикальне проектування) при будівництві, проходці гірських виробок й інших інженерно-геодезичних робіт необхідна й досить відповідальне завдання.

Для вертикального проектування застосовують спеціальні оптичні й лазерні зеніт-(нагору) і надир-(униз) прилади.

Оптичні й лазерні прилади вертикального проектування по способі приведення візирної осі або світлового променя в прямовисне положення можуть бути упущеними або з компенсатором нахилу. У свою чергу, компенсаторні прилади підрозділяють на або двохкоординатні.

Однокоординатний зеніт-прилад вертикального проектування ПЗЛ фірми «Карл-Цейсе» (рис. 9.7, а) — високоточний прилад із самоустановлювальною лінією візування. На корпусі 5 приладу закріплений круглий рівень 1, по якому прилад приводять у робоче положення. Корпус розміщається на підставці 9 і закріплюється гвинтами 8, 10. Окуляр зорової труби розташований під кутом 90° до об'єктива 4.

Практичним прикладом може служити застосування однокоор-динатний зеніт-приладу при монтажі конструкцій будинків. Щоб перенести осі вертикальним візуванням, зеніт-прилад центрують над точкою 11 перетинання осей або ліній, які паралельні осям, розташовуваним звичайно усередині корпуса. На монтажному гори-

Рис. 9.7. Прилад вертикального проектування ПЗЛ (а) і перенесення осей вертикальним візуванням (б): I - круглий рівень, 2,3 - окуляри відлікового мікроскопа й зорової труби, 4 - об'єктив зорової труби, 5 - корпус, б - фокусуюче пристосування, 7 - навідний пристрій, 8,10 - закріпні гвинти, 9 - підставка, II - точки на вихідному обрії, 12 - проекція точки на монтажний горизонт, 13 - металевий знак, 14 - вісь, 15 - палетка, 16 - калька з разграфкою

зонті на прямовисній лінії над зеніт-приладом закріплюють палетку 15 (рис. 9.7, б).

Палетка являє собою кальку 16 з координатною сіткою, наклеєну на прозоре оргскло, вставлене в металеву рамку. У всіх перекриттях над стерпною точкою залишають отвори, мінімальні розміри яких 100 мм при висоті будинків до 60 м й 150 мм при висоті до 100 м. В отвір перекриття монтажного горизонту над зеніт-приладом установлюють рамку з палеткою.

Візування на палетку роблять таким чином, щоб горизонтальна нитка сітки була паралельна однієї з ліній палетки. Відлік (21,4) у розподілах палетки роблять по горизонтальній нитці сітки й записують у журнал (табл. 9.1). Далі прилад повертають на 180° і роблять другий відлік (22,2) по цій же шкалі. Установивши горизонтальну нитку приладу паралельно іншим лініям палетки й повернувши його на 90°, роблять відлік (8,4), а повернувши прилад на 180°, що випливає відлік (9,2). Середні значення з попарно виконаних відліків будуть координатами точки на палетці. Погрішність перенесення точок допускається в межах 2...4 мм.

Таблиця 9.1

Точка

180º

Середнє значення

90º

270º

Середнє значення

1

21,4

22,2

21,8

8,4

9,2

8,8

2

26,5

26,3

26,4

3,8

3,6

3,7

3

29,7

29,5

29,6

6,9

6,7

6,8

У МІІГАіК розроблені двокоординатні прилади вертикального проектування ПВП-Т і З. Прилад ПВП-Т (рис. 9.8, а) має підставку 4 з горизонтальним колом 3, зорову ламану трубу з об'єктивом 1, окуляром 2 і фокусуючою рукояткою 5. Прилад оснащено горизонтальним колом і додатковою насадкою, що дозволяє повернути візирну лінію в горизонтальне положення. Це робить прилад універсальним для застосування на будівельному майданчику.

Рис. 9.8. Прилади вертикального проектування ПВП-Т (а) і високоточний ПВП-В (б)

Високоточний прилад З (рис. 9.8, б) являє собою вертикальну зорову трубу 1, на кінцях якої нагвинчені оправи з об'єктивами. Усередині труби розміщається склянка з компенсатором. Склянка може переміщатися усередині труби за допомогою рукоятки 4. Там же зовні розміщається окуляр 2. Все це утворить подвійну зорову трубу, що кріпиться з можливістю обертання навколо вертикальної осі на каретках 3. Каретки переміщаються у двох взаємно перпендикулярних напрямках; величина їх переміщення фіксується мікрометерними вимірювальними гвинтами. Нижня каретка кріпиться до трегеру з піднімальними гвинтами. Точність роботи приладу характеризується середньої квадратичною помилкою передачі координат по вертикалі 0,5мм на 100м довжини візування.

Оптичні прилади вертикального проектування випускаються рядом фірм Німеччини, Японії, Швейцарії, України й ін.