Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Епізоотологія.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
18.81 Mб
Скачать

Вірусний артеріїт коней

Вірусний артеріїт коней

Вірусний артеріїт коней (Arteriitis vіralis equorum) — гостра кон-

тагіозна хвороба однокопитних тварин, що характеризується гаряч- кою, некрозом стінок дрібних кровоносних судин, ураженням очей, катаральним або катарально-гнійним запаленням кишок, набря- ками живота, кінцівок, легень і абортами у кобил.

Історична довідка. Захворювання вперше описали в США у 1957 р. Долл, Брайнс і Кроу під існуючою й нині назвою. До 1965 р. цю хворобу реєстрували тільки на території цієї держави, а потім у Швейцарії (1966), Франції (1978), Австрії (1969), Австралії (1969), Польщі (1979), а також у країнах Африки. Збудник хвороби був ізо- льований спочатку в США (1953 – 1957), а згодом і в Європі (Бюркі, 1965). Економічні збитки, яких завдає вірусний артеріїт коней, зу- мовлюються масовими (50 – 80 %) абортами у кобил та високою ле- тальністю (до 30 %) молодняку.

Збудник хвороби РНК-геномний вірус із родини Togaviridae. Віріони сферичної форми, діаметром 50 – 70 нм. В антигенному від- ношенні вірус артеріїту коней однорідний, гемаглютинувальних властивостей у нього не виявлено. З організму хворого коня виділи- ти вірус артеріїту можливо лише в первинній культурі клітин нирок або легень коня. Адаптовані штами репродукуються також у кліти- нах інших видів тварин, зумовлюють ЦПД і накопичуються в до- сить високих титрах. Вірус артеріїту зберігається при мінус 20 °С впродовж 6 років, при 4 °С — 75 діб. Чутливий до ефіру, низького значення рН, нагрівання та дії хлоровмісних препаратів. Інактиву- ється при 37 °С через 48 год, при 57 °С через 20 хв.

Епізоотологія хвороби. До вірусного артеріїту сприйнятливі тільки однокопитні тварини, частіше хворіють чистопородні коні, коні старшого віку та жеребні кобили. Лабораторні тварини й ку- рячі ембріони до вірусу артеріїту не чутливі. Джерелом збудника хвороби є клінічно та латентно хворі коні, які виділяють вірус з усіма секретами й екскретами, зокрема з носовим слизом та конюнктивальними виділеннями, зі спермою. Наявність вірусоно- сійства та його тривалість не зясовані. Факторами передавання збудника можуть бути абортовані плоди, навколоплідна рідина, плодові оболонки, а також забруднені виділеннями хворих тварин корми, вода, повітря та інші субстрати. Зараження відбувається при безпосередньому контакті здорових коней з хворими, а також аерогенним та аліментарним шляхами. Хвороба проходить спора- дично або у вигляді ензоотичних спалахів. Супроводжується масо- вими (50 – 80 %) абортами жеребних кобил, серозно-катаральним

443

5. Хвороби коней

ринітом і конюнктивітом, а також набряками в різних ділянках ті- ла у молодняку.

Патогенез майже не вивчений. Вважають, що вірус вибірково уражає ендотелій дрібних кровоносних судин, головним чином ар- терії товстого відділу кишок, легень, лімфоїдних органів, у яких спричинює запальний процес, зумовлює звуження, облітерацію і тромбоз судин, різке порушення кровообігу. Внаслідок розладу ге- модінаміки виникають некродистрофічні зміни та набряки в різних органах і тканинах.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Інкубаційний період триває 1 – 5 діб. Перебіг хвороби завжди гострий. У хворий коней спосте- рігаються септичні явища, гарячка, різке пригнічення, втрата апе- титу, а також конюнктивіти, набряки в ділянці живота й кінцівок, серозні виділення з носа. У багатьох тварин відмічають світлобо- язнь, помутніння рогівки, кашель, коліки, утруднене дихання, сла- бкість та хитку ходу. Жеребні кобили у 50 – 80 % випадків аборту- ють на 10 – 23-тю добу після зараження. У молодих тварин виявля- ються діарея, коліки, зневоднення організму. Хвороба триває 3 – 7 діб. Прогноз сумнівний. У разі тяжкого перебігу хвороби леталь- ність може досягати 30 %, якщо перебіг відносно легкий, — не пере- вищує 3 – 5 %.

Патологоанатомічні зміни. Проявляються явищами гемора- гічного діатезу, особливо крововиливами в різних органах і слизо- вих оболонках. Спостерігаються набряк легень, катарально-гемора- гічний ентероколіт, дистрофічні зміни в нирках, печінці, інфаркти селезінки. У абортованих плодів виявляють накопичення значної кількості серозної рідини (до 300 мл) в плевральній порожнині, чи- сленні крапчасті крововиливи в травному каналі, очеревині, плеврі, трахеї, гортані, конюнктиві, на слизових оболонках носової й рото- вої порожнин. Під час гістологічного дослідження мікроскопічні зміни визначаються в дрібних артеріях і артеріолах майже усіх ор- ганів, особливо в лімфовузлах, селезінці, нирках, артеріях ободової та сліпої кишок. При цьому переважають некротичні ураження ме- діального шару артеріальних стінок дрібних судин. У підслизовому шарі кишок знаходять тромбоз судин, інфаркти. Аналогічні зміни, хоча й менш виражені, спостерігають у венах.

Діагноз установлюють за допомогою клініко-епізоотологічних та патологогістологічних показників, а також вірусологічних, сероло- гічних та біологічних досліджень.

Лабораторна діагностика. В лабораторію направляють змиви з носової порожнини та конюнктиви хворих і загиблих тварин, які відбирають у перші 4 – 13 діб хвороби, а також сироватки крові.

444

Вірусний артеріїт коней

Під час розтину трупів загиблих коней для дослідження відбира- ють шматочки легень, селезінки, нирок та лімфовузли. Виділення вірусу артеріїту проводять у первинній культурі клітин нирок ко- ня, ідентифікацію ізольованого вірусу здійснюють за допомогою реакції нейтралізації. Для серологічної діагностики використову- ють парні сироватки крові, які відбирають на початку хвороби (5 – 10 діб) і через 10 – 14 діб досліджують за РЗК та РН. В окремих випадках проводять біопробу на лошатах, яким патологічний ма- теріал (кров, суспензію легень або селезінки від загиблих коней) вводять підшкірно, інтраназально, інтратрахеально. Через 1 – 5 діб у експериментально заражених лошат спостерігається пропас- ниця, утруднення дихання, депресія, конюнктивіти, запалення повік, серозні виділення з носової порожнини, болісність у сугло- бах, набряки в ділянці живота й кінцівок. Загибель лошат настає через 10 – 18 діб після зараження. При розтині їх трупів виявля- ють крововиливи на плеврі й серозних оболонках порожнин, на- бряк легень, інфаркти й крововиливи в селезінці, осередки некро- зу в нирках та печінці, катарально-геморагічний ентерит і коліт. У крові інфікованих тварин визначають віруснейтралізуючі (титри 1 : 64 – 1 : 128) та комплементзвязувальні антитіла, а також різко виражену лейкопенію.

Диференціальна діагностика. Передбачає необхідність виклю- чення африканської чуми коней (висока захворюваність і летальність, епізоотичне поширення, характерний набряк легень, ідентифікація збудника) та ринопневмонії (легке перехворю- вання, аборти в останній період жеребності, виявлення специфіч- них антитіл під час серологічної діагностики, встановлення внут- рішньоядерних тілець-включень в інфікованих клітинах).

Лікування. У разі первинного виникнення вірусного артеріїту коней лікування не проводять, тварин знищують. В ендемічних осередках застосовують симптоматичні засоби (серцеві, тонізуючі), антибіотики, сульфаніламідні та нітрофуранові препарати.

Імунітет вивчений недостатньо. Для специфічної профілактики запропоновано вірусвакцину з атенуйованого культурального віру- су. Коней щеплюють у будь-якому віці, за винятком кобил в остан- ній період жеребності.

Профілактика та заходи боротьби. Запобіжні заходи проти віру- сного артеріїту коней мають загальний характер і спрямовані на запобігання занесенню збудника інфекції під час завезення коней ззовні. У разі появи вірусного артеріїту в раніше благополучній країні (регіоні) усіх коней неблагополучної групи негайно знищу- ють, а приміщення і стайні, де ці тварини тимчасово перебували,

445

5. Хвороби коней

та прилеглу до них територію ретельно очищують і дезінфікують. Абортовані плоди з оболонками, підстилку, гній, за- лишки корму, коновязі, предмети догляду за інфікованими тва- ринами спалюють. Для дезінфекції застосовують 4 %-й гарячий розчин їдкого натру, 2 %-й розчин формальдегіду, хлорне вапно, що містить 2 % активного хлору, 20 %-ву суспензію свіжогашеного вапна.

446