Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Епізоотологія.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
18.81 Mб
Скачать

Інфекційна ентеротоксемія овець

цями промерзлого, вкритого інеєм корму, використання води з міл- ких заболочених і забруднених водойм. У неблагополучних щодо брадзоту господарствах слід щороку проводити запобіжні щеплення овець за 30 – 45 діб до вигону їх на пасовища полівалентною конце- нтрованою гідроксидалюмінієвою вакциною проти брадзоту, інфек- ційної ентеротоксемії, злоякісного набряку овець і дизентерії ягнят.

Уразі появи захворювання господарство оголошують неблагополуч- ним щодо брадзоту, в ньому запроваджують відповідні обмеження.

Унеблагополучних господарствах забороняється введення, виве- дення та прогін овець, проведення стриження й кастрації до при- пинення хвороби. Не дозволяється забій та використання в їжу мяса хворих овець, доїння та використання молока хворих овець, знімання шкур із загиблих тварин. Хворих та підозрюваних щодо захворювання овець негайно ізолюють і лікують. Здорових овець переганяють на інші пасовища або переводять на стійлове утри- мання і щеплюють полівалентною концентрованою гідроксидалю- мінієвою вакциною проти брадзоту, інфекційної ентеротоксемії, злоякісного набряку овець та дизентерії ягнят. Трупи овець утилі- зують або спалюють разом зі шкурою. Приміщення та інші обєкти дворазово з інтервалом 1 год дезінфікують 5 %-м розчином гарячого формальдегіду або їдкого натру, просвітленим розчином хлорного вапна з вмістом активного хлору 3 %, а також 10 %-м гарячим роз- чином сірчано-карболової суміші, 10 %-м розчином хлориду йоду. Гній і залишки кормів спалюють. Обмеження з господарства зніма- ють через 20 діб після останнього випадку загибелі тварин від за- хворювання на брадзот, проведення остаточної дезінфекції та всіх інших заходів, передбачених чинною інструкцією.

Інфекційна ентеротоксемія овець

Інфекційна ентеротоксемія овець (Enterotoxaemia infectiosa ovium) — неконтагіозна токсикоінфекція овець, що характеризуєть- ся геморагічним ентеритом, специфічним ураженням нирок і нер- вовими явищами.

Історична довідка. Інфекційну ентеротоксемію овець вперше ви- явив і описав під назвою «розмякшена нирка» в 1971 р. Гілруч на ост- рові Тасманія. Подібну хворобу спостерігав Джілл у Новій Зеландії в 1927 р. і в звязку з характерним ураженням нирок описав її під на- звою «розмякшена нирка». Бейннетс (1926 – 1932) під час цієї хвороби в Австралії ізолював збудника, якого назвав Bac. ovitoxicus (за сучас- ною класифікацією типу D), і виявив у кишках загиблих овець специ- фічний токсин. Іншу форму хвороби овець з гострим ентеритом і ура- женням нирок (геморагічна ентеротоксемія) виявив Евен (1931) в Анг-

281

3. Хвороби овець і кіз

лії. Він ізолював від хворих овець Bac. paludis (за сучасною класифіка- цією Cl. perfringens) і зясував патогенетичну роль мікробного токсину.

Захворювання поширене на всіх континентах світу. В Україні цю хворобу описав у 1929 р. К. П. Андрєєв. Економічні збитки, яких за- вдає хвороба, зумовлюються значним ураженням (до 30 %) поголівя овець неблагополучних отар і дуже високою летальністю (80 – 100 %).

Збудники хвороби анаеробні мікроби з роду клостридій — Cl. perfringens типів D і С. Нині встановлено 6 типів клостридій А, В, С, D, E, F, які подібні між собою за морфологічними й культураль- но-біохімічними властивостями, однак різняться за здатністю ви- кликати захворювання у різних видів тварин і людини, а також за відмінними властивостями продукованих ними токсинів. Клостри- дії нерухомі товсті короткі грампозитивні палички розміром (4…8) × (1…1,5) мкм, які утворюють в організмі тварин капсулу, а в зовнішньому середовищі спори. У живильному середовищі Кітт Тароцці з глюкозою ріст клостридій супроводжується інтенсивним помутнінням і газоутворенням. На поверхні агару утворюються спо- чатку ніжні колонії у вигляді краплинок роси, які згодом набувають сірувато-білого кольору, стають круглими, соковитими. Культури збудників продукують сильний екзотоксин, який має гемолітичні, летальні та некротичні властивості.

Спори збудника дуже стійкі. Зберігаються в землі впродовж 16 – 20 міс, у воді до 20 міс, у сухому гною — 3 доби, у вологому гною — 5 діб, на поверхні шкіри та шерсті до 2 років. Кипятіння знищує спори через 15 – 20 хв, гарячий (70 – 80 °С) 10 %-й розчин їдкого натру, 5 – 10 %-й розчин формальдегіду, розчин хлорного вапна з 5 % активного хлору через 10 – 15 хв.

Епізоотологія хвороби. До ентеротоксемії сприйнятливі вівці різ- них порід, віку й статі. Частіше захворюють кітні або лактуючі матки та молоді вівці 8 – 10-місячного віку. Хворіють також кози, велика рогата худоба, коні, свині, верблюди, дикі звірі. З лабораторних тва- рин найчутливіші морські свинки, білі миші, кошенята. Джерелом збудника хвороби є хворі тварини, а також вівці-мікробоносії, які ви- діляють клостридії з фекаліями і забруднюють навколишнє середо- вище, землю, корми, воду. Зараження відбувається аліментарним шляхом, через контаміновані збудником корми й воду.

Хвороба виникає переважно в пасовищний період, навесні, в до- щову погоду, що повязано з винесенням спор на поверхню ґрунту і забрудненням ними трав, які інтенсивно ростуть, поїданням твари- нами значної кількості соковитих, багатих на білок рослин. Рідше інфекція виникає за стійлового утримання овець у неблагополучних кошарах і загонах, відсутності моціону та згодовування великої кіль- кості білкового корму.

282

Інфекційна ентеротоксемія овець

Виникненню та поширенню хвороби сприяють порушення мотор- ної й секреторної функцій травного каналу через різкі зміни корму при переході від стійлового утримання до пасовищного, поїдання мерзлого запліснявілого корму. Характерною особливістю ентероток- семії є стаціонарність, зумовлена наявністю довгострокових мікробо- носіїв і тривалим збереженням збудника в зовнішньому середовищі.

Патогенез вивчено недостатньо. Порушення секреторної й мо- торної діяльності кишок зумовлює затримку кормових мас у кишеч- нику, що створює сприятливі анаеробні умови для інтенсивного розмноження клостридій. Бактеріальний протоксин, що утворюєть- ся при цьому під дією протеолітичних ферментів, переходить в еп- силон-токсин, який уражує епіталіальні клітини слизової оболонки кишок, нирки, печінку, центральну нервову систему. При проник- ненні в кров ушкоджує епітелій судин, що зумовлює крововиливи на серці, серозних та слизових оболонках, спричинює тяжку інток- сикацію, характерну для цієї хвороби, та асфіксію.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Інкубаційний період триває кілька годин. У разі інфекційної ентеротоксемії, зумовленої Cl. perfringens типу С, переважають геморагічні явища, особливо в ки- шках і паренхіматозних органах. При інфекційній ентеротоксемії, яку викликає Cl. perfringens типу D (епсилон-токсин), переважають токсичні явища. Перебіг хвороби надгострий (блискавичний), гост- рий, підгострий та хронічний. При н а д г о с т р о м у перебігу тварини гинуть раптово або впродовж 2 – 3 год. Клінічні ознаки не встигають проявитися, і зазвичай вранці в кошарі або на пасовись- ку знаходять один чи кілька трупів добре вгодованих овець. Якщо вдається простежити за хворою твариною, то виявляється пригніче- ність, скованість рухів, тварина стоїть на одному місці з опущеною головою й широко розставленими передніми кінцівками або навпаки, захворілі вівці збуджені, весь час крутяться на одному місці, споти- каються, падають на землю і лежать із закинутою назад головою; не- рідко трапляються судоми. Спостерігають задишку, слинотечу, виді- лення з ротової й носової порожнин пінистої рідини. Температура тіла підвищується на 0,5 – 1 °С або залишається в нормі. Іноді в отарі впродовж першої доби гине 30 – 40 % поголівя овець.

При г о с т р о м у перебігу температура тіла у овець підвищуєть- ся до 41 °С, хворі тварини відмовляються від корму, подовгу стоять на одному місці, скрегочуть зубами, пересуваються з великими трудно- щами. Пригнічення, що спостерігається на початку хвороби, перехо- дить у збудження, виникають клонічні судоми мязів, тварини чинять мимовільні рухи, спотикаються, падають і не можуть встати, лежать у коматозному стані. Апетит спотворений, слизові оболонки анемічні з жовтуватим відтінком, пульс і дихання прискорені. Перед смертю зявляється пронос, фекалії рідкі з домішками слизу та крові. Біль- шість хворих тварин гине впродовж 2 – 3 діб, іноді через 5 – 7 діб.

283

3.Хвороби овець і кіз

Пі д г о с т р и й перебіг спостерігається здебільшого під кінець ензоотії, проходить самостійно або як продовження надгострого чи гострого перебігу. У тварин спостерігається порушення травлення, фекалії рідкі, сморідні, з домішками слизу та крові, сеча має корич- невий колір. Хворі вівці швидко худнуть, рефлекси у них ослаблені, апетит відсутній, спостерігається випадання шерсті. Вагітні матки абортують. Хвороба триває 10 – 12 діб, іноді настає видужання.

Х р о н і ч н и й перебіг виявляється у овець недостатньої вгодо- ваності. Спостерігають пригніченість, відмову від кормів, сонли- вість, нервові явища, пронос, фекалії спочатку кашкоподібні, а зго- дом рідкі, водянисті, з домішкою слизу. Вівці худнуть до повного виснаження, часом впадають у напівкоматозний стан і впродовж

20– 30 діб гинуть. Видужання буває дуже рідко. Патологоанатомічні зміни. Трупи овець, що загинули від ентеро-

токсемії, здуті, швидко розкладаються, на безшерстих ділянках ви- являються темно-фіолетові плями, під шкірою і в мязах кровови- ливи. У разі загибелі тварини від ентеротоксемії, зумовленої клост- ридіями типу D, у черевній і грудній порожнинах виявляється на- копичення серозно-геморагічного транссудату, на епікарді та ендо- карді крововиливи. Слизова оболонка рубця й дванадцятипалої кишки гіперемійована, вкрита крововиливами, легені набряклі, гі- перемійовані, печінка збільшена в розмірі, перероджена. Брижові лімфовузли збільшені в розмірі, гіперемійовані, соковиті, з осеред- ками некрозу. Специфічними є зміни в нирках водянистість, пе- ретворення пульпи на мяку драглисту або кашоподібну масу (не завжди). В разі загибелі тварин від ентеротоксемії, зумовленої клос- тридіями типу С, знаходять геморагічно-некротичне запалення слизової оболонки сичуга й тонких кишок, виразки, збільшення та гіперемію мезентеріальних лімфовузлів. Паренхіма однієї, рідше обох нирок являє собою кровянисту напіврідку масу, звідки хвороба дістала назву «розмякшена нирка».

Діагноз здійснюють на підставі епізоотологічних даних, клініч- ного обстеження, патологоанатомічних змін та результатів лабора- торних досліджень.

Лабораторна діагностика. Проводиться у двох напрямах вияв- лення токсину у вмісті тонкого відділу кишок та його ідентифікацію за допомогою специфічних типових сироваток, а також виділення з патологічного матеріалу збудника хвороби з наступним визначен- ням його токсичності.

У лабораторію для дослідження надсилають цілий свіжий труп або перевязаний з обох кінців шматок тонкого відділу кишок з вмістом, проби шматочків печінки, селезінки та нирки. Патологічний матеріал необхідно брати не пізніше ніж через 4 год після загибелі тварини.

У лабораторії виявлення токсину проводять шляхом внутріш- ньочеревного або внутрішньовенного введення фільтрованого й

284

Інфекційна ентеротоксемія овець

центрифугованого екстракту вмісту тонкого відділу кишок двом бі- лим мишам (масою 16 – 18 г) у дозі по 0,5 мл або внутрішньовенного введення кролику (масою 1,8 – 2,0 кг) у дозі 1,0 – 1,5 мл. У разі на- явності токсину лабораторні тварини гинуть упродовж 12 год. Якщо виявлено токсин в досліджуваному матеріалі, ставлять реакцію нейтралізації на білих мишах, морських свинках або кроликах з типовими діагностичними антитоксичними сироватками типів А, С, D, Е. Білі миші, яким було введено суміш токсину з гомологічною антитоксичною сироваткою, залишаються живими, у кролів та мор- ських свинок не утворюються некрози. У разі визначення у вмісті кишок токсинів певного типу подальшу роботу для виділення куль- тури збудника не проводять.

Для ізоляції чистої культури збудника здійснюють посіви з па- ренхіматозних органів у середовища Кітт Тароцці, МПБ, МПА, а з вмісту тонкого відділу кишок тільки в середовище Кітт Та- роцці. При появі росту проводять кілька пересівань на середовище Кітт Тароцці, а потім на глюкозо-кровяний агар Цейсслера. Піс- ля виділення чистої культури збудника визначають тип токсину за допомогою реакції нейтралізації на лабораторних тваринах.

Діагноз на інфекційну ентеротоксемію овець вважають установ- леним у разі виявлення токсину у фільтраті вмісту тонкого відділу кишок біологічним методом та визначення його типу за реакцією нейтралізації з типоспецифічними сироватками; виділення з вмісту тонкого відділу кишок культури з характерними для цього збудни- ка властивостями, що продукує токсин, тип якого встановлюють за допомогою реакції нейтралізації з типоспецифічними сироватками. Термін дослідження — 8 діб.

Диференціальна діагностика. Передбачає необхідність виклю- чення брадзоту, сибірки, пастерельозу, піроплазмозу та кормового отруєння травами. При брадзоті спостерігають підшкірні набря- ки, геморагічну інфільтрацію підшкірної клітковини, гостре гемора- гічне запалення та виразки слизової оболонки сичуга й дванадця- типалої кишки, некротичні осередки в печінці. Ніколи не буває роз- мякшення нирки, що є характерним для ентеротоксемії. Вирішаль- не значення мають результати бактеріологічного дослідження па- тологічного матеріалу. Сибірку виключають на підставі харак- терних патологоанатомічних змін та результатів бактеріологічного дослідження. Пастерельоз супроводжується септицемією, гемо- рагічним діатезом, ураженням легень, установлюється за результа- тами бактеріологічних досліджень. Піроплазмоз виключають на підставі досліджень мазків периферичної крові. Інтоксика- цію, спричинену отруйними травами, визначають лабо- раторними дослідженнями кормів.

285

3. Хвороби овець і кіз

Лікування. У звязку з надзвичайно швидким перебігом хвороби малоефективне. На початку захворювання застосовують бівалентну антитоксичну сироватку проти анаеробної дизентерії та інфекційної ентеротоксемії, антибіотики тетрациклінового ряду, симптоматичну терапію.

Імунітет. Перехворілі на інфекційну ентеротоксемію вівці набу- вають типоспецифічного антитоксичного імунітету тривалістю до одного року. Для специфічної профілактики використовують полі- валентну концентровану гідроксидалюмінієву вакцину проти бра- дзоту, інфекційної ентеротоксемії, злоякісного набряку овець та ди- зентерії ягнят. Вакцина призначена для профілактичної імунізації клінічно здорових овець і ягнят з 3-місячного віку. Овець щеплюють внутрішньомязово дворазово з інтервалом 20 – 30 діб. Після досяг- нення 6-місячного віку ягнят ревакцинують, також дворазово. Іму- нітет у тварин настає через 10 – 12 діб після другої вакцинації і триває 4 – 5 міс. Запропоновано також анатоксин вакцину і полі- валентний анатоксин проти клостридіозів овець.

Профілактика та заходи боротьби. Щоб запобігти виникненню хвороби у вівчарських господарствах, потрібно чітко додержуватись зооветеринарних правил годівлі й утримання овець, усувати всі можливі причини розладу в них травлення.

Потрібно обережно використовувати пасовища з багатим траво- стоєм, особливо вранці та після дощу. Слід постійно забезпечувати вівцям достатній моціон та повноцінну мінеральну підгодівлю, го- дувати їх грубими кормами (соломою, сіном) та використовувати мікроелементи (солі міді та кобальту).

Запобіжні щеплення вівцям у раніше неблагополучних господарс- твах слід проводити перед початком пасовищного сезону, до вигону овець на травостій і за 1 – 1,5 міс до можливого спалаху інфекції. В разі виникнення хвороби господарство оголошують неблагополучним щодо інфекційної ентеротоксемії овець. В ньому забороняється заби- вати та використовувати в їжу людям мясо хворих тварин, доїти овець і споживати молоко для харчування, випасати на одних і тих самих пасовищах здорових і хворих тварин, проводити стриження, кастрацію, обрізання хвостів. Хворих і підозрюваних щодо захворю- вання овець ізолюють і лікують гіперімунною сироваткою та антибіо- тиками. Трипу знищують разом зі шкурою. Здорових тварин перево- дять на стійлове утримання і вакцинують.

Обмеження з господарства знімають через 20 діб після остан- нього випадку загибелі овець від ентеротоксемії і проведення оста- точної дезінфекції приміщень та прилеглої території. Для дезін- фекції використовують 10 %-й розчин їдкого натру або розчин хлор- ного вапна, що містить 5 % активного хлору.

286