Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Епізоотологія.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
18.81 Mб
Скачать

1. Хвороби, спільні для кількох видів тварин

ного пункту, негайне знищення інфікованих тварин, ретельна дез- інфекція, дезінсекція та дератизація приміщень тимчасового пере- бування тварин). Про появу хвороби повідомляють медичну службу. Вимушений забій на мясо хворих або підозрюваних щодо захворю- вання на меліоїдоз тварин забороняється.

Меліоїдоз у людини. Люди захворюють на меліоїдоз у разі вжи- вання в їжу молока та мяса, отриманих від хворих на меліоїдоз овець, корів і свиней, поїдання забруднених виділеннями інфікованих гризу- нів харчових продуктів і води, а також через укуси бліх та москітів. Перебіг хвороби гострий, підгострий і хронічний. Гострий перебіг характеризується гарячкою, блюванням, проносом, болями в мязах і суглобах. Наприкінці хвороби розвиваються абсцеси в мязах, пус- тули та вузлики на шкірі. Здебільшого хвороба закінчується леталь- но. При підгострому та хронічному перебігу в легенях утворюються абсцеси, виникають орхіти й остеомієліти, численні виразки в шкірі. Для профілактики меліоїдозу потрібно вести боро- тьбу з гризунами і не допускати їх проникнення до харчових проду- ктів і джерел водопостачання. Не дозволяється використовувати в їжу молоко та мясо хворих на меліоїдоз корів, свиней та овець.

Актиномікоз

Актиномікоз (Actinomycosis) — хронічне неконтагіозне грибкове захворювання свійських і деяких видів диких тварин, що характе- ризується утворенням специфічних гранульом актиноміком, пе- реважно в ділянці голови. На актиномікоз хворіє людина.

Історична довідка. Захворювання відоме давно, але друзи грибка при так званому «деревяному язиці» великої рогатої худоби виявив Давен лише в 1850 р. Грибкову природу хвороби встановив у 1877 р. Болінгер, у 1887 р. Гарц. Чисту культуру збудника хвороби вперше виділив у 1891 р. Ізраель.

Актиномікоз у вигляді спорадичних випадків або уражень окре- мих груп тварин реєструється в багатьох країнах світу, в тому числі в Україні. Економічні збитки внаслідок актиномікозу невеликі.

Збудник хвороби променистий грибок — Actinomyces bovis, який дуже поширений у природі, часто знаходиться в землі, на зла- кових рослинах. У патологічному матеріалі з гною та уражених тканин актиноміцети виявляються у вигляді скупчень дрібних жов- туватих або сіруватих зернинок друз, які можна розгледіти не- озброєним оком. При дослідженні нативних препаратів під мікро- скопом актиноміцети мають вигляд променистих грибків з радіаль- но розміщеними довгими булавоподібними нитками розміром 100…600 × 0,2…1,2 мкм. За Грамом актиноміцети забарвлюються в

180

Актиномікоз

темно-фіолетовий колір. Спор і капсул не утворюють. Культивують- ся в анаеробних умовах на агарі Сабуро або глюкозо-кровяному агарі Цейсслера. Ростуть дуже повільно, зявляються в товщі агару у вигляді невеликих білих або жовтих колоній лише через 10 – 45 діб після посіву.

Актиноміцети надзвичайно добре пристосовуються до різних умов існування в зовнішньому середовищі. У висушеному стані збе- рігаються 9 – 10 років, при мінусових температурах — 1 – 2 роки, стійкі проти дії сонячного випромінювання.

Епізоотологія хвороби. На актиномікоз найчастіше хворіє велика рогата худоба, переважно у 1 – 5-річному віці, значно рідше сви- ні, як виняток вівці, кози, коні, мясоїдні, а також ведмеді, слони, олені, кролі. Хвороба спостерігається впродовж усього року, однак частіше взимку й навесні. Зараження відбувається при згодовуван- ні тваринам контамінованих актиноміцетами колючих кормів (ости- стих колосків, соломи, полови, січки), які спричинюють поранення слизової оболонки ротової порожнини й глотки, забезпечують про- никнення і розвиток грибків в організмі. Збудник може проникати в організм тварини під час кастрації, прорізування в молодняку зубів, через пупковий канал. При стійловому утриманні можливе зара- ження через дихальні шляхи, ушкоджену шкіру в ділянці голови та шиї, соски вимені. Прямий контакт з хворою твариною до заражен- ня не призводить. Хвороба проходить у вигляді спорадичних випад- ків, іноді ензоотії.

Патогенез. В осередку актиномікозного ураження відбувається запальний процес, який розвивається за типом хронічної грану- льоми з перевагою ексудативно-гнійних або проліферативних явищ із залученням до процесу мязів, кісток, фасцій, серозних по- рожнин та судин. Внаслідок дегенеративних процесів і розпаду сполучної тканини в центрі гранульоми утворюється гнійний фо- кус, який іноді розкривається назовні з утворенням фістул. По пе- риферії такого осередку грануляційна тканина поступово перетво- рюється на фіброзну, відмежовуючи актиномікому від здорових тканин. Рідше запальний процес розвивається без нагноєння, зі значним розростанням сполучної тканини та утворенням дрібних друз.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Перебіг захворювання зав- жди хронічний, триває впродовж багатьох місяців і навіть років. У великої рогатої худоби акнтиномікозні розрости локалізуються переважно в ділянці голови на рівні кутів нижньої щелепи та при- вушної слинної залози або у вентральній ділянці передньої третини шиї. Рідше уражаються підщелепові лімфатичні вузли (25,6 – 30,4 %), язик (6,4 – 11 %), кістки нижньої щелепи (8,4 – 12,7 %). Актиномікоз

181

1. Хвороби, спільні для кількох видів тварин

шкіри й підшкірної клітковини характеризується повільним роз- витком твердих вузлів, які поступово збільшуються і перетворю- ються на пухлини, що зростаються зі шкірою та прилеглими тка- нинами. Спостерігаються випадки ураження актиномікозом глот- ки, стравоходу, шлунка, кишок, органів дихання, вимені, сечоста- тевих органів. Дуже рідко зустрічається генералізований актино- мікоз.

Ураження язика супроводжується сильним збільшенням органа в нижній або бічній частині, рідше ущільненням у товщі язика деревяний язик»), утворенням вузлів і виразок, утрудненням під час захоплення корму та жування, постійною слинотечею. З часом язик стає малорухомим, споживання корму стає неможливим.

При ураженні мяких тканин спостерігаються утворення своєрід- них пухлин щільної консистенції, зрощення шкіри з прилеглими тканинами. Згодом у центрі актиномікозної пухлини відбувається гнійне розмякшення тканини. Через нориці та виразки виділяється спочатку вершкоподібний жовтуватий, а потім кровянистий гній, у якому виявляються друзи.

При ураженні лімфатичної системи патологічний процес найчас- тіше локалізується в підщелепових і заглоткових лімфатичних вуз- лах, які значно збільшуються в розмірах, стають малорухомими, набувають щільної консистенції.

При актиномікозному ураженні кісток нижньої та верхньої щелеп визначаються тверді обмежені безболісні пухлини, з яких через но- риці виділяється гній. Спостерігаються здутість і зрощення ураже- них кісток з прилеглими тканинами.

Актиномікоз вимені супроводжується дифузним ущільненням органа або появою в паренхімі твердих вузлів і неболісних пухлин.

Усвиней найчастіше спостерігаються актиномікозні пухлини вимені, у поросят актиномікоми можуть розвиватися на слизовій оболонці рота і язика. В овець і кіз місцем розвитку актиномі- козного процесу можуть стати мигдалики, легені, язик, іноді гу- би, нижня щелепа. У коней актиномікоз розвивається як усклад- нення після кастрації з утворенням пухлини на сімяному кана- тику.

Улюдей актиномікоз трапляється дуже рідко. Зараження відбу- вається через ушкоджену слизову оболонку ротової порожнини, де збудник актиномікозу перебуває у вигляді сапрофіта. Пухлини мо- жуть локалізуватися в ротовій порожнині, шийно-лицевій ділянці, в органах черевної порожнини та сечостатевої системи, а також у кіст- ках, суглобах, шкірі.

Патологоанатомічні зміни. В уражених органах і тканинах ви- являються зрощені з прилеглими тканинами горбисті, тверді без-

182

Актиномікоз

болісні пухлини різного розміру та консистенції, іноді з розмяк- шенням у центрі та виділенням густого білого гною. У разі актиномі- козного ураження язика й окремих ділянок шкіри спостерігаються розростання сполучної тканини, ущільнення органа, потовщення шкіри.

Діагноз настільки характерний (актиномікоз шкіри, язика, ще- леп, міжщелепового простору), що його установлюють здебільшого на підставі типової клінічної картини. Ранні форми захворювання й ураження внутрішніх органів виявляють за результатами патолого- анатомічних і гістологічних досліджень.

Лабораторна діагностика. Передбачає мікроскопію препаратів з патологічного матеріалу для виявлення друз променистого гри- ба. До лабораторії надсилають гній із абсцесів, регіонарні лімфа- тичні вузли, шматочки уражених органів і тканин. Для мікро- скопічного дослідження патологічний матеріал розбавляють во- дою і розглядають на чорному фоні. Відбирають невеличкі окремі скупчення друзи жовтуватого або сірого кольору, які впродовж 5 хв витримують у 15 %-му розчині їдкого натру, розчавлюють між двома предметними скельцями і досліджують під мікроско- пом у краплі 50 %-го водного розчину гліцерину. Одночасно го- тують препарати, які забарвлюють за Грамом. У разі позитивних результатів виявляють характерні довгі булавоподібні палички

нитки темно-синього кольору (гіфи міцелію) й рожеві колбопо- дібні здуття. Бактеріологічні дослідження при актиномікозі про- водять дуже рідко через високу вибагливість збудника до живи- льних середовищ і недоцільність діагностичного виділення його в чистій культурі.

Диференціальна діагностика. Передбачає необхідність виклю- чення актинобацильозу, збудником якого є анаеробна па- личка Actinobacillus lignieresi, до якої дуже чутливі самці морських свинок, а також лейкозу великої рогатої худоби на підставі результатів клініко-гематологічних та серологічних досліджень. Туберкульоз диференціюють за допомогою алергічної проби.

Лікування. Специфічних засобів лікування актиномікозу не за- пропоновано. У ранній період хвороби, до утворення значних акти- номікозних уражень, позитивні результати одержують при компле- ксному застосуванні йодистих препаратів внутрішньовенні інєкції (йод — 1 г, йодид калію — 2 г, дистильована вода — 500 мл), пероральне давання препарату (йодид калію — 6 г на добу, розчи- нений у 200 мл води) та місцеве введення безпосередньо в актино- мікому (5 %-й спиртовий розчин йоду, 10 %-й йодоформний ефір, 2 %-й розчин Люголя та ін.).

183

1. Хвороби, спільні для кількох видів тварин

Пізніше ефективним є лише оперативне видалення актиноміко- ми. Поверхневі пухлини видаляють, рану промивають розчинами йодистих препаратів або антибіотиків. Перорально задають водні розчини йодиду калію в дозах по 5 – 10 г для дорослих тварин, 2 – 4 г молодняку 3 рази на день упродовж 2 – 4 тижнів. Одночас- но в пухлину вводять пеніцилін по 1000 од. на 1 кг маси 3 – 4 рази на добу з інтервалом 3 – 4 год або окситетрациклін по 200 – 400 тис. одиниць залежно від віку тварин. У разі глибокого розміщення пух- лини в органах і тканинах проводять систематичні внутрішньовенні інєкції йодистих препаратів та внутрішньомязові введення пені- циліну (300 – 500 тис. одиниць упродовж 4 – 5 діб, окситетрациклі- ну (200 – 500 тис. одиниць упродовж 10 – 14 діб) або інших антибіо- тиків безпосередньо в актиномікозні ураження. Добре зарекоменду- вали себе аутогемотерапія із внутрішньомязовим введенням полі- міксину.

Імунітет. При актиномікозі не утворюється, тому можливе повто- рне захворювання. Наявність у крові перехворілих тварин аглюти- нінів, преципітинів та комплементзвязувальних антитіл не є пока- зником стійкості організму до патогенних актиноміцетів.

Профілактика та заходи боротьби. Специфічних біопрепаратів для профілактики актиномікозу тварин не розроблено. У неблаго- получних місцевостях не рекомендується випасати худобу на ни- зинних заболочених пасовищах, згодовувати молодняку сіно із за- ливних луків. Для запобігання пораненням ротової порожнини грубі корми потрібно запарювати, солому перед згодовуванням кальцинувати. У разі виявлення перших випадків актиномікозу в раніше благополучному господарстві хворих тварин доцільно за- бити, для решти застосувати препарати йоду з профілактичною метою. У неблагополучних господарствах особливу увагу слід при- діляти профілактиці актиномікозу та лікуванню ранніх випадків хвороби, а також своєчасному і надійному знешкодженню грибка у навколишньому середовищі. У разі виникнення хвороби проводять ретельний клінічний огляд усієї худоби. Хворих тварин ізолюють і лікують. Поліпшують зоогігієнічні умови утримання й годівлі ху- доби, особливо якість кормів та відповідну підготовку їх перед зго- довуванням.

Для дезінфекції приміщень рекомендується 3 %-й розчин їдкого натру; лужний розчин формальдегіду, який містить 2 % формальде- гіду і 1 % їдкого натру; гарячий 10 %-й розчин сірчано-карболової суміші з дворазовим нанесенням розчину, одногодинним інтерва- лом між обробками та наступним побіленням стін і перегородок 20 %-ю суспензією свіжогашеного вапна. Гній знезаражують біотер- мічним способом.

184