Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Епізоотологія.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
18.81 Mб
Скачать

Злоякісний набряк

землею, гноївкою або пилом зі спорами правця, коли створюються сприятливі анаеробні умови для розмноження бацил. Інкубаційний період триває 3 – 30 діб. Перебіг хвороби блискавичний, гострий та рецидивний. Спочатку спостерігається напруженість при відкри- ванні рота, потім судоми поширюються на мязи обличчя, голови, спини, живота. Характерною клінічною ознакою правця у людини вважають особливе просторове положення хворої людини — «опісто- тонус», коли голова відкинута назад і торкається потилицею посте- лі, лінія спини вигнута й припіднята, судомно напружена, ноги упираються в постіль. Температура тіла залишається в нормі, хво- рий перебуває при свідомості. Прогноз за відсутності своєчасного і правильного лікування несприятливий.

Профілактика правця у людини полягає в запобіганні травма- тизму, плановій імунізації населення анатоксином у неблагополуч- них зонах, правильній та своєчасній первинній хірургічній обробці ран, обовязковому негайному введенні правцевого анатоксину або правцевого анатоксину і протиправцевої сироватки в разі будь-яких поранень.

Злоякісний набряк

Злоякісний набряк (Oedema malignum, газовий набряк, лихий на- бряк) — гостра ранова неконтагіозна токсикоінфекція всіх видів тва- рин, що характеризується сепсисом, швидким розвитком разових кре- пітувальних набряків та некрозом тканин. Хвороба уражає людину.

Історична довідка. Поява у тварин після поранення крепітуваль- них набряків відома з давніх-давен. Проте інфекційну природу за- хворювання було встановлено лише в 1877 р., коли Луї Пастер і Жуберт вперше виділили з трупа корови септичний вібріон — Vibrion septiquae. У 1881 р. Р. Кох і Гафкі детально вивчили цю хворобу в експерименті і назвали її «злоякісним набряком», а збудника — B. oedematiens maligni, який виявився ідентичним септичному віб- ріону Пастера. Пізніше завдяки удосконаленню бактеріологічної діагностики було зясовано етіологічне значення й інших анаеро-

бів — C. perfringens, C. welchii), якого відкрили і описали в 1892 р.

Уелч і Неттал, та C. histolyticum, виділеного в 1916 р. Вейнбергом і Сегеном, які в асоціації зумовлюють характерний симптомокомп- лекс цієї хвороби.

Злоякісний набряк трапляється в різних країнах світу, прохо- дить спорадично, характеризується високою летальністю. Економіч- ні збитки, яких завдає злоякісний набряк, незначні у звязку з по- одинокими випадками цієї хвороби.

Збудники хвороби анаеробні спороутворювальні умовно- патогенні мікроорганізми з роду клостридій — C. septicum, C. per-

27

1. Хвороби, спільні для кількох видів тварин

fringens (welchii), C. histolyticum, C. novji (oedematiens), які є постій-

ними мешканцями поверхневих шарів ґрунту, забруднених фекалі- ями тварин. Клостридії є поліморфними паличками із заокругле- ними кінцями. У молодих культурах за Грамом забарвлюються по- зитивно. В живому організмі, свіжовиділених культурах та зовніш- ньому середовищі утворюють овальні спори, які перевищують попе- речник мікробної клітини, розміщуються в центрі або на її кінці. Спори дуже стійкі до впливу різних фізико-хімічних факторів, ро- ками зберігаються в ґрунті та водоймах.

У патологічному матеріалі, особливо в набряковій рідині та крові, клостридії виявляються рідко, мають вигляд поодиноких або парних паличок. У препаратах-відбитках з поверхні ураженої печінки та у виділеній культурі клостридії мають вигляд довгих ланцюжків і ни- ток, особливо C. septicum. Збудники злоякісного набряку рухливі, за винятком C. perfringens, який, крім того, утворює в організмі капсули.

Клостридії культивуються на живильних середовищах в анаероб- них умовах за температури 37 – 38 °С, рН = 7,4. Ріст на бульйоні Мартена з сироваткою, а також на середовищі Кітт Тароцці су- проводжується помутнінням середовища й газоутворенням у перші 15 – 24 год культивування з наступним випаданням осаду. На глю- козо-кровяному агарі Цейсслера формують різні колонії: C. novji (oedematiens) — вуалеподібні з ніжними відростками, оточені зоною гемолізу; C. septicum — безбарвні, круглі, з нерівними краями й непостійним гемолізом, C. perfringens — сірі, зеленуваті за доступу повітря, округлі із зоною непрозорого гемолізу. В живому організмі та на рідких живильних середовищах клостридії утворюють токси- ни, до складу яких входять дуже активні компоненти альфа- токсин (летальний, некротичний та гемолітичний фактор), бета- токсин (фермент дезоксирибонуклеази), гамма-токсин (фермент гіа- луронідази), дельта-токсин гемоліз, що зумовлює лізис еритроци- тів барана, коня, людини. У культуральних фільтратах C. septicum виявлені також фібринолізин і колагеназа.

Епізоотологія хвороби. До злоякісного набряку сприйнятливі всі види свійських тварин, особливо вівці та коні, менш чутливі ве- лика рогата худоба й свині. Кози, собаки, коти на злоякісний на- бряк не хворіють. Експериментальна інфекція можлива у курей, голубів, морських свинок, кроликів, білих щурів, мишей. Джерелом збудників хвороби є здорові тварини, у кишках яких клостридії пе- ребувають як умовно-патогенні мікроорганізми, виділяються з фе- каліями і контамінують землю, підстилку, гній, різні предмети на- вколишнього середовища. Природне зараження тварин відбуваєть- ся тільки в разі порушення цілості шкіри й підшкірної клітковини внаслідок глибоких травм, ударів та уколів. Через них збудники злоякісного набряку із землею та фекаліями проникають в організм

28

Злоякісний набряк

і швидко розмножуються. Шляхом прямого контакту хворої й здоро- вої тварин збудники хвороби не передаються. Захворювання може виникати також у вигляді ускладнень при тяжких пологах або не- дбало проведених кастраціях самців, стриженні овець, введенні не- стерильних розчинів різних лікарських засобів.

Патогенез. Після проникнення в травмовану тканину збудники хвороби швидко розмножуються, утворюють високоактивні токсини, які зумовлюють розщеплення глікогену мязів з виділенням газу, що призводить до утворення запальних набряків, тяжкої загальної інтоксикації організму, порушення серцевої діяльності та швидкої загибелі тварин.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Інкубаційний період триває від 12 год до 5 – 6 діб, що залежить від вірулентності збудників та загальної резистентності організму. Перебіг хвороби завжди гост- рий. Клінічні симптоми у всіх видів тварин майже однакові і зале- жать від місця травмування.

Уконей навколо рани утворюється болісний, гарячий крепітуваль- ний набряк, який швидко поширюється на прилеглі ділянки. При розрізі набряку витікає червоно-жовта, червоно-бура або безбарвна рідина з пухирцями газу. Через кілька годин набряк стає тістоподіб- ним, холодним, безболісним, крепітувальним. Шкіра навколо рани темніє і частково некротизується. Хвора тварина пригнічена, слизові оболонки ціанотичні, пульс прискорений і слабкий, температура тіла підвищена або в межах норми. Прогноз для коней дуже обережний, оскільки навіть у разі своєчасного оперативного втручання та енер- гійного лікування тварина через 12 – 48 год може загинути.

Укорів захворювання найчастіше повязане з ускладненнями під час родів або в післяродовий період. Патологічний процес почина- ється з набряку зовнішніх статевих органів, з піхви витікає смердю- ча рідина червоно-бурого кольору. Згодом набряк поширюється на нижню ділянку черева й промежини. Загальний стан дуже пригні- чений, хвора тварина стоїть із зігнутою спиною і сильно натужуєть- ся. Прогноз несприятливий, загибель тварини настає упродовж пер- ших 12 – 72 год хвороби. Видужання буває дуже рідко.

Уовець злоякісний набряк майже завжди повязаний з усклад- неннями після невдалої кастрації, стриження, укорочення хвостів або під час тяжких окотів. На місці ураження утворюється крепіту- вальний набряк, спочатку гарячий, болісний, яскраво-червоного кольору, а потім холодний, безболісний. З рани витікає брудна рі- дина з неприємним запахом. При ураженні пологових шляхів спо- стерігається почервоніння й набряк піхви, гнійні виділення, а та- кож швидке поширення набряку на вимя, стегна і навіть крижі.

Вусіх випадках перебіг захворювання дуже гострий і закінчується летально.

29

1.Хвороби, спільні для кількох видів тварин

Усвиней злоякісний набряк спостерігається надзвичайно рідко і є наслідком інфікування операційної рани (кастрація, ампутація хвоста). Прогноз несприятливий. Загибель настає через 1 – 2 доби.

Патологоанатомічні зміни. Трупи загиблих тварин сильно здуті, швидко розкладаються. Підшкірна і мязова клітковина насичені червоно-жовтою рідиною з пухирцями газу. У ділянці запального набряку виявляють геморагічний драглистий інфільтрат з пухир- цями газу і неприємним гнильним запахом. Кров темна, погано згортається. Прилеглі мязи вялі, інфільтровані, світло-жовтого або темно-червоного забарвлення, пронизані пухирцями газу, легко розриваються. У черевній і грудній порожнинах міститься кровянистий ексудат. Регіонарні лімфовузли збільшені в розмірі, набряклі. Зміни у внутрішніх органах не постійні і не характерні. Печінка вяла, гнильна, з осередками жирової дегенерації, прони- зана пухирцями газу. Легені набряклі, темно-червоного кольору. Мязи серця дегенеровані, вялі, пронизані пухирцями газу.

Діагноз на злоякісний набряк ґрунтується на підставі анамнезу та клінічних ознак хвороби, а в разі загибелі тварини на даних па- тологоанатомічного розтину й результатів лабораторних досліджень.

Лабораторна діагностика. До лабораторії надсилають шматочки уражених мязів, кровянистий ексудат з уражених тканин, а також паренхіматозні органи. Від трупів овець для диференціації від бра- дзоту не пізніше ніж через 4 год після загибелі тварини відбирають також частину сичуга й тонкого відділу кишок з вмістом.

Улабораторії під час мікроскопічного дослідження мазків з па- тологічного матеріалу визначають морфологію мікробів, їх розмі- щення, наявність спор, капсул. У посівах на середовищі Кітт Та- роцці виявляють інтенсивне помутніння, газо- та спороутворення. У разі виявлення в бульйонній культурі мікроорганізмів, подібних до збудників злоякісного набряку, проводять дрібний пересів на глюкозо-кровяний агар Цейсслера з метою виділення чистих куль- тур збудників цієї хвороби. Біопробу проводять на 2 морських свин- ках, яким у ділянці черевних мязів підшкірно вводять по 0,5 – 1,0 мл

10%-ї суспензії патологічного матеріалу. За наявності збудників

злоякісного набряку морські свинки гинуть упродовж перших 16 – 48 год після зараження. На розтині трупів загиблих лаборатор- них тварин виявляють патологічні зміни, що є характерними для того чи іншого збудника хвороби. У разі інфекції C. septicum у на- бряку виявляють серозно-кровянисту рідину з пухирцями газу; C. oedematiens — безбарвний драглистий склоподібний набряк; C. histolyticum — розплавлення мязової тканини й перетворення її на криваву кашку. У мікроскопічних препаратах з поверхні печінки збудники злоякісного набряку виявляються у вигляді довгих лан- цюжків, що є диференційною ознакою від бацил емкару, які лежать

30

Злоякісний набряк

окремими паличками. З уражених мязових тканин, а також з гемо- рагічного ексудату і паренхіматозних органів загиблих морських свинок проводять посіви на середовище Кітт Тароцці, а також на МПБ і МПА для виключення наявності аеробів.

Діагноз на злоякісний набряк вважають установленим при отриманні одного з таких показників: виділення з патологічного матеріалу культури з властивостями, характерними для одного із збудників цього захворювання, і загибель хоча б однієї з двох мор- ських свинок, заражених патологічним матеріалом або отриманою культурою, з типовою для даного збудника патологоанатомічною картиною та виділенням з органів культури збудника; загибель хо- ча б однієї морської свинки з двох заражених патологічним матеріа- лом за наявності в неї типових для цієї хвороби патологоанатоміч- них змін і виділення з її органів чистої культури збудників, навіть якщо в посівах з вихідного матеріалу їх не виділено.

Диференціальна діагностика. Передбачає необхідність виключен- ня емфізематозного карбункулу й сибірки. Емкар не є рановою інфе- кцією, уражає лише велику рогату худобу і рідко овець. На злоякіс- ний набряк захворюють переважно коні й вівці, дуже рідко велика рогата худоба. При сибірці набряки мають інші характеристики, ні- коли не крепітують. Лабораторні дослідження з виділенням специ- фічного збудника дають змогу запобігти діагностичним помилкам.

Лікування. Основою лікування злоякісного набряку є ради- кальне хірургічне втручання і профілактика загального токсикозу. В ділянці набряку проводять широкі поздовжні розрізи шкіри та підшкірної клітковини, чим забезпечують вільний доступ повітря для аерації глибоких шарів уражених мязів та швидке відтікання токсичної набрякової рідини. Після видалення змертвілих тканин рани зрошують пероксидом гідрогену або 0,2 %-м розчином перман- ганату калію. Для лікування доцільно використовувати антибіоти- ки широкого спектра дії (байтрил, кломаксил, ентероксил), сульфа- ніламідні препарати, серцеві засоби.

Імунітет. Для профілактичної імунізації овець у стаціонарно не- благополучних вівчарських господарствах застосовують полівален- тну гідроксидалюмінієву вакцину проти брадзоту, інфекційної ен- теротоксемії, злоякісного набряку овець і дизентерії ягнят, а також полівалентний анатоксин проти клостридіозів овець. Вакцину вво- дять дворазово з інтервалом 20 – 30 діб, внутрішньомязово, почи- наючи з 3-місячного віку. Імунітет формується через 10 – 12 діб піс- ля другої вакцинації і триває 4 – 5 міс.

Профілактика та заходи боротьби. Мають бути спрямовані на- самперед на оберігання тварин від травм, своєчасну антисептичну обробку рани та різних травматичних ушкоджень. При акушерській допомозі, особливо під час пологів, а також при різних хірургічних

31