Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Епізоотологія.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
18.81 Mб
Скачать

Анаеробна дизентерія молодняку

ських заходів та остаточної дезінфекції. Для дезінфекції застосову- ють суспензію хлорного вапна, що містить 4 % активного хлору, 5 %-ву емульсію ксилонафту, 20 %-ву суспензію свіжогашеного вапна при дворазовому нанесенні її з інтервалом 1 год, 2 %-й розчин формаль- дегіду, гарячий 2 %-й розчин їдкого натру. Гній піддають біотерміч- ному знезараженню.

Анаеробна дизентерія молодняку

Анаеробна дизентерія молодняку (Dysenteria anaerobica agnorum suum, bovum et caprarum) — гостра інфекційна хвороба новонаро- джених ягнят, поросят, телят і козенят, що характеризується зага- льною інтоксикацією, діареєю, геморагічним запаленням кишок та високою летальністю.

Історична довідка. Захворювання ягнят з клінікою дизентерії вперше було описано в Англії на початку XVIII ст. Деллінг і Гайгер зясували (1923) етіологію хвороби і дали їй назву, що існує й доте- пер. У поросят кривавий пронос вперше був описаний угорськими дослідниками Детро та Рогомі (1924), у телят австралійцями Росе і Едгаром (1936). У колишньому Радянському Союзі анаеробну ди- зентерію ягнят було встановлено в 1936 р. (М. Д. Поликовський), поросят у 1946 р. (Щенников).

Анаеробна дизентерія реєструється в багатьох країнах світу і за- вдає значних збитків, що повязані передусім з винятково високою, майже 100 %-ю летальністю новонароджених тварин.

Збудник хвороби — Clostridium perfringens типу В у ягнят; С, іноді В, А у поросят; D, рідко А, С у телят. Клостридії являють собою нерухомі короткі, 4…8 мкм, товсті, 1…1,5 мкм, грампозитивні анаеробні палички з обрубленими або ледь заокругленими кінцями. Є постійними мешканцями травного каналу у здорових дорослих тварин, дуже поширені у зовнішньому середовищі. В організмі тва- рин та на живильних середовищах з кровяною сироваткою утворю- ють капсули і спори. Спори розміщені центрально, тому клостридії мають вигляд веретена. Добре ростуть на живильних середовищах для анаеробів Кітт Тароцці, Вілліса Хобса, Вільсона Бле- ра, глюкозо-кровяному агарі Цейсслера, мозковому та молочному середовищах. Ріст на рідкому мясо-печінковому живильному сере- довищі відмічається вже через 2 год після посіву, характеризується значним помутнінням бульйону, інтенсивним газоутворенням. Че- рез 2 – 3 доби ріст припиняється, клостридії поступово осідають на дно, утворюючи значний осад, середовище стає прозорим. На повер- хні глюкозо-кровяного агару Цейсслера формують округлі опуклі

477

6. Хвороби молодняку

колонії з рівними краями, спочатку сірувато-білого, а згодом світло- зеленого кольору. Навколо колоній чітко проглядається зона гемо- лізу. На мозковому середовищі спостерігається швидкий ріст та ін- тенсивне спороутворення, середовище набуває рожевого кольору. Молоко під час росту клостридій швидко згортається, потім звур- джується, виділяючи газ. На залізо-сульфітному агарі Вільсона Блера клостридії вже через 1 – 2 год утворюють зелено-чорні коло- нії, у стовпчику агару дископодібні, сочевицеподібні колонії. Спо- стерігається почервоніння, опалесценція середовища Вілліса Хо- бса.

Клостридії мають різко виражені цукролітичні властивості, збро- джують майже всі вуглеводи з утворенням кислоти й газу, розрі- джують желатину. В організмі тварин і на живильних середовищах утворюють сильні токсини. До збудника чутливі морські свинки, кролики, голуби, білі миші.

Клостридії дуже стійкі у зовнішньому середовищі: в ґрунті збері- гаються 16 – 20 міс, у воді близько 20 міс, на поверхні шерсті понад 2 роки. При кипятінні гинуть лише через 15 – 20 хв. Швидко інактивуються 10 %-м гарячим (70 – 80 °С) розчином їдкого натру, 5 – 10 %-м розчином формальдегіду, 15 %-м гарячим розчином сір- чано-карболової суміші, розчином хлорного вапна, що містить 5 % активного хлору.

Епізоотологія хвороби. Хворіють в основному ягнята тонкорунних порід віком до 5 днів, поросята-сисуни перших 3 днів життя, телята на 3 – 10-й день після народження. Інколи уражуються ягнята до 15-денного віку, поросята відлученого віку та телята під час відгоді- влі. Хвороба має стаціонарний характер, проявляється в період ма- сових окотів, опоросів, отелень у формі ензоотій і не повязана із за- несенням збудника інфекції з інших господарств. Виникненню ін- фекції сприяє інтенсивне накопичення високовірулентних токсич- них штамів збудника у зовнішньому середовищі, а також знижена резистентність новонародженого молодняку. У телят, що перебува- ють на відгодівлі, анаеробну дизентерію може спровокувати надмі- рне згодовування свіжоскошеної зеленої маси, коренеплодів, що мі- стять значну кількість вуглеводів, у поросят надмірна годівля концентрованим кормом (мясо-кістковим борошном), контамінова- ним токсигенними штамами клостридій. Першоджерелом збудника інфекції є здорові дорослі тварини-бацилоносії, які виділяють клос- тридії з калом і контамінують молозиво, напувалки, відра, підстил- ку, предмети догляду. Зараження молодняку відбувається алімен- тарним шляхом, у ягнят при ссанні забрудненого вимені. Після появи перших випадків хвороби основним джерелом збудника ін- фекції для новонароджених тварин стають хворі та перехворілі тва-

478

Анаеробна дизентерія молодняку

рини. Характерним для анаеробної дизентерії є повільне, поступове наростання кількості хворих тварин з наступним охопленням май- же всього новонародженого молодняку. Захворюваність ягнят у не- благополучній отарі іноді досягає 15 – 30 %, летальність — 30 – 100 %,

поросят відповідно 10 – 80 % і 50 – 100 %, телят — 10 – 60 % і 50 – 80 %.

Патогенез. Після проникнення в кишки клостридії починають швидко розмножуватись і продукувати екзотоксини, спричинюючи виразки та запально-некротичні процеси в слизовій оболонці ки- шок. Всмоктуючись крізь ушкоджену кишкову стінку, токсини і продукти тканинного розпаду спричинюють інтоксикацію організ- му, дистрофічні процеси в паренхіматозних органах, розлад крово- обігу.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Інкубаційний період триває від кількох годин до 2 – 3 діб. Перебіг хвороби надгострий або гост- рий. Клінічна картина у молодняку різних видів тварин дуже поді- бна. Для н а д г о с т р о г о перебігу найхарактернішою клінічною ознакою хвороби у 1 – 2-денних ягнят є пригнічення, порушення координації рухів, задуха, судоми. Ягнята перестають ссати матку, подовгу лежать, часто гинуть без прояву характерних симптомів хвороби.

За г о с т р о г о перебігу у ягнят спостерігають кривавий пронос з домішкою слизу та бульбашок газу, відмову ссати, озноб, різке пригнічення, стан прострації. Захворюваність серед ягнят може до- сягати 60 %, летальність — 40 – 90 %.

Упоросят також розвивається пронос, іноді бульбашковий, але кров у фекаліях буває рідко. За підгострого перебігу можливе одужання поросят, які потім швидко набирають у масі. Дуже тяжко анаеробна дизентерія проявляється у відлучених поросят під час формування груп дорощування та у дорослих свиней, коли хвороба супроводжується парезами, задухою, атаксією, ціанозом шкіри та слизових оболонок дихальних шляхів.

Утелят спостерігається кривавий пронос, фекалії з бульбашками газу, синюшність слизових оболонок, іноді судоми, паралічі кінці- вок. Захворюваність становить 5 – 10 %, летальність близько 100

%.У телят старшого віку хвороба може супроводжуватись ознаками метеоризму, тонічних судом, плавальних рухів, без кривавого про- носу.

Патологоанатомічні зміни. Виявляють у тонкому відділі кишок: геморагічне запалення слизової оболонки кишок і сичуга, пооди- нокі або множинні виразки, некротичні осередки. Брижові лімфо- вузли різко збільшені, на розрізі соковиті, забарвлені у темно- червоний колір, пронизані крововиливами. У печінці й нирках

479

6. Хвороби молодняку

спостерігаються явища застійної гіперемії, зернистої та жирової дистрофії. У легенях виявляють застійну гіперемію та набряк. Оболонки мозку набряклі, їх судини інтенсивно наповнені кровю. Селезінка і товстий відділ кишок під час цього захворювання за- лишаються без змін.

Діагноз ґрунтується на епізоотологічних даних, аналізі клініч- них ознак хвороби й патологоанатомічних змін, результатах бакте- ріологічних та токсикологічних досліджень.

Лабораторна діагностика. Включає виявлення токсину у вмісті тонкого відділу кишок та виділення з патологічного матеріалу чис- тої культури збудника з наступним його типуванням та перевіркою на токсичність. У лабораторію для дослідження відправляють цілий свіжий труп або перевязаний з обох кінців відрізок ураженої тонкої кишки з вмістом, а також шматочки печінки, селезінки й нирки, брижові лімфовузли, трубчасту кістку, перитонеальний ексудат. Патологічний матеріал доставляють не пізніше ніж через 4 год з моменту загибелі тварин. При наявності в досліджуваному матеріа- лі токсину заражені тварини гинуть упродовж 12 год.

Для мікроскопічного дослідження готують мазки з хімусу клубо- вої кишки або зскрібків з її слизової оболонки, забарвлюють за Гра- мом, Романовським Гімза, Златогоровим, а також люмінесцент- ною антитоксичною сироваткою. Бактеріологічними дослідженнями передбачаються посіви з вмісту кишок і паренхіматозних органів на середовища Кітт Тароцці, а також МПА і МПБ.

Визначення вірулентності виділеної культури клостридій прово- дять біопробою на 2 морських свинках, яких заражають підшкірно в дозі 0,5 – 1 мл. На місці введення вірулентної культури розвиваєть- ся драглисто-желатиновий набряк. Для визначення токсичності 8 – 16-годинну культуру, вирощену в середовищі Кітт Тароцці з 0,5 % глюкози, вводять кролику внутрішньовенно в дозі 1 – 1,5 мл, двом білим мишам у хвостову вену або черевну порожнину по 0,5 мл. Для визначення типу токсину у вмісті кишок або виділеній культу- рі проводять реакцію нейтралізації з типоспецифічними сироват- ками.

Діагноз на анаеробну дизентерію молодняку вважають установ- леним у разі виявлення токсину у фільтраті вмісту тонкого відділу кишок біологічним методом та визначення типу токсину за РН з типоспецифічними сироватками; виділення з вмісту тонкого відділу кишок культури збудника з властивостями, характерними для кло- стридій, що продукують токсин, тип якого установлений за РН з ти- поспецифічними сироватками. Термін дослідження — 8 діб.

480

Анаеробна дизентерія молодняку

Диференціальна діагностика. Хворобу у ягнят потрібно відрізня- ти від колібактеріозу та сальмонельозу; у поросят і телят від ко- лібактеріозу, адено- і коронавірусної інфекції. Колібактеріоз трапляється не лише у 1 – 5-денних ягнят, а й у молодняку старшо- го віку. Некротичного запалення і виразок слизових оболонок ки- шок при колібактеріозі не буває. Селезінка збільшена, що не харак- терно для дизентерії. Під час бактеріологічного дослідження виді- ляють збудника хвороби серопатогенні штами Е. coli. На саль- монельоз хворіють не тільки ягнята, а й дорослі вівці. При роз- тині трупів установлюють різке збільшення селезінки, відсутність у кишках виразок, характерних для дизентерії. Під час бактеріологіч- ного дослідження виявляють паратифозні бактерії. Адено- і ко- ронавірусні інфекції молодняку виключають вірусологіч- ними дослідженнями.

Лікування. Лікування ягнят ефективне лише в початковий пері- од хвороби. Застосовують антитоксичну сироватку проти анаеробної дизентерії ягнят та інфекційної ентеротоксемії овець, яку вводять підшкірно в дозі 200 – 400 АО двічі на день. Для лікування хвороби телят і поросят, зумовленої Cl. perfringens типів В, С і D, використо- вують антитоксичну сироватку проти анаеробної дизентерії ягнят та інфекційної ентеротоксемії овець у дозах 1000 – 3000 АО; хвороби, зумовленої Cl. perfringens типу А, — протигангренозну (медичну) сироватку в дозах 120 – 150 МО.

У стаціонарно неблагополучних господарствах сироватку вводять поросятам у перші години життя внутрішньомязово по 5 мл, а потім повторно через 2 – 3 доби по 10 мл. Сироватку можна також давати перорально по 5 мл упродовж перших двох днів життя. Ефектив- ність лікування підвищується в разі застосування сироватки разом з антибіотиками (пеніцилін, ампіцилін, цефалоридин, еритроміцин, ристоміцин), перорально призначають фармазин — 20 мг/кг маси, левоміцетин — 0,1 г/кг маси. З кормом дають норсульфазол 2 – 3 рази на день упродовж 3 – 5 діб у дозі 4 – 6 мг, фуразолідон — 7 мг/кг, фурацилін — 5 мг/кг. Проводять вітамінотерапію, симпто- матичне лікування, застосовують тонізуючі та серцеві засоби.

Імунітет. Для створення у новонародженого молодняку пасивно- го імунітету проводять вакцинацію кітних вівцематок, тільних ко- рів, супоросних свиноматок. Ягнят імунізують також антитоксичною сироваткою проти анаеробної дизентерії ягнят та інфекційної енте- ротоксемії овець. У неблагополучних господарствах використовують полівалентну концентровану гідроксидалюмінієву вакцину проти брадзоту, інфекційної ентеротоксемії, злоякісного набряку овець і дизентерії ягнят. Щеплюють усе поголівя овець з 3-місячного віку.

481