Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Romanyha.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.73 Mб
Скачать

10.4. Західноукраїнська Народна Республіка (зунр)

Витяг зі статуту Української Національної Ради (18 жовтня 1918 р.)

У Західній Україні під впливом національної революції в Наддніпрянщині та поразки Австро-Угорщини у Першій світовій війні активізувався національно-визвольний рух. 18 жовтня 1918 р. представники політичних партій та громадських організацій Галичини створили у Львові Українську Національну Раду – виразницю інтересів всього українського населення регіону.

1. Українська Національна Рада є конституантою тієї частини українського народу, яка живе в Австро-Угорській монархії, на цілій його етнографічній території.

2. Українська Національна Рада має право і обов’язок:

а) …самовизначення та рішити про державну долю всіх областей, заселених тим (українським) народом;

б) підприняти усі постанови та заходи репрезентативного, законодавчого та адміністративного характеру, щоби своє рішення перевести в життя, [ 34; c.  92 ].

Прокламація Української Національної Ради (19 жовтня 1918 р.)

19 жовтня 1918 р. УНРада звернулася до населення Західної України з Прокламацією, яка містила програмні положення та найближчі заходи.

1. Ціла етнографічна українська область в Австро-Угорщині, зокрема Східна Галичина з граничною лінією Сяну з включенням Лемківщини, південно-східна Буковина з містами Чернівці, Сторожинець і Серет та українська полоса північно-східної Угорщини – творять одноцілу українську територію.

2. Ця українська національна територія уконституйовується оцим як Українська Держава. Постановляється поробити приготовані заходи, щоби це рішення перевести в життя.

3. Взиваються всі національні меншини на цій українській області, – причім жидів призначається за окрему національність, щоби уконституюватися і негайно вислати своїх представників до Української Національної Ради в кількості, відповідаючій їх числу населення.

4. Українська Національна Рада виготовить конституцію для утворення таким способом держави, на основах: загального, рівного, тайного і безпосереднього права голосування з пропорціональним заступництвом, з правом культурно-національної автономії та з правом заступництва в уряді для національних меншин.

5. Українська Національна Рада жадає, щоб зорганізована оцим в державу українська територія мала безумовно своїх заступників на мировій конференції, [ 34; c. 93 ].

Відозва Української Національної Ради (1 листопада 1918 р.)

У ніч проти 1 листопада 1918 р. УНРада взяла владу у Львові у свої руки, усунувши австрійську адміністрацію. Незабаром під її контролем опинилася більша частина українських етнічних земель у Галичині. У Відозві до населення УНРада проголосила відокремлення Західної України від Австро-Угорщини.

Український народе!

Голосимо тобі вість про своє визволення з віковічної неволі. Віднині Ти господар своєї землі, вільний горожанин Української Держави. Дня 19 жовтня твоєю волею утворилася на українських землях бувшої Австро-Угорської монархії Українська Держава і її найвища влада – Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави. УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДЕ! Доля Української Держави в твоїх руках...

Всі жовніри української народності підлягають віднині виключно Українській Національній Раді... Всі вони мають стати на її оборону.

Все здібне до оружжя українське населення мусить утворити боєві відділи, які або ввійдуть в склад української армії, або на місцях оберігатимуть спокій і порядок.

...Як тільки буде забезпечене і укріплене існування Української Держави, Українська Національна Рада скличе на основі загального, рівного, безпосереднього і тайного виборчого права Установчі збори, які рішать про дальшу будучність Української Держави, [ 34; c. 94-95 ].