Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Romanyha.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.73 Mб
Скачать

2.4. Галицько-Волинське князівство як продовжувач державотворчих традицій Київської Русі

З Галицько-Волинського літопису про князя Романа Мстиславича

Спадкоємцем державотворчих традицій Київської Русі на українських землях стало Галицько-Волинське князівство. Воно було утворене 1199 р. волинським князем Романом Мстиславичем шляхом приєднання Галицького князівства. Здобуваючи авторитет, воно швидко розросталось та ставало вагомим міжнародним суб’єктом. Однак раптова загибель Романа Мстиславича у 1205 р. призупинила цей процес. Галицьке боярство відразу заявило про відокремлення, що призвело до розпаду Галицько-Волинського князівства.

По смерті ж великого князя Романа, вікопомного самодержця всієї Русі, який одолів усі поганські народи, мудрістю ума додержуючи заповідей божих… Він бо кинувся був на поганих, як той лев, сердитий же був, як та рись, і губив їх, як той крокодил, і переходив землю, як той орел, а хоробрий був, як той тур, бо він ревно наслідував приклади свого Мономаха, що погубив поганих ізмальтіян, тобто половців, вигнав хана їхнього Отрока в Обези1 за Залізні ворота2, а хан Сирчан зостався коло Дону, рибою живлячись…

…Отож Роман-князь ревно наслідував (Володимира) в цім і старався погубити іноплемінників. …Велика смута постала в землі Руській. Зосталися ж два сини його, один Данило чотирьох літ, а другий Василько двох літ.., [ 98; c. 73-74 ].

З Літопису руського про коронування Данила Романовича (1253 р.)

Данило Романович був старшим сином Романа Мстиславича. Відновивши єдність Галицько-Волинського князівства у 1238 р., він продовжив об’єднання земель руських навколо своєї вотчини. Однак, на заваді цьому стали монголи. У 1240 р. вони взяли Київ та пройшлись по території Західної Русі. Монгольська навала принесла горе і руйнування. Намагаючись створити антимонгольський союз, у 1253 р. Данило коронується Папою Римським, за що отримує обіцянку скликати хрестовий похід проти нових кочовиків. Однак цій битві не судилося відбутись. Монголи, дізнавшись про угоду, послали на Галицько-Волинське князівство війська. Папа не зміг організувати похід, і Данилові довелося самостійно розбити кочовиків. Після цього Данило у 1254 р. повернув корону в Рим.

У той же час прислав папа послів достойних, що принесли (Данилові) вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: “Сину! Прийми од нас вінець королівства”. Він бо перед цим прислав (був) до нього біскупа веронського і каменецького  (Якова Браганца), кажучи йому: “Прийми вінець королівства”. Але він, (Данило), у той час не прийняв був (вінця), сказавши: “Рать татарська не перестає. Зле вони живуть із нами. То як можу я прийняти вінець без підмоги твоєї?”

Тим часом Опізо (посол папський), прийшов, несучи вінець (і) обіцяючи: “Ти матимеш поміч од папи”. Але він, (Данило), все одно не хотів, та умовила його мати його (Анна), і (князі лядські) Болеслав (Стисливий) та Сомовит, (син Кіндрата), і бояри лядські, кажучи: “Прийняв би ти вінець, а ми (готові) єсмо на підмогу проти поганих”.

Грудень 1253. Він, отож, прийняв вінець од бога, од церкви Святих апостолів, від престолу святого Петра, і від отця свого, папи Інокентія, і від усіх єпископів своїх. Інокентій же проклинав тих, що хулили віру грецьку православну, і збирався він собор учинити про істинну віру (і) про возз’єднання церкви.

Прийняв же Данило од бога вінець у городі Дорогичині, коли він ішов на війну (проти ятвягів) із сином Львом і з Сомовитом, князем лядським. Брат же його (Василько) вернувся, бо в нього рана була на нозі, але послав він із братом воїв своїх усіх, [ 43; c. 403 ].

З Літопису руського про заснування міста Холм та його багатства (1237 р.)

Резиденція Данила Романовича була збудована на пагорбі, який обрав сам князь. Холм описується як добре укріплене, гарне місто, що полонило своєю красою іноземців. Сюди Данило переніс столицю з Галича, а разом і осередок єпархії, яким доти був Угруськ. Місто мало велике економічне значення. Воно було збудоване на торговому Бузькому шляху, що сполучав Балтику і володіння Німецького Ордену (зокрема місто Торунь над Віслою) із західноукраїнськими землями через Холм. Завдяки могутнім фортифікаційним спорудам Холм витримав дві облоги татар 1240 і 1259 рр.

Так от, раніш ми писали про пожежу міста Холма в Куремсину війну. Місто Холм так було споруджене за божим велінням. Коли ото Данило княжив у Володимирі, спорудив він город Угровськ і поставив у ньому єпископа (Іоасафа). Але (якось), коли він, (Данило), їздив по полю і діяв лови, то побачив він на горі гарне і лісисте місце, оточене навкруги його полем, і запитав тамтешніх жителів: “Як іменується се місце?” І вони сказали: “Холм йому ім’я є”. І, уподобавши місце те, надумав він, що поставить на ньому невелике місто. Він дав обітницю богу і святому Іоанну Златоусту, що спорудить на честь його церкву.

І поставив він невелике місто, та, побачивши, що бог помічником йому, а Іоанн підпомагачем йому є, спорудив він інше місто, що його татари не змогли взяти, коли Батий всю землю Руську захопив. Тоді й церква святої Трійці запалена була і знову була споруджена.

Звів також (Данило) церкву святого Іоанна (Златоустого), красну і гожу. І споруда її була така: склепінь чотири; з кожного вугла – склепіння, і стояли вони на чотирьох головах людських, вирізьблених одним умільцем; троє вікон прикрашені (були) склом римським; при вході в олтар стояли два стовпи з цілого каменя, і на них – склепіння; а верх же вгорі прикрашений (був) зорями золотими на лазурі; внутрішній же поміст її був вилитий з міді і з чистого олова, так що блищав він, як дзеркало. Дверей же її двоє (були) прикрашені каменем тесаним – галицьким білим і зеленим холмським; різьблені одним умільцем Авдієм горорізьби (їх були) всяких барв в золоті; спереду ж їх (на західних дверях) був зроблений Спас, а на північних – святий Іоанн (Златоустий), так що всі, хто дивився (на них), дивувалися. Прикрасив (Данило) камінням дорогим, бісером і золотом також ікони, які він приніс із Києва, і образ Спаса і пресвятої Богородиці, що їх йому сестра Федора дала з (київського) монастиря (святого) Феодора; приніс він також ікону Стрітення з (города) Вручого од отця його (Мстислава Мстиславича). Диву подібні (були образи сі), що погоріли в церкві святого Іоанна; один (архангел) Михаїл зостався (з) чудових тих ікон. І дзвони (Данило) приніс з Києва, інші тут вилив.

І вежа (стояла) посеред містом висока, щоб бити з неї довкола міста. Знизу зведена з каменю п’ятнадцять ліктів1 у висоту, а сама зроблена з тесаного дерева і вибілена, як сир, сяяла вона на всі сторони. Близь неї був студенець, тобто колодязь, що мав тридцять і п’ять сажнів2

Посадив він також сад гарний і спорудив церкву на честь святих безмездників Кузьми (і) Дем’яна; має вона чотири стовпи, витесані з цілого каменя, що держать верх; з таких же (каменів витесані) і другі (стовпи); а в олтарі перед бічними дверима стоїть також гарний (образ) пресвятого Дмитрія (Солунського), принесений здалеку.., [ 43; c. 420 ].

З Літопису руського про боротьбу князя Данила з татарами

Оборона власних територій від татар була головним завданням Данила. Так у 1254-1255 рр. його військо звільнило від загонів Куремси землі вздовж Південного Бугу, Случі й Тетерева, взяло Возвягель (нині Новгород-Волинський) та ін. Однак політичні ротації в Орді, в результаті яких до влади прийшов великий хан (імператор) Хубілай, змінили ситуацію. На місце Куремси було призначено заповзятливого Бурундая. Він посварив Данила з Міндовгом навіть досяг того, що в його поході на Литву 1258 р. брали участь галицькі війська, попри те, що Данило був сватом Міндовга. В результаті Данило опинився сам перед загрозою чергового нападу татар. Він був вимушений піти на мир з ними та зруйнувати оборонні укріплення більшості міст. Татарські загони залишили Галичину лише у 1260 р.

…Після Кремянецької ж війни хана Куремси Данило здійняв війну проти татар. Порадившись з братом Васильком і сином Львом, послав він воєводу Діонісія Павловича і взяв город Межибоже. А потім Данилові люди і Василькові пустошили Болохів, а Львові – Побожжя і людей татарських.

Коли ж настала весна, послав Данило сина свого Шварна на Городок, і на Сімоць, і всі городи, що піддались татарам, Городеськ і городи по ріці Тетереву до Жедечева. Але возвягляни обманули Шварна: узявши тивуна1 його, вони не дали йому тивуни ті, і Шварно прийшов назад, узявши городи всі. А вслід за ним прийшли білобережці, і чернятинці, і всі болохівці з покорою до Данила.

Прислав також Міндовг2 посла до Данила: “Я пришлю до тебе Романа і новгородців, щоби він пішов до Возвягля, а звідти й до Києва”. І призначив він строк збору коло Возвягля, [ 43; c. 416-418 ].