Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ReglamDn_05.doc
Скачиваний:
294
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать
    1. Вимоги до електрозабезпечення та електрообладнання

9.11.1 Електрозабезпечення, улаштування, монтаж, обслужування електроустановок у відповідності з вимогами “Правила будови електроустановок”, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2001 р. № 272 та “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів”, що затверджені наказом Держнагляд-охоронпраці України від 09.01.98 р. № 4, будівельних норм та правил, а також “Правил безпеки для олійно-жирового виробництва”, затверджених наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 22.04.97 № 99.

9.11.2 Забезпеченість електроенергією електроприймачів олійноекстракційного виробництва не нижче II-ої категорії надійності, а насосів циркуляційної води, пожежних насосів, припливно-витяжної та аварійної вентиляції, автоматичної пожежної сигналізації та ПАЗ – не нижче I-ої категорії.

9.11.3 Електропостачання взаємопов’язаних між собою технологічних блоків екстракційного цеху, як правило, передбачається від одної групи джерел живлення (основного та резервних).

При електропостачанні від різних джерел передбачаються міри та засоби, які забезпечують безперебійну роботу взаємопов’язаних між собою об’єктів технологічної системи або переведення її в безпечний стан у разі виходу з ладу одного з джерел живлення.

9.11.4 У приміщеннях розподільних пунктів, трансформаторних підстанцій та інших електроустановок, які пов’язані з електроспоживачами вибухопожежонебезпечних виробництв, улаштовуються у відповідності з вимогами ПУЕ з урахуванням категорії вибухонебезпечності блоків технологічного об’єкта.

Улаштування електричного освітлення у вибухонебезпечних та пожежонебезпечних зонах виробничих приміщень відповідає вимогам ПУЕ. Тамбур-шлюзи обладнані аварійним освітленням.

9.11.5 Електроосвітлення зовнішніх технологічних установок і складів розчинника повинно мати дистанційне включення з операторської або спеціально улаштованих місць та місцеве – по зонах обслужування.

9.11.6 Світильники робочого та аварійного освітлення розташовані так, що забезпечується надійність кріплення їх, безпечність, зручність обслужування та освітленість, яка вимагається. Потужність ламп у світильниках не перевищує граничнодопустимі норми для прийнятого типу світильників.

9.11.7 Світильники аварійного освітлення відрізняються від світильників робочого освітлення знаками або забарвленням. Потужність та колір випромінювання ламп у світильниках, які встановлені в мережі робочого та аварійного освітлення, відповідає проектній.

Забороняється знімати розсіювачі, екранизуючі та захисні решітки світильників.

9.11.8 Норми освітлення робочих місць відповідають СНиП II-4. Конструкція світильників, щитів, апаратів, електропроводок, усіх основних вузлів та деталей освітлюваних установок відповідають класам небезпечних та пожежонебезпечних зон, категоріям та групам вибухонебезпечних місць. Конструкція елементів освітлюваних мереж не допускає проникання пилу.

9.11.9 На підприємстві 1 раз за рік необхідно проводити перевірку освітлення робочої поверхні на відповідність її нормам зі складанням акту.

9.11.10 Для живлення ручних світильників у приміщеннях з підвищеною небезпечністю та особливо небезпечних застосовується напруга не вище 36 в.

9.11.11 При проведенні ремонтних робіт у вибухонебезпечних зонах, у тому числі у середині технологічного обладнання, освітлення забезпечується переносними освітлювачами у вибухозахищеному виконанні, або переносними вибухозахищеними акумуляторними освітлювачами у виконанні, яке відповідає середовищу.

Апарати та ємкості при необхідності освітлюються зверху через люки переносними освітлювачами прожекторного типу пиленепроникливого виконання зі степенем захисту оболонки не нижче IР54, або переносними акумуляторними ліхтарями.

Для огляду внутрішніх поверхонь апаратів і ємкостей допускається використання переносних ламп напругою не вище 12 в.

Мінімально-допустима степінь захисту світильників вибухонебезпечних та пожежонебезпечних зон відповідають ПУЕ.

9.11.12 Технологічні установки виробництва обладнуються стаціонарною мережею для підключення зварювального електрообладнання. Для підключення зварювальних апаратів необхідно застосувати спеціальні комутаційні ящики (шафи) з індивідуальним (для кожного апарата) захистом від струму.

9.11.13 Мережа для підключення зварювальних апаратів до виникнення необхідності їх використання повинна бути знеструмлена. Подача напруги у цю сіть та підключення зварювального електрообладнання виконується у відповідності з вимогами “Правила будови електроустановок”, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2001 р. № 272 та “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів”, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України від 09.01.98 р. № 4 при наявності дозволу на проведення вогневих робіт.

Повинні бути передбачені заходи, які виключають можливість випадкової подачі напруги в цю мережу без наявності дозволу.

9.11.14 Електрообладнання, яке застосовується у виробничих приміщеннях та зовнішніх установках, по рівнях та виду вибухозахисту, групах та рівнях класу вибирається у відповідності з ПУЕ з урахуванням умов навколишнього середовища та класу приміщення з тим, щоб воно успішно протистояло впливу навколишнього середовища і забезпечувало високий степінь безпечності при обслужуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]