Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Бажано знати кожному! Шукати і знаходити ідеї

Ідеї приходять не так часто, як того нам хотілося б. Тому ідеї необхідно шукати систематично. Однак важливо не тільки мати ідеї, а й уміти їх “пробивати”. Більшість ідей зустрічає на своєму шляху цілу низку перепон. Тому бажано частіше запитувати себе: “Як зробити так, щоб ідею можна було здійснити на практиці?” З ідеями треба поводитися як з великою цінністю.

Успіх і невдача

Управлінець переживає більше невдач, ніж успіхів.

Невдачі варто навчитися переживати, бо інакше особистість не буде розвиватися. В народі говорять так: хто вміє виносити уроки минулого і вчитися на власному досвіді, той має шанси на успіх. Невдачі не є випадковістю, їх причини доцільно шукати в особистісних чинниках, таких причин є, було і буде задосить завжди, - це процес нескінчений. Проте важливо вміти робити глибокий аналіз того, що є зараз, прогнозувати ситуації, сформувати про себе сильну мотивацію і тоді “через труднощі до зірок”!

Управлінець теж повинен продумати заздалегідь реакцію на невдачу, підготувати до цього людей, колектив. Реакції можуть бути конструктивними і деструктивними, раціональними й емоційними, нормальними і патологічними. З цього приводу управлінець повинен консультуватися із психоаналітиком. Це теж шлях до пев­ного рівня управлінської культури.

Чому успіх супроводить творчу особистість?

Тому, що вона проблемна, пошукова, мисляча! Якщо зай­мається своєю справою, то із зацікавленням і задоволенням її виконує.

Як мотивувати себе до корисних справ?

Пізнай свої сили та здібності, прагни з найбільшою віддачею реалізувати свою ініціативу, збільшуй свої власні знання та вміння щогодини, щодня. Ось такі мотиваційні завдання повинна ставити перед собою мисляча особистість. До останніх днів життя особистість має перебувати у пошуку себе і в русі.

Як мотивувати інших до корисних справ?

Проблему мотивації інших найкраще розв’язувати, уявивши себе на їх місці! Вміти побачити реальні можливості людини, запевнити у необхідності робити справу протягом усього життя.

Незамінний” чи потрібний?

Інколи у керівника колективу складається думка, що в колективі є особистість, яка домінує над усіма. Тоді з’являється спокуса саме цьому службовцю доручити виконання всіх важливих справ. Зможе він чи ні, але на нього покладають усі надії. Життя бере своє, лідер невдовзі стомлюється, перевантажений, не встигає, нервує. У колективі створюється нездорова атмосфера. “Незамінний” постійно намагається робити так, щоб хтось інший не став таким само поінформованим та обізнаним, як він. “Незамінний” хворобливо любить славу, продовжує працювати за своїми колишніми методами, які уже застаріли (а час плинний - потребує нового),­ це може негативно впливати на ефективність роботи, виробничі показники та мікроклімат у колективі. Керівник повинен дбати про стабіль­ність, пошук нових лідерів-професіоналів. “Незамінному” бажано пам’ятати, що нічого вічного немає, все перебуває в русі, змінюються потреби і можливості. Бути лідером можна лише на певний період часу, тому важливо вміти вчасно “зійти зі сцени”, давши дорогу іншим, яких потребують інновації суспільного розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]