Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Національна академія державного управління

при Президентові України

М.І. Пірен

Конфлікти в системі

політико-управлінської

діяльності

Навчальний посібник

Київ

Видавництво НАДУ

2008

Київ

Видавництво УАДУ

2008

Передмова

Конфлікт - суспільний феномен, від якого залежить процес нормального людського розвитку. Тому в основу цього навчально-практичного посібника покладено діяльний підхід на базі соціо-психологічного аналізу пізнання взаємозв’язку й конструктивного­ та деструктивного впливу конфлікту на управлінські ролі.

З конфліктами пов’язано добро й зло, віджиле й нове, цікаве й нецікаве, прогресивне й реакційне, свідоме й несвідоме. Конфлікт­ має свою цінність і свої негативні сторони. Саме це повинні усвідомити громадяни та урядовці всіх рівнів, у тому числі й представ­ники управлінської еліти України. Дух демократії і гуманізму визначає нові пріоритети в житті українського суспільства.

Відомою є істина, що людське життя суперечливе, у ньому кожний індивід так чи інакше самовизначається й самоутверджується в процесі конфліктогенної взаємодії.

Згідно з сучасними поглядами, конфлікт вважається неминучим явищем і охоплює найрізноманітніші сфери людського буття.

Формуючи політику та психологію сучасного світосприйняття, демократичне суспільство завжди створювало умови для проблемного пошуку й динаміки прогресивного розвитку. Саме так історично розвивалося суспільство, такі наші реалії і сьогодні, так завжди розвиватиметься суспільний процес, в якому особисті­сть виступає і цінністю, і творцем, а творчість завжди проблемна, пошукова, конфліктна. Творчість потребує інноваційного хисту, легко відходити від колишніх стереотипів, йти на ризик, прогнозувати й утверджувати нове у вічному конфлікті віджилого та прийдешнього. Ефективність діяльності Української держави сьогодні залежить від творчості її еліти, яка повинна бути совістю нації і яку треба виховувати й ростити. Цей процес конфліктний, бо вона не завжди поводить себе в управлінських процесах елітар­но, це доводять нам історичні реалії і наше сьогодення.

Існують закономірні вимоги до влади, які не залежать ні від часу, ні від країни. Ще у XVІ ст. Н. Макіавеллі писав у роботі “Державник”, що “державник повинен бути в очах людей співчутливим, вірним своєму слову, милостивим, відвертим, благочестивим”.

Увага до проблем навчання, підвищення кваліфікації управлінців різко зросла в усьому світі за останні 10 років й продовжує активно зростати.

Український народ повинен напружено працювати, поки не виведе свою державу в ряд процвітаючих країн. “Важка дорога до Бога, але треба йти!” - так казали наші пращури. У нас є мета - побудова багатої демократичної Української держави та утвердження в ній громадянського суспільства.

Особливістю цього навчального посібника є його цільова спрямованість, з одного боку, на поповнення знань та інформації фахівцям з проблемних питань конфліктології і психології управлінської діяльності, а з другого - на розвиток навичок та вмінь розв’язувати проблеми спілкування та управління на рівні сучасних потреб соціуму, враховуючи український менталітет, надбання віт­чизняної і світової науки та практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]