Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.3.4. Рекомендації г. Сельє щодо стресів

Канадський учений, лікар і біолог Г. Сельє багато років вивчав стреси та їх вплив на організм людини.

Вчений дійшов висновку, що людина, яка буде керуватися правилом “Поводься так, щоб завоювати любов інших, викликати прихильність та доброзичливість оточуючих”, тим самим створить для себе максимум психологічного комфорту та можливості успіху.­

Г. Сельє пропонує ось що:

1. Прагнучи добрих стосунків з оточуючими, не заводьте дружби з “важкими”, нестриманими людьми.

2. У кожному різновиді досягнень є своя вершина, прагніть її і будьте задоволені.

3. Цінуйте радість справжньої простоти життєвого устрою.

4. З якою б життєвою ситуацією Ви не зіткнулися, подумайте, чи варто боротися.

5. Постійно зосереджуйте свою увагу на світлих сторонах життя. Кращий шлях зменшити стресовість - відволіктися від негараздів.

6. Навіть після нищівної поразки боротися з гнітючими дум­ками найкраще з допомогою спогадів про минулі успіхи. Це сприяє­ встановленню віри в себе на майбутнє.

7. Якщо Вас чекає неприємна справа, не відкладайте її.

8. Не забувайте, що немає готового рецепту успіху, що був би придатний для всіх. Ми всі різні, наші проблеми теж різні.

Про людське життя написано багато порад, вдумаймося в деякі з них - серед них є відповідь і на Ваші проблеми.

2.3.5. Самозахист від стресу

Мусимо погодитись, що життя потребує сподіватися на краще, бути готовим до гіршого, вчитися сприймати всі проблеми з певною часткою гумору, здорового глузду, податливістю, незацикленістю.

1. Спеціалісти пропонують сприймати стрес у розслабленому м’язовому та духовному стані.

2. Пам’ятаймо, що все наше життя складається з дрібниць, не розкидаймося ними. “Не робіть з мухи слона”, - вчить народна мудрість.

3. Ніколи не нарікайте. Рано чи пізно більшість з нас отримає те, що насправді заслуговує, а тому звертаймо увагу на найголовніші пріоритети (навчання, сім’я, діти, робота, родичі, друзі).

4. Не завжди буває так погано, як того остерігаємось, тому не витрачайте часу на уяву про погане, відкидайте думку про нього.­

5. Намагайтесь любити себе сьогодні більше, ніж до цього часу, думайте про добре, що було у Вашому житті, воно світле і витісніть похмуре.

6. Якщо Ви потрапили у складну ситуацію, розкажіть про це тим, кому Ви довіряєте. Можливо, вони допоможуть розв’язати проблеми. Проблема завжди має шлях до розв’язання, важливо його шукати, не опускати рук.

7. Допомагайте іншим. Розв’язання проблем інших подарує Вам досвід для подальшого життя.

8. Не впадайте у відчай, не припиняйте боротися зі злом. Зло, коли з ним борешся, перестає бути небезпечним.

9. Визнання того, що Ви в певний справі переоцінили себе, стане добрим уроком на майбутнє, не дозволить Вам виставити завищених самооцінок.

10. Уважно поставтесь до власних сподівань. Можливо, доцільно було б знизити свої власні потреби, зробити їх більш ре­альними, можливими, щоб потім не розчаровуватись.

11. Уміло відокремлюйте факти від внутрішніх переконань.

12. Спиніться в роздумах над проблемою, по-новому подивіться на світ. У житті є набагато більше цінностей, ніж розв’язання певної проблеми, відженіть на деякий час від себе стресовість, - розв’язання проблеми прийде саме собою.

13. Зверніть увагу на відпочинок, у зміні психічного стану можуть з’явитися цікаві думки щодо того, як вийти з проблеми.

14. Якщо Вас тривожать проблеми, поганий сон, відмовтесь від вечері. Ідеальний раціон в стресовому стані включає сніданок, легкий обід, дуже легку непізню вечерю.

15. Не вживайте алкоголю, щоб потопити в ньому проблеми. Він швидко вражає головний мозок, змінює характер, життєві цінності, взаємини з людьми, уражає внутрішні органи. Цим Ви робите собі власну проблему з напрямом у нікуди.

16. Заховайте своє “Я”, як твердять психологи. Для того, щоб захистити своє “Я” від стресів, потрібно його заховати в надійне місце - в центр, що розміщений у районі сонячного сплетіння. Подумки перенесіть його в місце розташування дихального центру, а потім “розмістіть” у сонячне сплетіння і там залишіть на певний час.­­

17. Для зняття стресу важливо замінити свої психологічні роздуми в напрямі свого хобі. Статистика доводить, що люди, захоплені цікавою справою, стресостійкі.

18. Зняти психологічну напругу можна прогулянкою, мрією,­ читанням цікавої книги, зміною роботи, прослуховуванням музики, спілкуванням із людиною, якій довіряєте (табл. 5).

Таблиця 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]