Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1.2.20. Соціальні конфлікти

Багатство країни становить

чисельність її жителів та їх праця.

Вольтер

Конфлікт у соціальній сфері є наслідком взаємодії суспільних відносин, що не збігаються між собою, а оскільки ці відносини та їх конкретні прояви в соціальній системі практично багатоликі, то конфліктна ситуація є скоріше нормою, ніж патологією суспільного розвитку. Тут конфлікт виконує конструктивну функцію.

Конфлікти розгортаються між основними структурами суспільства і всередині їх: влади (законодавчої, виконавчої, судової, чиновництва, бюрократії як самостійного соціального інституту); підприємництва (державного, колективного, приватного, корпоративного, спекулятивного, мафіозного, злочинного); виробників (інтелігенції, робітників, селян тощо).

Суспільство й усе довкілля розвивається суперечливо. Існують два види суперечностей:

1. Суперечності, що сформувалися соціально-економічним, матеріально-побутовим становищем людей. Це виявляється в контрастах багатих і бідних.

2. Суперечності, що зумовлені неприйняттям політики тих, хто при владі, утримує владу.

Конфлікти усвідомлюються на суб’єктивному рівні: окремої особи, групи, спільноти, організації, партії. Вони тим і відрізняються від суперечностей, що суб’єктивно усвідомлені.

На думку англійського соціолога Е.Гіденса [15], суперечності не завжди призводять до конфліктів. Для перетворення супереч­ностей на конфлікт необхідне усвідомлення протилежності інтересів і відповідно мотивації поведінки. П. Сорокін [87], з’ясовуючи питання про причини соціальних конфліктів, твердив, що безпосередньою передумовою будь-якої революції завжди було збіль­шення позбавлених базових інстинктів більшості населення, мінімального задоволення їх потреб. До таких інстинктів він відносить потребу в їжі, інстинкт самозбереження, власний інстинкт, потреби колективного самозбереження (сім’ї, релігійні конфесії, партії), потреба в домівці та одязі, статевий рефлекс, потреба у свободі тощо. Придушення цих базових інстинктів викликає соціальну напруженість, вибух і конфлікт. Такий підхід дає змогу наблизитися до аналізу соціальних конфліктів.

Не можна ігнорувати ще один підхід до пояснення соціальних конфліктів, який характеризується як нормативно-ціннісний. Згідно із цією точкою зору розбіжності цілей та інтересів людей чи відповідних груп є головною причиною конфліктів.

Аналізуючи різні типи соціальних конфліктів, необхідно зауважити ось що:

- конфлікт робить соціальні відносини більш мобільними; звичні норми поведінки та діяльності, що роками задовольняли людей, відкидаються з дивовижною рішучістю і без усякого жалю;

- за всієї різноманітності конфліктних ситуацій поведінка людей у них відрізняється від звичайних обставин надмірною емоційністю, хоча тут має місце й розумовий аспект.

Раціональна поведінка людини в конфлікті специфічна. Вона діє вибірково й шукає соціальну опору в майбутньому зіткненні, поділяє людей на прихильників та супротивників, шукає союзників, а це стимулює іншу сторону до ліквідації проблемних зіткнень щодо запобігання конфліктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]