Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Прийоми, що підвищують ефективність ділового спілкування

Не допускай, щоб мова йшла

попереду розуму.

Хілон

Ефективність ділового спілкування залежить від об’єктивної інформації про предмет розмови, створення атмосфери взаємної довіри, вміння обгрунтувати свою позицію, погляди, ідеї й аргументовано довести помилковість думок та доведень опонентів.

Ваша поведінка на зустрічі повинна мати відбиток Вашої особистості - це має бути завжди на вашій думці.

При проведенні ділових розмов дотримуйтесь таких правил:

1. Дотримуйтесь терміну домовленості з точністю до хвилини. Дайте зрозуміти партнерові, що ви надійна людина. Звертайтесь до партнерів по імені. Старанно готуйтесь до початку бесіди.

2. Будьте цікавим співрозмовником. Якщо ви створите хороші умови, партнерові буде приємно мати з вами справу. Не будьте набридливим, не виявляйте занадто суєти. Внесіть трохи гумору.­ Дотримуйтесь дружнього тону, усміхайтесь, якщо обставини розмови дозволять Вам це зробити.

3. Говоріть спокійно, чітко і переконливо. Тримайтеся незалежно, не дозволяйте партнеру довести вас до роздратованого стану чи “збити з пантелику”. Стримуйте емоції і хвилювання, спокійно реагуйте на його висловлювання.

4. Не уникайте обговорення складних питань. Якщо він робить заяву, яку ви вважаєте неправильною, то краще починайте зі слів: “Я вважаю інакше, проте я можу помилятися. Давайте перевіримо факти!” Ці слова можуть обеззброїти співрозмовника, який чекає заперечення.

Ділова розмова - це відкритий діалог. Стимулюйте партнера більше висловлюватися. Уважно слухайте його, якщо у розмові беруть участь кілька осіб, стимулюйте кожного висловитися, за собою залишайте право висловитися останнім.

Висловлюйтесь конкретно, а не абстрактно. При собі майте відповідні документи, щоб гідно підтвердити розмову фактами.

Ведіть розмову настійливо, енергійно, конкретно. Більше оперуйте питаннями, щоб партнер погоджувався з Вами. Ставлячи запитання, ви можете:

• отримати потрібну вам інформацію;

• проаналізувати умови, висунуті партнером;

• виявити нові обставини, що впливають на вашу позицію;

• перевірити вплив вашого висловлювання;

• вислухати думку, протилежну вашій.

Запропонуйте список переваг, якщо опонент погодиться з вашою думкою, якщо він прагне зважити на ваші пропозиції. Такими перевагами можуть бути:

• безпека - покажіть йому свою програму з цього приводу;

• прагнучи до визнання, доведіть, що ви на його боці;

• прагнучи до економічної вигоди, покажіть йому розрахунки;

• прагнучи до зручностей, покажіть в деталях, що може забезпечити йому вигоду.

З урахуванням наслідків складіть план подальшої роботи з партнером. Зробіть висновок таким, щоб у Вашого співрозмовника виникла зацікавленість мати з Вами спільний інтерес, мати надію на спільну вигоду.

Принципи управління п. Друкера

Мистецтва життя можна

навчитися лише у того, хто

самостійно заробляє собі на життя.

С. Батлер

Наявні на сьогодні погляди на принципи управління можна поділити умовно на дві групи: універсальні та прикладні. Універсальні принципи управління розробив Пітер Друкер (1908), американський дослідник економічних і соціальних проблем сучасно­го управління, професор Нью-Йоркського університету. Прикладний підхід до принципів управління розробляється кожен час для потреб конкретної установи, фірми, колективу, групи.

Принципи П. Друкера (універсальні)

1. Орієнтація управління на людину.

2. Культурна природа управління.

3. Інтегрування інтересів працівників організації навколо спільних цілей.

4. Розвиток здібностей усіх працівників організації та ефективне їх використання на всіх рівнях управлінської діяльності.

5. Поєднання комунікацій між працівниками та їх індивідуальною відповідальністю.

6. Уникнення спрощених підходів до визначення ефективності управління за допомогою показників продажу, прибутку тощо.

7. Результатів діяльності організація досягає лише за власними межами, в середовищах, з якими важливо будувати відносини співробітництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]