Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.1.3. Управлінський цикл. Індивідуальний стиль управління - основні якісні характеристики

Недостатньо просто крокувати для того,

щоб дійти; треба йти цілеспрямовано

П’єр Буаст

Управлінський цикл

Управлінський цикл складається з планування, організації, мотивації та контролю:

- планування - процес підготовки рішень, який включає постановку мети, визначення вихідних передумов, виявлення альтернатив, вибір найкращої альтернативи, висновки та виконання плану;

- організація спрямована на впорядкування діяльності управлінця та виконавців;

- мотивація - робота спрямована на стимулювання (матері­альне й моральне) та створення у працівників психологічних спонукань до праці;

- контроль - процес перевірки та зіставлення фактичних результатів із завданнями.

Авторитарний стиль

Мінімальний ступінь вираження: виявляється в слабкому бажанні бути лідером, нестійких навичках самовпевненості, впер­тості, прагненні доводити розпочату справу до кінця, критикувати пасивних підлеглих.

Середній:відображає гарні лідерські якості, вміння керувати діями підлеглих, вимогливість і настирливість, прагнення впливати на колектив силою наказу та примусу, цілеспрямованість та егоїзм, зверхнє ставлення до запитів підлеглих, небажання вислуховувати їх пропозиції.

Високий: виявляє яскраво виражені риси лідерства, прагнення до одновладдя; рішучість та непохитність у судженнях, енергійність та жорсткість у вимогах, небажання зважати на ініціативу підлеглих та потребу надання їм самостійності, різкість та прискіпливість у критиці, оцінках; честолюбство та низька сумісність із співробітниками, зловживання покараннями, зневажання громадської думки.

Ліберальний стиль

Мінімальний ступінь вираження:нестійке прагнення працювати з людьми, невміння ставити перед підлеглими завдання й вирішувати їх спільно, невпевненість та нечіткість у розподілі обов’язків, імпульсивність у виявленні недоліків у роботі підлеглих, недостатня вимогливість та відповідальність.

Середній: намагання перекласти свої обов’язки на інших, пасивність у керівництві людьми, недостатня вимогливість до підлеглих, недовірливість, страх перед необхідністю самостійно прий­мати рішення, надмірна м’якість у запобіганні порушенням та дисциплінарним стягненням, схильність до умовлянь.

Високий: повна байдужість до інтересів колективу, небажання брати на себе відповідальність та приймати складні рішення, невимогливість і самоусунення від управління, підвищене самонавіювання та слабовільність, безпринципність та невміння відстоювати свою точку зору, відсутність мети в діяльності та конкретних планів, загравання, панібратство тощо.

Демократичний стиль

Мінімальний ступінь вираження:слабке прагнення бути ближче до підлеглих, співпрацювати, радитися з ними, практика спрямовувати діяльність колективу через помічників та актив, деяка невпевненість у своїх розподільчих якостях.

Середній: стійке намагання жити інтересами колективу, проявляти турботу про персонал, проявляти довіру до помічників та заохочувати їх ініціативу, використовувати переконання та примус, прислуховуватися до думки персоналу.

Високий: вміння координувати й спрямовувати діяльність колективу, надавати самостійність найбільш здібним підлеглим, розвивати ініціативу та нові методи роботи, переконувати та надавати моральну підтримку, бути справедливим і тактовним, вивчати індивідуальні якості підлеглих та соціально-політичні процеси колективу, розвивати відкритість і критику, створювати доброзичливу атмосферу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]