Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1.2.9. Управління поведінкою особи з метою запобігання конфліктам

Слово, що йде від серця,

проникає в серце.

Нізамі

Більшість умов і засобів успішного врегулювання конфліктів мають психологічний характер, оскільки відображають особливості поведінки та взаємодії індивідів. У зв’язку з цим запобігання конфліктам передбачає не тільки ліквідацію суб’єктивного чинника, який сприяє конфліктності, а й грамотну управлінську культуру.

Разом з тим мова не може йти про повну ліквідацію конфліктів із практики управління. Безконфліктне існування організації, на думку американських спеціалістів, - небезпечна річ для ефективного функціонування організації.

Управління поведінкоюявляє собою систему заходів щодо формування принципів, норм поведінки людей в організації.

Особа чекає відорганізації свого місця в соціальній структурі, конкретної цікавої роботи, бажаної винагороди тощо.

Організація чекає відособи кваліфікаційних та особистих характеристик для виконання роботи, хороших результатів роботи, визнання відповідних норм поведінки тощо.

При правильному управлінні чекання особи та організації частково збігаються, наближаються одні до одних, тому і є добрим­ гарантом запобігання конфліктам.

Методики конфліктологічного плану дають можливість визначити конфліктостійкість працівника-управлінця як здатність його оптимально організовувати свою поведінку в складних ситуаціях соціальної взаємодії, безконфліктно розв’язувати проблеми, що виникають у процесі ділового спілкування та управлінської взаємодії. До складових конфліктостійкості відносять такі компоненти: емоційний, вольовий, пізнавальний, мотиваційний, психомоторний.

Формуванню конфліктостійкості у державних службовців, управлінців сприяють такі чинники:

- конфліктологічна освіта. Наявність у держаного службовця конфліктологічних знань дає змогу здійснювати адекватну оцін­ку обставин, дати прогноз подальшого його розвитку; здійснити регулюючий вплив на поведінку учасників конфлікту;

- організація практичних занять (гра на конфліктологічну тематику, психотренінг, психоконсультування);

- здійснення відповідних форм комунікативної підготовки (вправи) із самореалізації, щоб зберегти емоційну витривалість у психологічно складних ситуаціях; усвідомлена готовність до професійного ризику; здатність уникати конфліктогенів; вміти швидко й ефективно встановлювати психологічний контакт з конфліктантом та ін.

1.2.10. Правила безконфліктного особистісного та міжособистісного спілкування в організації. Основні тактичні ходи в конфлікті

Як наодинці, так і на людях бійся поганого вчинку -

найбільше соромитись ти мусиш сам перед собою.

Піфагор

Конфліктологи вивели такі правила:

1. Постарайтесь адекватно оцінити власну поведінку в конфліктній ситуації.

2. Подивіться на проблемну ситуацію очима іншої людини.

3. Уникайте суджень щодо дій та висловлювань іншої людини.

4. Контролюйте свої емоції.

5. Включайте іншу людину в процес обговорення спірних питань навіть тоді, коли ви можете взяти ініціативу на себе.

6. Враховуйте можливість фальсифікації інформації при її передачі тощо.

Для зниження конфліктності у спілкуванні доцільно видавати інформацію зворотного зв’язку у вигляді об’єктивних, конструктивних та доброзичливих повідомлень для членів колективу.

Фахівці у сфері спілкування (як зарубіжні, так і вітчизняні) вказують на те, що майже 80% робочого часу працівників, зайнятих управлінською діяльністю, припадає на роботу з людьми. Разом з тим, вважають вони, ефективно спілкуватися вміють далеко не всі (навіть керівники). Так 60% англійських, 73% американських і майже 86% японських менеджерів вважають невміння спілкуватися головною перешкодою на шляху досягнення мети їх організації.

Отож, працюймо повсякчас, осягаючи суть та функціональну роль ділового спілкування. Для профілактики конфліктів та в періоди проблемних ситуацій в організаціях важливо навчитися мистецтва так званих тактичних ходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]