Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

3.1.2. Що сприятиме вашій управлінській долі. Поради.

Управлінські ролі за визначенням Г. Мінцберга.

Управління людьми - людська потреба.

Організація роботи

Любов до людей, інтерес до справи,

тверезий глузд, чесність -

ось що визначає управлінську долю.

Д.Карнегі

Що сприятиме вашій управлінській долі

Кожен управлінець прагне утвердитися, однак ця справа непроста, вона потребує певних зусиль. Сучасна психологія управління сповідує концепцію Тейлора та Гільберта, які не тільки конкретизували, а й описали окремі елементи та принципи науково-практичного напряму психології управлінської діяльності, вивчення якої допоможе управлінцю.

Значний внесок у психологію управління зробив американський психолог А. Морено, використовуючи методику тестів, що мала в основі соціометрію. Він розробив основи так званої доктрини людських відносин, чого дотримуємося і ми в цьому посібнику. Такі відомі на Заході вчені, як Д. Реглісберг, С. Барлінг, П. Дракер, Н. Майєр продовжили дослідницький пошук у галузі психології управління, спрямований на розкриття соціально-психологічних механізмів життєдіяльності груп та колективів.

Важлива роль психологічних чинників відведена системі відносин керівництва та управління. Психологія управління включає у свою систему як вивчення особливостей психіки окремих суб’єктів управління, так і вивчення психічних закономірностей групової діяльності. Вивчаючи людину в ролі суб’єкта або об’єкта управління, бажано кори­стуватися моделями та категоріями соціальної науки, що ми й робимо.

Людина, для якої управління стало професією, поступово мусить виробляти в собі всі необхідні для цієї діяльності специ­фічні психологічні якості. Свого часу Й. Кхол запропонував оригінальну концепцію управлінської діяльності у вигляді трьох підсистем - управлінський робітник, управлінська ситуація та управлінський процес. Саме на роль “управлінського робітника”, його психологію та спілкування звертаємо увагу в цьому посібнику.

Поради

Ми щиро прогнемо Вам допомогти, тому пропонуємо звернути увагу на наші поради:

- Сприймайте роботу не тільки “від і до”, а більш широко.

- У спілкуванні з людьми будьте коректні, створюйте навколо себе позитивну ауру.

- Вивчайте іноземні мови.

- Бездоганно оволодійте комп’ютером.

- Прагніть у своїй справі знати більше за інших працівників і радіти за того, хто сильніший (є на кого рівнятись).

- Ідіть на ризик і ніколи не говоріть: “Це не моя робота”.

- Поважайте старших за віком, добре ставтесь до колег молодших за віком.

- Дбайте про свою сім’ю - вона Ваш тил, Ваша підтримка, діліться своїми проблемами в сім’ї тощо.

Управлінські ролі за визначенням г. Мінцберга

Не полюбляй спати, щоб тобі не збідніти,

держи відкритими очі твої і будеш

досита їсти хліб свій.

Біблія. Притчі Соломонові

Американський дослідник поведінки менеджерів Генрі Мінц­берг (професор Гарвардського університету) визначив десять управлінських ролей, які подаємо Вам для ознайомлення.

Міжособистісні ролі

1. Головна фігура - символ офіційної влади, виконання поточних справ (підписання документів, приймання візитерів, святкові заходи).

2. Лідер - мотивація праці підлеглих, що спонукає до якісного виконання роботи.

3. Зв’язківець - обслуговування горизонтальних та верти­кальних ліній, комунікація в компанії та за її межами (зовнішні зв’язки, участь у нарадах, листування).

Інформаційні ролі

4. Приймальник - обслуговування чітко сфокусованих точок нетрадиційної інформації (нервовий центр), використання її в інтересах своєї справи, отримання всіх видів інформації із зовнішніх і внутрішніх джерел. Виступає як нервовий центр інформації, що надходить в організацію.

5. Розповсюджувач - передача відібраної інформації підлеглим.

6. Представник - передавання відібраної інформації стороннім споживачам і партнерам (засідання, звернення, пошта, усні виступи).

Ролі, пов’язані з прийняттям рішень

7. Підприємець - розробляє проект рішень і є ініціатором змін в організації (обговорення стратегії, розроблення і реалізація проектів, удосконалення діяльності).

8. Стабілізатор - усуває порушення шляхом коригувальних дій у нестандартних ситуаціях.

9. Розподілювач - вирішує питання розподілу різноманітних ресурсів організації (програмування роботи підлеглих, складання графіків).

10. Той, хто веде переговори, - участь у переговорах і укладення угод з різними партнерами (постачальниками, службовцями, споживачами, профспілками), обстоювання та адекватна презентація інтересів організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]