Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк К.А. Організація роботи офісу та ділово...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

міністерство освіти І науки, МОЛОДІ та СПОРТУ України

Донецький національний університет

економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

кафедра туризму

К.А. Панасюк

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ОФІСУ

ТА ДІЛОВОДСТВО В ТУРИСТСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

методичні рекомендації для самостійної роботи

студентів денної й заочної форм навчання

напрямку підготовки «Туризм»

Затверджено:

протокол засідання

кафедри туризму

__ від _________

Схвалено:

Навчально-методичною

радою ДонНУЕТ

(Протокол №____ від ______2011 р.)

Донецьк 2011

ББК 75.81я73

П 17

УДК 651.5:379.85(076.5)

Рецензенти: к.юр.н. Романюк О.І.

к.е.н., доц. Шепєлєва С.В.

Панасюк К.А.

П 17 Організація роботи офісу та діловодство в туристській діяльності метод. рек. для самост. роботи студ. ден. й заоч. форм навчання напр. підгот. «Туризм» / К.А. Панасюк М-во освіти і науки, молоді і спорту України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Каф. туризму. – Донецьк: [ДонНУЕТ], 2011. – 92 с.

Методичні рекомендації та завдання для самостійного вивчення дисципліни «Організація роботи офісу та діловодство в туристській діяльності» містять анотації з тем курсу, питання для самоперевірки, перелік завдань і форм контролю, тести, практичні завдання, список рекомендованої літератури.

ББК 75.81я73

© Панасюк К.А., 2011

© Донецький національний університет

економіки і торгівлі імені Михайла

Туган-Барановського, 2011

ВСТУП

Активний розвиток туризму в Україні потребує формування нових знань у співробітників туристичних підприємств щодо дотримання нормативно-правових вимог при організації та веденні туристичної діяльності. Чітке виконання туристичних формальностей та вимог, пов’язаних з організацією оформлення внутрішніх та вихідних документів дозволить вітчизняним туристичним підприємствам значно підвищити якість надання туристичних послуг, довіру іноземних партнерів та туристів, зробити прозорою та соціально відповідальною діяльність.

Розроблені методичні рекомендації складаються з чотирьох змістових модулів та одинадцяти тем згідно з робочою програмою дисципліни «Організація роботи офісу та діловодство в туристській діяльності» для студентів денної і заочної форм навчання. Кожна тема включає анотацію, навчальні завдання, форми їх контролю, коротке викладення теоретичних питань, завдання для самостійної роботи, що включають питання для самостійного вивчення, огляд періодичної літератури за темами, тестові та практичні завдання.

Об’єктом вивчення є загальні формальні процедури діловодства на туристичному підприємстві.

Метою вивчення дисципліни «Організація роботи офісу та діловодство в туристській діяльності» є формування теоретичних знань та практичних навичок роботи з документацією у сфері туристичних послуг, туристських формальностей, організації візового забезпечення, інформаційного супроводу, рекламних комунікацій, роботи кадрових служб туристичних фірм та готельного господарства, навичок складання та оформлення документів, роботи офісу туристичної фірми.

Основними завданнями курсу є:

вивчення основних понять та сутності діловодства на туристичному підприємстві та правил щодо організації туристичного офісу;

ознайомлення з правилами та стандартами оформлення документів;

формування навичок ділового письма.

В результаті оволодіння цим курсом студент повинен отримати навички роботи зі службовою та діловою документацією, розвинути здібності щодо складання особової документації.

ЧАСТИНА 1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ МОДУЛЮ «Організація роботи офісу та діловодство в туристській діяльності»

ІДЕНТИФІКАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ (МОДУЛЯ)

  1. Дисципліна

Організація роботи офісу та діловодство в туристській діяльності

2. Опис. Змістовні модулі.

Змістовий модуль І. Загальні вимоги до складання та оформлення документів. Сутність і основні завдання дисципліни. Історія становлення та розвитку діловодства. Правила складання та оформлення документів. Правова та нормативна база діловодства в туризмі. Призначення, склад та особливості підготовки організаційно-розпорядчих документів. Проходження, виконання та реєстрація документів. Систематизація документів та їх зберігання.

Змістовий модуль ІІ. Документаційне забезпечення діяльності туристичних закладів. Оформлення ліцензування та сертифікації туристичної діяльності. Правила службового листування. Документування рекламної діяльності.

Змістовний модуль ІІІ. Оформлення документів з особового складу сфери туризму. Правила оформлення та ведення особових справ. Основні вимоги до оформлення посадових інструкцій працівників турпідприємств. Укладення угоди між туристом та турпідприємством.

Змістовний модуль IV. Організація роботи офісу туристичного підприємства. Організація офісу туристичного підприємства.

3. Зв’язки із забезпечуючими дисциплінами

Студент повинен володіти знаннями та навичками з туризмознавства, історії туризму, підприємницького права та правового регулювання в туризмі, української ділової мови, ділового етикету та протоколу.

4. Мета і завдання

Мета: формування теоретичних знань та практичних навичок роботи з документацією у сфері туристичних послуг, туристських формальностей, організації візового забезпечення, інформаційного супроводу, рекламних комунікацій, роботи кадрових служб туристичних фірм та готельного господарства, навичок складання та оформлення документів, роботи офісу туристичної фірми.

Завдання: вивчення основних понять та сутності діловодства на туристичному підприємстві та правил щодо організації туристичного офісу; ознайомлення з правилами та стандартами оформлення документів; формування навичок ділового письма.

5. Бібліографія

  1. ДСТУ 1.5:2003. Правила побудови, викладання, оформлення та вимоги до змісту нормативних документів . - К., 2003 . - 56с.

  2. Мамрак А. В. Українське документування: мова та стиль . - К.:Центр навч. л-ри, 2004 . - 364с.

  3. Асеев Г. Г. Электронный документооборот: учеб. для студ. вузов . - К.:Кондор, 2007 . - 500с.

  4. Сучасне діловодство: зразки документів, діловий етикет, інформація для ділової людини. - К.:Вид-во "Довіра", 2007 . - 687с.

  5. Зразки типових документів: [зб. зразків заяв, скарг, клопотань відповідно діючого законодавства України] . - Х.:ПП "Ігвіні", 2007 . - 292с.

  6. Швецова-Водка Г. М. Документознавство: навч. посіб. . - К.:Знання, 2007 . - 398с.

  7. Матвієнко О.В. Основи організації електронного документообігу : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. . - К.:Центр учбової літератури, 2008 . - 112с.

  8. Палеха Ю. І. Загальне документознавство : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - К.:Ліра-К, 2008 . - 395 с.

  9. Кавторева Я. Документооборот: организация и ведение . - Х.:"Фактор", 2008 . - 432с.

  10. Типові та примірні документи у сфері господарювання. Договори, угоди, контракти, статути, положення . - К.:Атіка, 2009 . - 760 с.

  11. Гущина И. А. Документационное обеспечение управления в социально-культурном сервисе и туризме: учеб. пособ. для студ. высш. учеб. завед. . - М.:Альфа-М; ИНФРА-М, 2009 . - 240 с.

  12. Кушнерук С. П. Современный документный текст: создание и исследование : науч.-метод. пособие . - М.:Либерея-Бибинформ, 2009. - 192 с.

  13. Мальська М.П., Антонюк Н.В., Ганич Н.М. Міжнародний туризм і сфера послуг: підручник. –К. – Знання, 2008. – 661 с.

6. Обов’язкові чи вибіркові розділи програми.

Вибіркова дисципліна

7. Викладацький склад.

Панасюк Катерина Андріївна, старший викладач кафедри туризму.

8. Тривалість.

Всього – 108 годин (3,0 кредити ECТS), в тому числі лекцій – 34 години, практичних – 17 годин, ІЗС – 7 годин, самостійної роботи – 50 година.

9. Форми та методи навчання:

Лекції, семінари і практичні, самостійна робота, індивідуальні завдання.

10. Контроль знань:

  • поточний контроль (опитування, тестування, вирішення задач, заслуховування та обговорення результатів самостійної роботи);

  • рубіжний контроль (перевірка виконання контрольної роботи);

  • підсумковий контроль (залік).

11. Мова:

українська

Таблиця 1