Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк К.А. Організація роботи офісу та ділово...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

Змістовий модуль і. Загальні вимоги до складання та оформлення документів Тема 1. Сутність і основні завдання дисципліни. Історія становлення та розвитку діловодства

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується визначенню сутності діловодства, етапам його розвитку.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

- визначити сутність діловодства;

- визначити етапи розвитку документування;

- вивчити види документів.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

- усне опитування,

- тестування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Під діловодством розуміється сукупність процесів, які забезпечують документування управлінської інформації та організовування роботи зі службовими документами.

Задачі діловодства: забезпечення ефективного процесу управління; утворення документів; зберігання, забезпечення доступу до документів.

Діловодство включає такі поняття:

Документування – запис за встановленими формами управлінських рішень та дій у цілях їх закріплення та передачі.

Документообіг – це рух документів в організації з моменту їх отримання чи утворення до завершення виконання чи відправки.

Справа – сукупність документів чи документ, що відноситься до певного питання чи галузі діяльності організації.

Документ – інформація, що записана на любому матеріалі, що видана чи отримана будь-якою фізичною чи юридичною особою, у любій організації для використання у своїй діяльності.

Діловодство у своєму розвитку пройшло декілька етапів

І етап : Приказне діловодство (XV - ХVII ст.).

II період. Колежське діловодство (з XVIII століття).

III етап. Виконавче діловодство.

ІV етап. Радянський період розвитку діловодства.

Рішення проблем управління документацією у сучасний період пройшло у розвинутих країнах два основних етапи.

1-й - 1970-80 рр. Більшість вважали, що традиційні методи роботи з документами застаріли, що паперові документи будуть усунені документами на електронних носіях.

2-й - з середини 80-х рр. Це етап співіснування традиційного діловиробництва з обробкою інформації на ЕОМ буде тривалим.

Документи класифікують за видами діяльності, походженням, місцем складання, найменуванням, складністю відображених у них питань, термінами виконання і зберігання, ступенем ав­тентичності, технікою створення, способом фіксації інформації та низкою інших ознак.

Усі документи за відображуваними в них видами діяльності поділяються на дві групи.

Перша групаце документи із за­гальних і адміністративних питань, тобто питань управління виробничою діяльністю організації. Ці документи складають працівники практично всіх структурних підрозділів організації.

Друга групаце документи за функціями управління. Такі документи складають працівники відділів планування, праці та заробітної плати, постачання, збуту, бухгалтерії та інших функ­ціональних підрозділів.

За походженням документи поділяються на службові, особисті та документи особового походження.

Службовий документ — це документ, який створила або отримала установа (чи інший суб'єкт господарювання) в процесі діяльності.

Особовий документ — це документ, що посвідчує особу власника, його права, обов'язки, суспільний стан, а також може містити біографічні і (або) інші відомості про нього.

Документ особового походження — документ, створений фізичною особою поза службовою діяльністю або який міститься в її приватному зібранні.

За місцем складання документи поділяються на вну­трішні (що їх складають та використовують в самій організації) і зовнішні, тобто вхідні документи, що надійшли до органі­зації, і вихідні документи, які надсилають іншій юридичній або фізичній особі.

За найменуванням виділяють декілька десятків видів і різновидів документів. Видами документів є, наприклад, акти, відомості, договори, інструкції, накази, протоколи, службові листи тощо. Існують різновиди таких документів, як акт (акт приймання-передавання, дефектний акт та ін.); відома також безліч різновидів інструкцій, договорів тощо.

За ступенем складності відображених у них питань до­кументи бувають прості, що містять інформацію з одного питан­ня, і складні, що містять інформацію щодо декількох питань.

За термінами виконання документи бувають: термінові, які виконують у терміни, установлені зако­ном, відповідним правовим актом, а також документи з поміткою «Терміново»; нетермінові (звичайні), які виконують у терміни, визна­чені керівництвом організації.

За строками зберіганнядокументи постійного зберігання та документи тимчасового зберігання – це документи зі встановленим строком зберігання, після закінчення якого їх можна знищити. З документів тимчасового зберігання, у свою чергу, виділяють документи до 10 років зберігання (включ­но) і понад 10 років.

За ступенем справжності розрізняють:

чернетку (попередня редакція документа);

оригінал — примірник службового документа, що першим набуває юридичної сили;

копію — документ, що містить точне знакове відтворення змісту чи документної інформації іншого документа і в окремих випадках — деяких його зовнішніх ознак. У свою чергу, може бути незасвідчена копія (копія службового документа, в якій немає реквізитів, що надають їй юридичної сили) і засвідчена копія (копія службового документа, що містить реквізити, які в окремих випадках надають їй юридичної сили оригіналу).

витяг (зі службового документа) — це засвідчена копія частини тексту службового документа. При оформленні витягу необхідно зазначати, з якого документа він зроблений.

дублікат оригіналуповторно оформлений службовий документ для використовування, замість втраченого чи пошкод­женого оригіналу, що має таку саму юридичну силу.

За технікою створення документи бувають рукописні, друковані.

За способом фіксації інформації розрізняють:

текстовий документ, зміст якого — мовна інформація, зафіксована будь-яким типом письма або певною системою звукозаписування;

графічний документ — зображувальний документ, зміст якого зафіксовано у вигляді малюнка або кресленика лініями, штрихами, світлотінню;

аудіовізуальний документ — документ, зміст якого пода­но у вигляді зображення та (або) запису звуку, для фіксування і (або) від запису звуку, для фіксування і (або) відтворювання яких застосовують відповідну апаратуру;

відеодокумент — документ, зміст якого зафіксовано засо­бами відеозаписування;

кінодокументдокумент, зміст якого зафіксовано за до­помогою кінематографічних засобів і подано у вигляді послідовно розташованих фотографічних зображень;

фотодокумент — документ, зміст якого зафіксовано за допомогою фотографічних засобів у вигляді окремих фотозображень;

фонодокумент документ, зміст якого зафіксовано будь-якою системою звукозаписування;

електронний документ — документ, який створюють і ви­користовують тільки в межах комп'ютерної системи.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ: