Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiрен-конф-сканер.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.2.3. Обмірковуймо, позбуваймося!

Від поганого початку

і кінець буває поганий.

Еврипід

Позбуваймося!

Вихвалятися - прагнення людини мати кращий вигляд, ніж вона є насправді.

Невпевненість у собі - невпевнені у собі особи відчувають деяку неповноцінність. Остання може бути вигаданою, проте особа про це не знає і серйозно вважає себе неповноцінною в певній сфері діяльності чи в особистих якостях.

Неосвіченість - маніпулювати неосвіченими людьми легко. Притягують вигадані “факти”, а справжні - перекручують.

Заздрість - один із згубних виявів нездатності реалізувати себе бажаним чином. Якщо мені не вдається, то нехай не вдасться й іншому. Якщо ж в іншого краще, то він мій ворог, потрібно зробити йому гірше.

Жадібність та гонористість - кожна людина варта того, скільки вона зробила, мінус марнославство.

Слабохарактерність - підатливість чужому впливу, нездатність сказати “ні”.

Обіцянка - це місточок між нашими бажаннями та їх здійсненням. Психологи дійшли висновку, що 15% з обіцяного може бути здійсненим. У народі кажуть: “Обіцянка добра тим, що про неї забувають”.

Багатослів’я - говірливий юнак попросив Сократа навчити його риторики. Сократ затребував подвійну оплату і пояснив: “Вчити тебе потрібно двох речей - мистецтва мовлення та мистецтва мовчання”.

Подвійна мораль - одна мірка для себе, а друга - для інших. Народна мудрість з цього приводу твердить, що двох істин не буває.

Самоізоляція - поганий керівник схильний до самоізоляції. Якщо керівник втрачає зв’язок з підлеглими, думає тільки про себе, втрачає інформацію про те, що цікавить підлеглих, що відбувається на роботі, - це сигнал, що колектив не буде успішно працювати.

Невитриманість - керівник не вміє стримувати себе, пошана до нього знижується, в колективі зростає напруженість, нервоз­ність, що негативно впливає на результати роботи.

2.2.4. Управлінська відповідальність

Керувати - значить вести співробітників

до успіху та самореалізації.

Л.Ланг

Управлінець, керівник, на відміну від підлеглого, несе відповідальність не тільки за себе, а й за підлеглих працівників та за результати роботи всього колективу.

Відповідальність підлеглого обмежується, в основному, відповідальністю за свої дії. Це так звана виконавча відповідальність. На керівникові лежить управлінська відповідальність (визначення пріоритетів діяльності, розробка планів роботи, прийняття рішень, роздавання доручень (завдань), контроль виконання, отримання кінцевого результату праці).

У багатьох керівників не випадковим є перевтома від роботи, такий стан має місце в усіх країнах. Ще бажано знати і те, що ціна помилок за неправильно прийняте рішення надзвичайно висока (при радянській владі: глобальна хімізація, меліорація, БАМ, гігантоманія з будівництву заводів тощо).

Тому висновок такий: кожен керівник, управлінець повинен думати і прораховувати, коли береться приймати рішення; керівник не має права виконувати роботу його підлеглих; керівник несе особисту відповідальність за прийняття поганих, неефективних, шкідливих рішень.

Глава 3. Стрес і стресори в управлінській діяльності

Досяг вершини той,

хто знає, чого радіти.

Сенека

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]