Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Діагональ - щільна тканина з бавовняної або шерстяної крученої пряжі, для якої характерні різко виражені рубчики на поверхні, розташовані під кутом більшого 45° до кромки тканини.

Дралон - поліакрілонітрільне волокно.

Драп - (франц. drap - сукно), важка, щільна вовняна тканина складного переплетення з пряжі апаратного прядіння. Драп складається зазвичай з 2 шарів, завдяки чому має високі теплозахисні властивості. З драпу шиють зимові і демісезонні пальта.

Камка - тонка шовкова тканина з різноманітними за композицією узорами, як правило, одноколірна. Відмітною особливістю камки було поєднання блискучого візерунку й матового фону, а виворітна сторона тканини мала блискучий фон і матовий візерунок характеру освітлення. Тканина виглядала такою ж дорогоцінною, як і парча.

Камлот – вовняна, а в XIX столітті і бавовняна тканина темного кольору. Дорогі сорти камлоту ткали з верблюжої або ангорської вовни з домішкою шовку, що давала рихле, м'яке полотно.

Канаус - тканина з шовку-сирцю, тобто невибіленої і некрученої пряжі золотистого кольору. В середині XIX століття цінувалася досить високо, особливо дорогою вважалася для постільної білизни.

Канва - (франц. canevas), сітчаста наскрізна бавовняна, рідше ллняна тканина з крученої пряжі, вибілена або підфарбована, така, що сильно апретується. Виробляється полотняним або перевивочним переплетенням. Застосовується як основа або трафарет для вишивання, іноді як матеріал прокладки в одязі.

Каніфас - щільна бавовняна тканина, частіше однотонна, рідше вибивна або з текстильним орнаментом у вигляді смуг. Відома в Росії з Петровського часу. Сортів канифаса дуже багато.

Капрон – поліамідне волокно.

Кастор – надтонке сукно різних кольорів, з ворсом на виворотній стороні. Його виготовляли з пряжі з домішкою бобрового або козиного пуха. Кастор використовувався для виробництва капелюхів, рукавичок і навіть панчох.

Катіонні барбники - утворюють забарвлення різних кольорів, стійкі до світла і мокрих обробок, застосовуються для фарбування поліакрилонітрильних волокон.

Кашемір - легка вовняна, напіввовняна тканина саржевого переплетення. Кашемір виготовляється гладкофарбованим з гребінної пряжі. Використовується для пошивання жіночих і дитячих платтів і ін. Кашемір отримав назву від так званих кашмірських шалей (тканину яких він нагадує), що вироблялися з тонкої козиної вовни в Кашмірі.

Кашмілон - поліакрілонітрільне волокно.

Кевлар - поліамідне волокно.

Коленкор - (від франц. Calencar) – гладко фарбована бавовняна тканина полотняного переплетення, що вживається головним чином для книжкових палітурок і підкладки для одягу. Велика жорсткість і лощеність коленкору досягається додатковим апретуванням

Корд - шерстяна тканина особливого переплетення, що створює на її лицьовій поверхні повздовжні рубчики шириною близько 3-8 мм. Залежно від щільності і товщини корд вживають для пошиття платтів, костюмів або пальт. Найбільш важким і щільним кордом оббивають сидіння легкових автомобілів.

Кремона - Полівінілспіртове волокно

Кримплен - одне з синтетичних полотен, об'ємне, пластичне, м'яке. Не мнеться, легко переться.

Куралон - полівінілспіртове волокно.

Куртел-Поліакрілонітрільне волокно.

Лавабль - (у перекладі з французького що «миється, переться»). Назва відноситься до тканин, що піддалися спеціальній обробці типу «пери-носи». Незалежно від того, які волокна використовуються, тканина м'яка і добре переться.

Лавсан – торгова марка поліефірного волокна (Україна, Росія, Білорусь), терилен (Великобританія), дакрон (США), теторон (Японія), диолен (Німеччина), элана (ПНР), тергаль (Франція) і інші полиетилентерефталатные волокна, , що розрізняються технологією виробництва.

Лаке – вид обробки, в результаті чого тканина набуває блиску, стає гладкою, як би лакованою.

Ластик - (від англ. lasting, буквально - міцний), легка, шовковиста, блискуча бавовняна тканина атласного переплетення, що нагадує на вигляд сатин, від якого відрізняється тим, що гладкий застил лицьової поверхні утворюється за рахунок ниток основи, а не утоку. Ластик піддається мерсеризації та просочуванню пом’якшувальними апретами. Застосовується для підкладок, сорочок і платтів.

Лоден (леден) - вовняна тканина, що десять років тому була у великій моді. Вона нагадувала сукно, але була м'якше за нього і тонше.

Маренго - сукно чорного або темно-коричневого кольору з білими прожилками. Меланжева шерстяна тканина, яка може бути використана для пошиття пальт, костюмів.