Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Матлассе - шовк штучний або натуральний, з жаккардовим, немов вишитим малюнком.

Мільфлер або Мілль флер – малюнок на тканині у вигляді різноколірних польових квітів (у перекладі з фр. mille fleur – тисяча квітів). Іноді його називають селянським квітковим візерунком.

Молескін - (англ. moleskin, від mole - кріт і skin - шкіра), щільна, міцна бавовняна тканина, що виробляється посиленим сатиновим переплетенням. Найбільш щільні сорти молескіна іноді називають чортовою шкірою.

Мохер - так називають вовну ангорської кози, а також пряжу і тканини з цієї вовни або з цією вовною (відсоток мохера може бути і невеликим).

Муар - (франц. Moire), щільна шовкова або напівшовкова тканина, з муаровим візерунком, що переливається на світлі різними відтінками. Служить для пошиття та обробки платтів й виготовлення стрічок.

Муслінделін - тонка рихла тканина з вовняної пряжі. За характером переплетення нагадує

муслін.

Органді - дуже тонка, дуже прозора, досить жорстка бавовняна тканина (буває і штучний шовк). У далекому минулому була завезена з Східної Індії. Використовується для блузонів і жакетів у вечірньому одязі, їх носять поверх топів або бюст’є.

Паволока - старовинна назва тканин взагалі. Застосовується до різних типів старовинних дорогоцінних тканин ручної роботи.

Парусина - важка щільна льняна або напівлляна тканина, що виробляється полотняним переплетенням з товстої пряжі. Спочатку застосовувалася для вітрил (звідси назва). Парусина застосовується необробленою або просоченою для технічних цілей (вітрила, брезенти, верх взуття і ін.), а також для пошиття виробничого і спеціального одягу.

Парча - (від перс. парчі - матерія), крупно візерунчата, художньо-декоративна тканина жакардового переплетення з шовковою основою, що містить в утоку (рідше в основі) металеві нитки із золотом, сріблом або матеріалами, що імітують їх. Золоті і срібні нитки в парчі тільки в давнину вироблялися з чистого дорогоцінного металу, пізніше сплави з незначним змістом дорогоцінних металів замінили в парчі золото і срібло.

Пепіта - тканина в дрібну чорно-білу або коричнево-білу клітинку. Її тчуть, використовуючи для основи й утоку пряжу різних кольорів. З вовняної тканини шиють жіночі костюми, чоловічі піджаки, пальто, зокрема, дитячі.

Пані - тканина, орнамент якої досягався атласним переплетенням, що давало блискучу поверхню малюнку, особливо помітному на матовому фоні. Її ткали з шовку або бавовни, білого кольору з блискучими узорами на матовому фоні. Відомі й інші сорти.

Пенька - грубостеблеве волокно з коноплі. З пеньки виготовляють канатно-верьовочні вироби, грубі тканини.

Свитка - 1) верхній довгополий одяг у вигляді халата з товстої грубої шерстяної тканини або сукна, що використовувався в 15-16 ст. російськими селянами; в 19 столітті свитка - переважно кучерський одяг; 2) Свитка, або армячина, - різної якості тканини з верблюжої шерсті, що виготовлялися деякими тюркоязичними народами (татарами, казахами, монголами й інш.); 3) Особлива шерстяна тканина, що використовувалася в Росії до 1866 року) для виготовлення мішків для артилерійських зарядів.

5