Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Робота 3

Перегляньте журнали мод, які характеризують моделі одягу за останні 10 років. Зверніть увагу на силует, форму, просторову композицію елементів одягу, матеріали для його виготовлення, кольорове рішення моделей, наявність оздоблення. В звіті замалюйте моделі швейного одягу різних силуетів.

Питання для самоперевірки та контролю засвоєння знань

1. Що являє собою моделювання одягу ?

2. Силует одягу, його значення в моделюванні одягу.

3. Форма одягу, її основні елементи.

4. Поняття композиції одягу, її основні елементи.

5. Поняття «конструкція» одягу.

6. Які вимоги ставляться до конструкції одягу ?

7. Які методи розробки конструкції Ви знаєте ?

8. Групування одягу за конструкцією.

9. Баланс в конструкції одягу та його вплив на якість посадки виробу на фігурі.

10. Припуски на вільне облягання та їх роль в конструкції.

11. Макетно-модельний метод проектування одягу та використання САПР.

Питання для самоперевірки та контролю засвоєння знань

1. Поняття: плечовий, поясний одяг, комплект одягу.

2. Який одяг називається демісезонним ?

3. Поняття: побутовий, повсякденний, урочистий, домашній, спортивний, робочий, виробничий, спеціальний, національний одяг.

4. Оцініть стиль запропонованих зразків одягу.

5. Оцініть цілісність композиції в запропонованому зразку одягу.

6. Роль кольорів в композиції одягу.

7. Оцініть оздоблення запропонованих зразків виробів.

8. Технічний опис моделі, його значення як документу.

Самостійна робота 7 Тема: «Аналіз зовнішньої форми та конструкції одягу. Моделі сучасного одягу».

1. Ознайомтеся з новими моделями швейних виробів, які розроблені художниками-модельєрами Полтавського виробничого швейного об єднання «Ворскла» (в фірмовому магазині) Оцініть відповідність розглянутих готових виробів напрямку моди за силуетом, кольором, матеріалами, оздобленням, покроєм окремих частин й деталей виробів.

2. Замалювати 2-3 моделі швейних виробів з переду та спинки, опишіть конструктивні особливості деталей, способів надання об'ємної форми, дайти оцінку відповідності виробів напрямку моди та функціональному призначенню.

Тема 3.5 Якість одягу, зберігання якості одягу

План

  1. Вимоги до виготовлення одягу.

  2. Контроль якості швейних виробів

  3. Визначення сорту швейних виробів

  4. Маркування швейних виробів

Методичні поради до вивчення теми Розгляд даної теми слід почати з вивчення нормативної документації щодо вибору показників якості швейних виробів та методів їх визначення. Далі треба ознайомитися з правилами приймання одягу, методами контролю якості та визначення сорту швейних товарів, вимогами до маркування, пакування, транспортування та зберігання одягу.

1. Вимоги до виготовлення одягу.

Формування споживних властивостей швейних виробів і їх якості здійснюється в процесі виготовлення виробів при дотриманні усіх вимог, закладених у нормативних документах (державних і галузевих стандартах, технічних умовах на модель, технічному описі).

Швейні вироби повинні відповідати технічним описам моделей за силуетом, формою, кроєм, розмірами, використаними матеріалами й оздобленням, відповідати своєму призначенню, бути зручними в експлуатації, гігієнічними, надійними й естетичними. За зовнішнім виглядом (художньо-естетичними показниками) вони мають відпові­дати затвердженому зразку (еталону) моделі. Необхідно, щоб швейні вироби мали правильну посадку на фігурі.

Під час пошиття швейних виробів у результаті порушень техно­логії пошиття та вимог нормативних документів можуть виникнути виробничо-швейні дефекти, які впливають на якість і сорт виробу.

Дефекти виробничого характеру можуть виникнути на різних стадіях виготовлення виробу. Такі дефекти, як засміченість, різновідтіночність, стовщення ниток, джути, дрібні плями тощо, можуть бути не поміченими у підготовчому виробництві. Можуть виникнути і дефекти, пов’язані з недоліками конструкції. Нерідко через порушення технічних умов виконання окремих операцій виникають такі дефекти: розбіжність рисунка тканини по середньому шву спинки, на листочках, клапанах; поперечні або поздовжні складки (зморшки) на ділянках спинки, окатах рукавів, бокових швах; викрив­лення країв борта, клапана, лацканів, коміра; неоднакова ширина клапанів, лацканів, накладних кишень; лацкани не прилягають до пілочок, пілочки різні за довжиною, різна відстань між петлями, скривлено шов розкепу, перекіс підкладки, короткий або подовжений один з боків банта, поперечні та навскісні складки по боковому (кроковому) шву штанів; нитки, які застосували для виготовлення одягу,не відповідають кольору тканин, кінці внутрішніх строчок не закріплені зворотною строчкою і т.ін.

Порушення встановлених стандартами вимог до пакування, транспортування і зберігання можуть призвести до виникнення дефектів невиробничого характеру.