Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

II модуль «Товарознавство текстильних товарів»

2. Склад та властивості тканин

Методичні поради до вивчення теми. При вивченні даної теми необхідно звернути увагу на волокнистий склад, класифікацію і характеристику властивостей тканин та користуючись нормативною документацією, вивчити номенклатуру показників властивостей тканин (вони одночасно є і показниками якості) та виписати методики визначення основних фізико-механічних, гігієнічних показників властивостей тканин.

Волокнистий склад тканин. За складом волокон тканини поділяються на однорідні та неоднорідні.

Однорідні – це тканини, вироблені із одного за природою волокна (бавовни, льону, вовни тощо); допускається в їх складі вміст до 5 – 10 % інших волокон з метою надання певних зовнішніх ефектів.

Неоднорідні тканини складаються з двох і більше різних за природою волокон або ниток; їх поділяють на безліч різновидів: неоднорідні змішані, неоднорідні різносистемні; неоднорідні різношарові тощо. Варіативність використання різних волокон у неоднорідних тканинах залежить від будови пряжі, ниток та самих тканин.

Волокнистий склад тканин є основною класифікаційною ознакою, за якої їх подоліють на: бавовняні, лляні, вовняні, шовкові та із хімічних волокон. Тканини кожної групи, у свою чергу, поділяються переважно на три підгрупи: чисто- , напів- та змішані. У сферах виробництва, обігу і споживання користуються різними класифікаціями тканин, про що буде йтися при вивченні їх асортименту.

Властивості тканин. Текстильні вироби (тканини, трикотажні, неткані, ткановязані полотна тощо) повинні мати відповідні властивості, сукупність яких називається споживними властивостями. Показники багатьох споживних властивостей, зокрема тканин, одночасно є показниками якості (згідно ДСТУ 3047 – 95).

З метою більш детального вивчення властивості тканин доцільно обєднати у такі групи:

  • - механічні властивості – розривальне навантаження та видовження, роздиральне навантаження, стійкість до згинання, стійкість до витирання, формостійкість (зміна лінійних розмірів після мокрих обробок);

  • фізичні властивості – гігроскопічні (гігроскопічність і вологовіддача; водовбираня і швидкість висихання; водо тривкість і капілярність), властивості проникності (повітропроникність, паропроникність), теплові і електричні властивості.

  • технологічні властивості – пластичність, обсипальність, розсувальність, прорубування тощо.

  • естетичні властивості – колір, блиск, прозорість, драпірування, фактура, туше, художньо-колористичне оздоблення.

2. 1. Асортимент текстильних товарів

Методичні поради до вивчення теми. Асортимент тканин – це сукупність (набір) їх видів, різновидів об’єднаних за складом використаної сировини, призначенням, способом виробництва та обробки, особливостями будови , споживними властивостями тощо.

Залежно від того, в якій галузі формується асортимент тканин розрізняють промисловий та торговий асортимент. Промисловий асортимент об’єднує групи тканин, що формуються в окремих галузях текстильної промисловості (бавовняній, лляній, шовковій та вовняній). Торговий асортимент включає набір тканин, що реалізується відповідними оптовими та роздрібними торговими підприємствами. Він формується на базі промислового асортименту різних галузей текстильної промисловості з урахуванням потреб населення певного регіону, його географічних, соціальних особливостей, а також з урахуванням рівня забезпеченості населення необхідними тканинами, фінансових можливостей населення тощо.

У практиці вивчення, аналізу і оцінки оптимального асортименту тканин можуть бути використані такі системи класифікації: стандартна, торгова (прейскурантна), загальнодержавна, статистична, навчальна та інші. Загальною вимогою до зазначених систем класифікації є те, щоб закладені у них ознаки забезпечували збалансованість між структурою наявного асортименту тканини різного призначення і структурою потреб на них у даному регіоні і в даний період часу.

Найбільш повною класифікацією є навчальна класифікація, яка не лише охоплює всі основні ознаки, що містяться в інших класифікаціях, а й узагальнює багаторічний досвід вивчення і аналізу структури асортименту тканин.

Відповідно до навчальної класифікації асортимент тканин поділяється за такими ознаками:

  • галузевою ознакою (бавовняні, лляні, вовняні, шовкові);

  • цільовим призначенням (білизняні, сорочко-платтяні, бузкові, костюмні, плащові, пальтові, хустки, ковдри, технічного та спеціального призначення);

  • видом переплетення (прості, похідні, дрібновізерункові, складні, жакардові тощо);

  • способом обробки (сурові, вибілені, гладко пофарбовані, вибивні, пістрявоткані, меланжеві, мерсеризовані, малозминальні, малоусадкові, водовідштовхувальні, вогнестійкі, біостійкі);

  • матеріалоємністю (легкі, середні, важкі).

Крім цього, відповідно до навчальної класифікації для зручності вивчення видового асортименту тканин його поділяють на класичний (типовий) і поточний. До класичного асортименту тканин, що характеризуються стабільністю виробництва та елементів будови й обробки протягом багатьох десятиліть, налужать ситці, бязі, сатини, репси, попліни, бумазеї, фланелі, рушникові та білизняні лляні полотна, кашеміри, бостони, крепи, сукна, драпи, крепдешини, креп-жоржет, підкладкові атласи тощо.

Особливістю структури поточного асортименту тканин є його постійні зміни у виборі волокнистого складу, окремих елементів будови та способів основної і кінцевої обробки залежно від зміни моди та кон’юнктури ринку. Асортимент цих тканин на відміну від тканин класичного асортименту постійно оновлюється і поповнюється. І лише ті з них, які зберегли постійний попит протягом 10 – 15 років, з категорії поточного переходять в категорію класичного асортименту.

Стандартна класифікація згідно ДСТУ 3047 – 95 «Тканини та вироби поштучні. Класифікація та номенклатура показників якості» за видом використаної сировини тканини та ткані поштучні вироби поділяють на:

  • бавовняні та змішані бавовняні;

  • чистолляні, лляні, напівлляні, змішані лляні;

  • чистововняні, вовняні та напіввовняні;

  • шовкові;

  • з хімічних волокон і ниток.

Бавовняні тканини та ткані поштучні вироби виготовляються з бавовняної пряжі.

Змішані бавовняні тканини виготовляються з бавовняної пряжі, одержаної бавовняним способом прядіння з бавовни в суміші з іншими волокнами, з бавовняної пряжі, комбінуючи її з іншими видами ниток. У змішаних бавовняних тканинах масова частка бавовняних волокон повинна бути не менш ніж 50%.

До чистолляних відносять тканини та ткані поштучні вироби, які містять 100% лляного волокна.

До лляних відносять тканини та ткані поштучні вироби, які містять не менше ніж 92% лляного волокна.

До напівлляних відносять тканини та ткані поштучні вироби, які містять не менше ніж 50% лляного волокна.

До змішаних лляних тканин та тканих поштучних виробів відносяться тканини та поштучні вироби, які містять не менше ніж 15% лляного волокна.

До чистововняних відносяться тканини та ткані поштучні вироби, в яких масова частка вовняних натуральних волокон не менше ніж 95%.

До вовняних відносяться тканини та ткані поштучні вироби, в яких масова частка вовняних натуральних волокон не менше ніж 70%.

До напіввовняних відносяться тканини та ткані поштучні вироби, масова частка вовняних волокон в яких не менше ніж 20%.

Чистововняні, вовняні, напіввовняні тканини, вироблені з пряжі гребінного способу прядіння – камвольні, а з пряжі апаратного способу прядіння – суконні.

До шовкових відносять тканини та ткані поштучні вироби, які виготовляються по основі з натурального шовку, шовкової пряжі та хімічних ниток, а по утоку з усіх видів текстильних ниток і пряжі, а також ворсові тканини з ворсом із шовкової пряжі, хімічних ниток і пряжі із хімічних волокон.

До тканин та тканих поштучних виробів з хімічних волокон і ниток відносяться тканини та ткані поштучні вироби, які виготовляються з хімічних волокон і ниток або з суміші хімічних волокон з бавовною (бавовняного волокна до 50%).

Залежно від призначення всі види тканин поділяються на такі групи і підгрупи:

Тканини для одягу: костюмні; платтяні і платтяно-костюмні; сорочкові; плащові; пальтові; для спортивного одягу; докладні; підкладкові.

Білизняні й столові тканини: рушникові; корсетні і для настільної білизни; для постільної білизни; для скатерок, серветок.

Ковдрові тканини: для літніх ковдр; для байкових ковдр; для ковдр та пледів чистововняних, вовняних та напіввовняних.

Меблево-декоративні тканини: портьєрні; меблеві; матрацні; для покривал; для килимів і доріжок;

Напірникові тканини.

Тканини для шезлонгів, тентів і чохлів.

Взуттєві тканини: для верху взуття; підкладкові; хутро ткане для утеплення взуття.

Текстильно-галантерейні тканини: для носових хусточок; для шарфів і хусток; для головних уборів; для краваток; для парасольок.

Хутро ткане і плюш для іграшок.