Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКС технології лекція з Чернігова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать
  1. Розробка і впровадження типових для системи споживчої кооперації України

УКС-проектів

В підприємстві «УКООПІНКОМ» Чернігівська філія на сьогодні є основним підрозділом, що займається виключно розробкою комп’ютерних проектів для системи споживчої кооперації. Поряд з цим на протязі останніх років, наше підприємство прикладає багато зусиль в справі створення корпоративної організаційної інфраструктури з впровадження комп’ютерних технологій (ІТ-мережі) по всій організаційній вертикалі від споживчого товариства до Укоопспілки.

На сьогоднішній день нами розроблено більше 10 проектів. Більша частина цих проектів активно впроваджується і можна впевнено сказати, що географія впровадження наших УКС-технологій з кожним роком розширюється, а об’єми збільшуються. Треба сказати що наші впровадження уже давно вийшли за межі споживчої кооперації. Сьогодні наші технології впроваджуються і в інших відомствах: в системах освіти і медицини, в державних установах. Ми намагаємося також розширювати свою співпрацю і партнерські стосунки з іншими проектними організаціями і учбовими закладами. Ми співпрацюємо з нашими кооперативними учбовими закладами III-IV рівнів акредитації. Я маю на увазі Полтавський Університет економіки і торгівлі та Львівську комерційну академію. Так в 2008 році на запрошення Полтавського університету ми провели презентацію своїх УКС-проектів на засіданні вченої Ради цього вузу. В 2009 році з університетом ми підписали двосторонній договір про творче співробітництво. В рамках цього договору деякі УКС-проекти уже пройшли відповідне тестування фахівцями і науковцями цього університету. Ми маємо також хороші робочі стосунки з кафедрою інформаційних систем у менеджменті Львівської академії (зав. кафедрою професор Мізюк Б.М.). Ми сподіваємося, що після сьогоднішнього семінару, після нашого знайомства, ми також налагодимо творчі стосунки і з кооперативними коледжами. У всякому випадку ми будемо тільки раді якщо це так буде.

2. Стратегія створення єдиного інформаційно-комп’ютерного середовища системи споживчої кооперації України. Створення корпоративних, типових укс-Проектів.

На сьогодні впровадження інформаційно-комп’ютерних технологій у системі споживчої кооперації України, в переважній більшості областей, стає нормою і незаперечним фактом. Але непокоїть те, що ще не вдається щільно наблизитися до реалізації принципів єдиності і типовості в створенні комп’ютерних технологій на всіх ділянках управління. Враховуючи те, що споживча кооперація являє собою систему, ми повинні впевнено рухатися в напрямку створення і розвитку власної індустрії розробки, впровадження і підтримки в актуальному стані комп’ютерних технологій. Я звертаю увагу – власної, обґрунтованої і єдиної для споживчої кооперації. Інші варіанти, в підсумку, рано чи пізно, для системи споживчої кооперації, будуть не ефективними і мало перспективними.

Виходячи з такої логіки постановки задачі та враховуючи рішення других зборів Ради Укоопспілки про впровадження з 2010 року єдиних типових комп’ютерних технологій – нами розроблено проект Програма інформатизації споживчої кооперації України на 2011-2015 рр.

На сьогодні ця Програма інформатизації пройшла обговорення з науковцями вузів. Ознайомилися з Програмою і дали свої доповнення фахівці облспоживспілок. Ми сподіваємося, що найближчим часом Програма буде винесена на розгляд методологічно-консультативної Ради Укоопспілки та на затвердження Ради Укоопспілки.

Одним із важливих завдань в справі інформатизації є розробка і впровадження типових комп’ютерних УКС-проектів.

В чому заключається суть створення типових програм?

По-перше.

Розробка УКС-проектів виконується з урахуванням їх належності до системи споживчої кооперації, на що вказує префікс “УКС” в короткій назві кожного проекту. (Наприклад “УКС-Маркет”). При створенні проектів максимально враховуються рішення викладені в положеннях і нормативних документах по веденню облікових і управлінських операцій в споживчій кооперації, рішень з’їздів споживчої кооперації України та зборів Ради Укоопспілки.

По-друге.

Як ви знаєте кожний комп’ютерний проект (програма) представляє собою реалізацію на комп’ютері певну послідовність алгоритмів облікових чи управлінських бізнес-процесів. Тому, важливим в наших проектах є те, що в них запрограмовані тільки необхідні, оптимальні набори бізнес-процесів які характерні для кооперативних організацій і підприємств. Немає нічого зайвого. Виключена надлишкова функціональність, яка може переобтяжувати і так складну конструкцію проекту, що в кінцевому рахунку може приводити до ускладнень при роботі з ним.