Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Тематичний план з дисципліни

Назва розділу, теми

Кількість годин за видами занять

Разом

Аудиторні

Інд.

СРС

Лекції

Лабор.

1

2

3

4

5

6

I модуль «Товарознавство текстильних товарів»

1. Волокна як фактор формування властивостей текстильних виробів.

14

4

4

2

4

2. Нитки, як фактор формування властивостей текстильних товарів

12

2

4

-

6

3. Формування властивостей тканин у процесі ткацтва.

12

2

4

2

4

4. Формування властивостей тканин у процесі обробок та оздоблення

12

2

4

-

6

Всього

50

10

16

4

20

II модуль «Товарознавство текстильних товарів»

1. Склад та властивості тканин

12

2

-

4

6

2. Асортимент текстильних товарів.

30

6

20

-

6

3. Вимоги до якості тканин. Оцінка якості тканин.

12

2

6

-

4

Всього

56

10

26

4

16

III модуль – «Товарознавство швейних товарів»

1. Поняття про одяг. Вимоги, які висуваються до одягу, його призначення і властивості

8

2

2

-

4

2. Матеріали для виготовлення одягу як фактор формування властивостей

8

-

2

2

4

3. Формування властивостей одягу в процесі виготовлення

10

2

4

-

4

4. Асортимент швейних товарів

12

2

6

-

4

5. Стандартизація та якість одягу, зберігання якості одягу

15

2

6

2

5

Всього

53

8

20

4

21

Назва розділу, теми

Кількість годин за видами занять

Разом

Аудиторні

Інд.

СРС

Лекції

Лабор.

1

2

3

4

5

6

IV модуль – «Товарознавство трикотажних товарів»

1. Трикотажні товари і вимоги до них

14

2

4

2

6

2. Асортимент трикотажних товарів

22

4

8

2

8

3. Стандартизація та якість трикотажних товарів

15

2

6

-

6

Всього

51

8

18

4

20

Всього за 6 семестр

210

36

80

16

77

Програма курсу

I модуль «товарознавство текстильних товарів»

Вступ. Мета та зміст курсу «Товарознавство текстильних, швейних, трикотажних товарів», його зв'язок з іншими дисциплінами. Поняття про текстильні вироби, їх класифікація. Сучасний стан та проблеми розвитку ринку текстильних товарів в Україні. Напрями науково-технічного прогресу у виробництві текстильних матеріалів.

1. Волокна як фактор формування властивостей текстильних виробів. Текстильні волокна: терміни та визначення, класифікація текстильних волокон. Сучасне уявлення про волокна як високомолекулярні сполуки. Вплив хімічного складу та будови волокон на їх властивості. Класифікація властивостей волокон.

Природні волокна. Загальні поняття про природні волокна. Рослинні волокна. Бавовна, її хімічний склад, побудова. Властивості бавовняних волокон. Луб’яні волокна. Льон, первинна переробка, хімічний склад, будова. Властивості лляних волокон. Особливості будови та властивості конопель, кенафу, джуту.

Волокна тваринного походження. Вовна. Класифікація вовни за джерелами отримання. Мімічний склад, будова волокон вовни, їхній вплив на властивості виробів. Натуральний шовк. Хімічний склад, будова, властивості та використання натурального шовку.

Хімічні волокна, загальні поняття. Стан та проблеми розвитку виробництва хімічних волокон в Україні.

Штучні волокна. Формування властивостей волокон у процесі одержання. Властивості віскозних, ацетатних та мідно-аміачних волокон та галузі використання. Мінеральні волокна: силікатні, металеві. Особливості виробництва, властивості, асортимент.

Синтетичні волокна:загальні поняття та способи отримання. Гетероланцюгові та карболанцюгові волокна. Особливості отримання та властивості поліамідних, поліефірних, поліакрилонітрильних, полівінілхлоридних, полівінілспиртових, поліетиленових, поліпропіленових. Галузі використання синтетичних волокон.

2. Нитки як фактор формування властивостей текстильних виробів. Текстильні нитки: терміни та визначення. Загальні вимоги до текстильних ниток. Формування структури текстильних ниток в процесі прядіння. Класифікація та асортимент текстильних ниток. Будова та властивості текстильних ниток. Дефекти текстильних ниток.

3. Формування властивостей тканин у процесі ткацтва. Характеристика підготовчих операцій до ткацтва. Особливості підготовки до ткацтва ниток основи та утоку. Загальні операції процесу формування тканин. Класифікація ткацьких переплетень, їхній вплив на властивості тканин.

4. Формування властивостей тканин у процесі обробок та оздоблювання. Значення операцій обробок та оздоблювання тканин у поліпшенні властивостей та збільшення терміну служби. Підготовчі операції оздоблювання, їхні особливості для бавовняних, лляних, вовняних, шовкових тканин. Значення операцій опалювання, розшліхтовування, відварювання, відбілювання, мерсеризації, карбонізації. Фарбування і друкування тканин, загальні вимоги до барвників, характеристика стійкості пофарбування тканин до дії основних факторів. Способи нанесення друкованих візерунків на текстильний матеріал (машинний і ручний друк, прямий, витравний, резервний друк). Особливості кінцевої обробки тканин різного волокнистого складу. Спеціальні види обробок: малозминальна, малоусадкова, водонепроникна та інші і їхній вплив на властивості тканин.