Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Лабораторне заняття 8 Тема: Робота1. Асортимент трикотажних полотен

План

Робота1. Вивчення класифікації і асортименту поперечнов’язаних трикотажних полотен.

Робота 2. Вивчення класифікації асортименту основов’язаних трикотажних полотен.

Мета: Вивчити класифікацію асортименту поперечнов’язаних і основовов’язаних трикотажних полотен за призначенням, волокнистим складом, переплетенням, видом обробки, фактурою, розтяжністю, розпускальністю та ін; набути навики розпізнавання основних видів і різновидностей полотен.

Матеріальне забезпечення: альбоми паспортизованих зразків трикотажних полотен, НД на трикотажні полотна, рисунки трикотажних переплетень, зразки не паспортизованих трикотажних полотен.

Час: 4год, Література: 2,3, 4, 6.

Робота 1. Вивчення класифікації і асортименту поперечнов’язаних трикотажних полотен.

При вивченні асортименту і властивостей поперечнов’язаних трикотажних полотен необхідно визначити конкретне цільове призначення цих полотен, особливості їх будови, (вид переплетення, відмінні ознаки лицевої і зворотної сторін і інш.), волокнистий склад, спосіб основної і заключної обробки, фактуру поверхні, розпускальність, розтяжність, формостійкість та інші. Аналіз трикотажного переплетення розпочинають з визначення лицевої і виворотна сторони (їх подібність і відмінність), характеру розташування петельних рядів і петельних стовпчиків. Звертають увагу на гладкість чи рельєфність повехні, щільність прилягання стовпчиків один до одного. Розташування стовпчиків на торцевій стороні, відмінні ознаки окремих видів полотен (розтяжність, товщину, закручуваність країв тощо). Полотна подвійних переплетень являються являються частіше всього дволицевими. Щоб розпізнати одинарні і подвійні полотна необхідно звернути увагу на кількість петельних рядів в торцевій стороні зрізу полотна. Помітний при огляді один петельний стовпчик характерний для одинарних сторони трикотажу, кількості шарів, що складають його, а два - для подвійних. При визначенні напрямку в розташуванні петельних рядів і петельних стовпчиків, лицевої і виворотної сторін переходять до аналізу взаємного розташування петель в структурі полотна. При цьому за допомогою текстильної лупи визначають форму елементарних складових частин трикотажу (петель, протяжок, накидів), їх взаємне розташування. При розпізнавнні трикотажних переплетень слід врахувати, що в багатьох полотнах візерунчатих переплетень лицева і виворітна сторони різко відмінні. Наприклад, в полотнах жаккардових переплетень на лицевій стороні утворюються певні рисунки, а виворотна, як правило, має гладку поверхню. А полотна ворсових і плюшевих переплетень мають на виворотній стороні суцільний ворс або у вигляді певного рисунку.

Найширше застосування у трикотажному виробництві мають такі головні і похідні полотна, як: гладь, ластик, інтерлок, двовиворотне. Серед візерунчатих – платовані(покровні), ворсові, плюшеві, пресові, жаккардові, комбіновані, ажурні. Працюючи малими групами (по 2 студенти), в послідовності, зазначеній вище, та використовуючи паспортизовані та не паспортизовані альбоми сучасного асортименту трикотажних полотен, охарактеризуйте види цих полотен за формою таблиці 12.

Таблиця 12.

з/п

Назва полотна

Схема переплетення

Вімінні ознаки

Вид обробки

Волокнистий склад

Призначення

лицева

виворотна

1

2

3

4

5

6

7

8

Робота 2. Вивчення класифікації і асортименту основов’язаних трикотажних полотен

Порядок вивчення асортименту і властивостей основов’язаних такий самий, як і поперечнов’язаних: визначення призначення полотна, його волокнистого складу, виду переплетення, фактури поверхні, відмінних ознак лицевої і виворітної сторін. Особливу увагу слід звернути на відмінність окремих параметрів будови (структури петлі, розміщення протяжок) і властивостей

(розтяжності, розпускальності, пружності, товщини тощо) основов’язаних і поперечнов’язаних полотен.

Із групи основов’язаних полотен слід вивчити особливості будови і властивостей таких видів: ланцюжок, трико, атлас, а з групи похідних - сукно, шарме, атласу суконної чи шармезної кладки, інтерлочного трико і інтерлочного атласу.

Із групи візерунчатих основов’язаних трикотажних полотен у практиці трикотажного виробництва значне поширення отримали такі види полотен, як: платовані, плюшеві, малорозтяжні, філейні, жаккардові. Звіт з вивчення класифікації й асортименту основов’язаних полотен слід скласти за формою таблиці 13.

Таблиця 13.

Назва полотна

Схема переплетення

Вол. склад

Вид обробки

Призначення

лицева

виворітна

1

2

3

4

5

6